12 °C Budapest

Na ezért jöhetnek a külföldiek a Balatonhoz

2010. május 29. 11:02

Az idei balatoni szezonban a tavalyihoz hasonló belföldi érdeklődésre, és ha a valutaárfolyam a beutazó turizmus szempontjából kedvező marad, akkor valamivel több külföldi vendégre lehet számítani.

Tavaly a válság hatására 7-8 százalékos visszaesést mutató balatoni vendégforgalom idén már nem csökken tovább. Az első negyedév turistaforgalmának alakulása, és az idei szezonra történő előfoglalások száma is ezt a várakozást támasztja alá, miközben a szállodák egyedi tapasztalatai egészen eltérő képet mutatnak a fekvéstől, a szolgáltatásaik minőségétől és áraiktól függően.

Az elmúlt években nőtt az érdeklődés a magánszálláshelyek iránt, amelyek lépést tartanak a növekvő minőségi igényekkel, és a térség szállodái szolgáltatásainak fejlődésével. El lehet felejteni a balatoni "Cimmerferik" kicsúfolását, amelyek ma már a 72 ezres kereskedelemi férőhely közel duplájával, 130 ezres regisztrált férőhellyel rendelkeznek - mondta Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke.



Szerinte az érdeklődés idén sem fog csökkenni az egyre komolyabb piaci részt jelentő magánszálláshelyek iránt, miközben továbbra sem megoldott ezek vendégforgalom pontos regisztrálása. A feketegazdaság kifehérítése a Balatonnál kedvezően módosítaná a balatoni statisztikákat, megmutatva az üdülőrégió tényleges súlyát - vélekedett a szakember. Hozzátette, a legszerényebb becslések szerint is a magánszálláshelyek forgalmának 25-30 százaléka vár kifehérítésre.

Több lesz a rendőr
A Balaton közbiztonságát az érintett megyék rendőreinek átcsoportosítása mellett három bevetési csoport, 160 rendőrtiszti főiskolás és rendészeti szakközépiskolás, egy helikopter, valamint 5 bűnügyi szakember erősíti majd a nyári szezonban - hangzott el a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság (BKKB) idénynyitó értekezletén.


Rosta Sándor arról is beszámolt, hogy az üdülőrégióban tavaly a legnagyobb vendéglétszámot Siófokon, majd Hévízen regisztrálták. Ez a sorrend azonban megváltozik, ha a vendégéjszaka-számot nézzük, mivel Hévízen hosszabb volt a vendégek tartózkodási ideje. A legnagyobb vendégforgalmat bonyolító települések között van még Balatonfüred, Balatonszemes, Keszthely és Zalakaros is. Míg a vendéglétszám az élenjáró települések többségében csökkent, akadtak olyanok - egyebek közt Zalakaros, Balatonszemes, Zánka - ahol a válság ellenére is nőtt a turistaforgalom.

Tavaly - partszakaszonként eltérően - a Balatonhoz érkező vendégek 67-76 százalékát tették ki a hazai turisták. A legtöbb külföldi turista Németországból és Ausztriából érkezett, de sok volt a lengyel és az orosz vendég is. A tapasztalatok szerint egyre többen érkeznek az üdülőrégióba a szomszédos országokból. Különösen figyelemre méltó, hogy a Szlovákiából Balatonra utazók száma tavaly 40 százalékkal emelkedett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem emelkedett a belépők ára

A tóparti fizetős strandok többsége május közepén megnyitotta kapuit: a fürdőhelyek többsége vagy nem emelte a belépőjegyek árát, néhány helyen kisebb drágulás tapasztalható.

A fizetős strandok többsége az északi parton található, bár összességében ezeknek a létesítményeknek nagyjából a fele kér csak pénzt a fürdeni vágyóktól. Az árakat a legtöbb helyen nem, vagy csak kis mértékben emelték a tavalyihoz képest. Átlagosan 400-500 forint a belépő, a gyermekjegyért ennek felét, kétharmadát kérik a pénztáraknál.

A legdrágább a siófoki nagy strand az 1000 forintos belépőjeggyel - 2009-ben is ennyi volt -, a dobogó második fokán a keszthelyi városi stand áll 990 forinttal.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem