21 °C Budapest

Húsz év múlva szomjazni fogunk?

2010. március 24. 05:45

A Víz Világnapja alkalmából - mely minden évben a tavaszi napéjegyenlőség napjára, március 21-ére esik - riasztó jelentéssel állt elő a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). Ha a jóslatai beigazolódnak, 20 éven belül a Föld népességének fele vízhiányos területen fog élni.

A szervezet megbízásából készült három különböző tanulmány is egyértelműen kimutatta, hogy a víz használatának helyes árazása szükséges ahhoz, hogy az emberek kevesebbet pazaroljanak, kevesebbet szennyezzék a vizeket és fektessenek többet a vízi infrastruktúrába. Bolygónk vízkészleteiért az egyre bővülő lakosság, mezőgazdaság és ipar versenyez, így nem sok esélye marad a maradék vízlelőhelyeknek a megújulásra.

Vízfelhasználás szektoronkéntForrás: OECD

A víz ára rendkívül eltérő az egyes OECD-tagállamokban. Egy kád víz ára például tízszer annyiba kerül Dániában vagy Skóciában, mint Mexikóban, míg Írországban direkt módon a háztartások nem is fizetnek a vízhasználatért. Az utóbbi évtizedben tapasztalt áremelkedés a legtöbb helyen annak volt köszönhető, hogy a szennyvíz elvezetésének és környezetbarát újrahasznosításának árát be kellett építeni a fogyasztói díjakba. Számos OECD-országban ma már a többe kerül a szennyezett víz elvezetése, mint az ivóvíz eljuttatása az otthonokba.

Az ivóvíz- és csatornadíjak az egyes tagországokban (USD/m3)Forrás: OECD

A környezeti, pénzügyi és szociális paraméterek között egyensúlyozva nem könnyű pontosan meghatározni a víz árát országonként. Magyarországon és Mexikóban például az alacsony jövedelmű családok akár bevételük négy százalékát is elkölthetik egy hónapban csak vízre.

A legalacsonyabb jövedelmű decilisbe tartozó családok vízzel kapcsolatos költségeiForrás: OECD


A világ mai állása szerint nem a lakossági és nem is az ipari vízfogyasztás az, ami drasztikusan megcsappantja a vízkészleteket, hanem a mezőgazdaság, mely a teljes felhasználás 70 százalékáért felelős. Az egyik felmérés kimutatta, hogy míg egyes országokban - különösen Kelet-Közép-Európában csökkent a mezőgazdasági vízfelhasználás, addig néhány tagországban, mint amilyen Görögország, Korea, Új-Zéland vagy Törökország, meredeken emelkedett a kilencvenes évek óta a földművelők vízigénye.

Mezőgazdasági vízfelhasználás változása 1990-1992 valamint 2002-2004 közöttForrás: OECD


Mivel az előrejelzések szerint a mezőgazdaságnak 2050-ig a duplájára kell nőnie ahhoz, hogy a folyamatosan növekvő lakosságot ellássa a szükséges mennyiségű élelemmel, ezért elég nyilvánvaló, hogy a földművelőknek a rendkívül közeli jövőben át kell állniuk sokkal víztakarékosabb procedúrákra. A tanulmányok kimutatták, hogy azokban az országokban ahol nőtt a mezőgazdasági víz ára, nem feltétlenül csökkent a megtermelt javak mennyisége, Ausztráliában például sikerült elérni, hogy a vízfogyasztás a felére csökkent a kibocsátás visszaesése nélkül. Indiában és Kínában, amelyeknek szintén hatalmas a vízigénye, egyre inkább elhatalmasodott a hatékony felhasználású technológiák iránti érdeklődés, így van rá remény, hogy 2050-re sikerül megfékezni a mezőgazdasági vízpazarlást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Utóbbit egyelőre segítik az állami támogatások is. A felmérések szerint azokban az országokban, ahol alacsonyabb az állami segítség aránya, a termelők igyekeznek víz és energia szempontjából hatékonyan működtetni a vállalkozásaikat. Ám hosszabb távon ez is kevés. A mezőgazdaságnak ugyanis előbb-utóbb át kell állnia az olyan gabonafajtákra, amelyek ellenállóbbak a globális felmelegedésnek köszönhető anomáliákkal - árvizekkel, aszályokkal - szemben.

A mezőgazdaság részaránya az összes vízfogyasztásbanForrás: OECD


Világszerte egymilliárd ember nem jut biztonságos vízforráshoz és 2,6 milliárdan élnek az alapvető csatornázottság nélkül. Az OECD kutatói szerint a mostani - 15 milliárd dolláros - évi befektetés megduplázása ezeken az alapvetően elmaradott területeken nem csak nagy segítséget jelentene, de jó befektetést is, mely az eredetileg elköltött összeg 5-10-szeresét képes hozamként kitermelni a gazdájának.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?