22 °C Budapest

2014-ig 1 millió lakást újítana fel a Fidesz szakpolitikusa

Pénzcentrum
2010. március 25. 08:47

Évente 5 ezerrel lehetne növelni az újonnan épített lakások számát és 0,8-1 millió lakást lehetne reálisan felújítani 2014-ig - mondta Bencsik János, a Fidesz szakpolitikusa, Tatabánya polgármestere. A négy éves ciklus végére elérhető lenne a szükségesnek tartott évi 40 ezer újlakás - számolt be a Lakásvásár Média Csoport által rendezett I. Közép-európai Ingatlankonferencián elhangzottakról a Napi Gazdaság.


Bencsik János

Bencsik szerint ideális lenne, ha az új állomány 20%-át a szociális, költség- és piaci alapon bérbe vehető bérlakások tennék ki. A szakpolitikus hozzátette, hogy mindehhez első lépésként az államilag támogatott előtakarékosság további kiterjesztését kell elérni, hiszen forrás oldalról ez lehet az egyik legfontosabb alapja egy új programnak.

Az építőipar és a lakásépítés rendkívül kedvezőtlen helyzetén alapvetően új gondolkodásmóddal, mentalitással, új rendszerszemlélettel lehet javítani. Az energiagazdaság és az építésgazdaság házasítására van szükség ahhoz, hogy ne csak az építőipari kibocsátásban, de a munkaerőpiacon is pozitív változások történjenek.

Bencsik a felújításokkal kapcsolatban kiemelte, szükség lesz egy mentori hálózat felállítására, ugyanis mind a megrendelőnek, mind a kivitelezőnek szüksége van mérnökszakmai segítségre, amit a mentor a megfelelő finanszírozással is tud majd párosítani.

A bérlakásépítés szerepét hangsúlyozta előadásában Maráczi Zsolt, a Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE) elnöke is. Maráczi szerint amennyiben sikerül tőketámogatást szerezni a közhasznú bérlakásépítő rendszerbe, a költségvetés terhelése minimálisra csökkenthető. Mintegy 50%-osos tőketámogatással, 3,5%-os kamatszinttel, 20 éves futamidő esetén a rendszer további állami támogatás nélkül működhetne. A tőketámogatás forrása a szén-dioxid-kvóta értékesítéséből származó összeg egy része, de ezen felül az uniós források bevonásáért is lobbizik az egyesület.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44