17 °C Budapest

Húsz év múlva szomjazni fogunk?

2010. március 24. 05:45

A Víz Világnapja alkalmából - mely minden évben a tavaszi napéjegyenlőség napjára, március 21-ére esik - riasztó jelentéssel állt elő a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). Ha a jóslatai beigazolódnak, 20 éven belül a Föld népességének fele vízhiányos területen fog élni.

A szervezet megbízásából készült három különböző tanulmány is egyértelműen kimutatta, hogy a víz használatának helyes árazása szükséges ahhoz, hogy az emberek kevesebbet pazaroljanak, kevesebbet szennyezzék a vizeket és fektessenek többet a vízi infrastruktúrába. Bolygónk vízkészleteiért az egyre bővülő lakosság, mezőgazdaság és ipar versenyez, így nem sok esélye marad a maradék vízlelőhelyeknek a megújulásra.

Vízfelhasználás szektoronkéntForrás: OECD

A víz ára rendkívül eltérő az egyes OECD-tagállamokban. Egy kád víz ára például tízszer annyiba kerül Dániában vagy Skóciában, mint Mexikóban, míg Írországban direkt módon a háztartások nem is fizetnek a vízhasználatért. Az utóbbi évtizedben tapasztalt áremelkedés a legtöbb helyen annak volt köszönhető, hogy a szennyvíz elvezetésének és környezetbarát újrahasznosításának árát be kellett építeni a fogyasztói díjakba. Számos OECD-országban ma már a többe kerül a szennyezett víz elvezetése, mint az ivóvíz eljuttatása az otthonokba.

Az ivóvíz- és csatornadíjak az egyes tagországokban (USD/m3)Forrás: OECD

A környezeti, pénzügyi és szociális paraméterek között egyensúlyozva nem könnyű pontosan meghatározni a víz árát országonként. Magyarországon és Mexikóban például az alacsony jövedelmű családok akár bevételük négy százalékát is elkölthetik egy hónapban csak vízre.

A legalacsonyabb jövedelmű decilisbe tartozó családok vízzel kapcsolatos költségeiForrás: OECD


A világ mai állása szerint nem a lakossági és nem is az ipari vízfogyasztás az, ami drasztikusan megcsappantja a vízkészleteket, hanem a mezőgazdaság, mely a teljes felhasználás 70 százalékáért felelős. Az egyik felmérés kimutatta, hogy míg egyes országokban - különösen Kelet-Közép-Európában csökkent a mezőgazdasági vízfelhasználás, addig néhány tagországban, mint amilyen Görögország, Korea, Új-Zéland vagy Törökország, meredeken emelkedett a kilencvenes évek óta a földművelők vízigénye.

Mezőgazdasági vízfelhasználás változása 1990-1992 valamint 2002-2004 közöttForrás: OECD


Mivel az előrejelzések szerint a mezőgazdaságnak 2050-ig a duplájára kell nőnie ahhoz, hogy a folyamatosan növekvő lakosságot ellássa a szükséges mennyiségű élelemmel, ezért elég nyilvánvaló, hogy a földművelőknek a rendkívül közeli jövőben át kell állniuk sokkal víztakarékosabb procedúrákra. A tanulmányok kimutatták, hogy azokban az országokban ahol nőtt a mezőgazdasági víz ára, nem feltétlenül csökkent a megtermelt javak mennyisége, Ausztráliában például sikerült elérni, hogy a vízfogyasztás a felére csökkent a kibocsátás visszaesése nélkül. Indiában és Kínában, amelyeknek szintén hatalmas a vízigénye, egyre inkább elhatalmasodott a hatékony felhasználású technológiák iránti érdeklődés, így van rá remény, hogy 2050-re sikerül megfékezni a mezőgazdasági vízpazarlást.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Utóbbit egyelőre segítik az állami támogatások is. A felmérések szerint azokban az országokban, ahol alacsonyabb az állami segítség aránya, a termelők igyekeznek víz és energia szempontjából hatékonyan működtetni a vállalkozásaikat. Ám hosszabb távon ez is kevés. A mezőgazdaságnak ugyanis előbb-utóbb át kell állnia az olyan gabonafajtákra, amelyek ellenállóbbak a globális felmelegedésnek köszönhető anomáliákkal - árvizekkel, aszályokkal - szemben.

A mezőgazdaság részaránya az összes vízfogyasztásbanForrás: OECD


Világszerte egymilliárd ember nem jut biztonságos vízforráshoz és 2,6 milliárdan élnek az alapvető csatornázottság nélkül. Az OECD kutatói szerint a mostani - 15 milliárd dolláros - évi befektetés megduplázása ezeken az alapvetően elmaradott területeken nem csak nagy segítséget jelentene, de jó befektetést is, mely az eredetileg elköltött összeg 5-10-szeresét képes hozamként kitermelni a gazdájának.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?