8 °C Budapest

Húsz év múlva szomjazni fogunk?

2010. március 24. 05:45

A Víz Világnapja alkalmából - mely minden évben a tavaszi napéjegyenlőség napjára, március 21-ére esik - riasztó jelentéssel állt elő a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). Ha a jóslatai beigazolódnak, 20 éven belül a Föld népességének fele vízhiányos területen fog élni.

A szervezet megbízásából készült három különböző tanulmány is egyértelműen kimutatta, hogy a víz használatának helyes árazása szükséges ahhoz, hogy az emberek kevesebbet pazaroljanak, kevesebbet szennyezzék a vizeket és fektessenek többet a vízi infrastruktúrába. Bolygónk vízkészleteiért az egyre bővülő lakosság, mezőgazdaság és ipar versenyez, így nem sok esélye marad a maradék vízlelőhelyeknek a megújulásra.

Vízfelhasználás szektoronkéntForrás: OECD

A víz ára rendkívül eltérő az egyes OECD-tagállamokban. Egy kád víz ára például tízszer annyiba kerül Dániában vagy Skóciában, mint Mexikóban, míg Írországban direkt módon a háztartások nem is fizetnek a vízhasználatért. Az utóbbi évtizedben tapasztalt áremelkedés a legtöbb helyen annak volt köszönhető, hogy a szennyvíz elvezetésének és környezetbarát újrahasznosításának árát be kellett építeni a fogyasztói díjakba. Számos OECD-országban ma már a többe kerül a szennyezett víz elvezetése, mint az ivóvíz eljuttatása az otthonokba.

Az ivóvíz- és csatornadíjak az egyes tagországokban (USD/m3)Forrás: OECD

A környezeti, pénzügyi és szociális paraméterek között egyensúlyozva nem könnyű pontosan meghatározni a víz árát országonként. Magyarországon és Mexikóban például az alacsony jövedelmű családok akár bevételük négy százalékát is elkölthetik egy hónapban csak vízre.

A legalacsonyabb jövedelmű decilisbe tartozó családok vízzel kapcsolatos költségeiForrás: OECD


A világ mai állása szerint nem a lakossági és nem is az ipari vízfogyasztás az, ami drasztikusan megcsappantja a vízkészleteket, hanem a mezőgazdaság, mely a teljes felhasználás 70 százalékáért felelős. Az egyik felmérés kimutatta, hogy míg egyes országokban - különösen Kelet-Közép-Európában csökkent a mezőgazdasági vízfelhasználás, addig néhány tagországban, mint amilyen Görögország, Korea, Új-Zéland vagy Törökország, meredeken emelkedett a kilencvenes évek óta a földművelők vízigénye.

Mezőgazdasági vízfelhasználás változása 1990-1992 valamint 2002-2004 közöttForrás: OECD


Mivel az előrejelzések szerint a mezőgazdaságnak 2050-ig a duplájára kell nőnie ahhoz, hogy a folyamatosan növekvő lakosságot ellássa a szükséges mennyiségű élelemmel, ezért elég nyilvánvaló, hogy a földművelőknek a rendkívül közeli jövőben át kell állniuk sokkal víztakarékosabb procedúrákra. A tanulmányok kimutatták, hogy azokban az országokban ahol nőtt a mezőgazdasági víz ára, nem feltétlenül csökkent a megtermelt javak mennyisége, Ausztráliában például sikerült elérni, hogy a vízfogyasztás a felére csökkent a kibocsátás visszaesése nélkül. Indiában és Kínában, amelyeknek szintén hatalmas a vízigénye, egyre inkább elhatalmasodott a hatékony felhasználású technológiák iránti érdeklődés, így van rá remény, hogy 2050-re sikerül megfékezni a mezőgazdasági vízpazarlást.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Utóbbit egyelőre segítik az állami támogatások is. A felmérések szerint azokban az országokban, ahol alacsonyabb az állami segítség aránya, a termelők igyekeznek víz és energia szempontjából hatékonyan működtetni a vállalkozásaikat. Ám hosszabb távon ez is kevés. A mezőgazdaságnak ugyanis előbb-utóbb át kell állnia az olyan gabonafajtákra, amelyek ellenállóbbak a globális felmelegedésnek köszönhető anomáliákkal - árvizekkel, aszályokkal - szemben.

A mezőgazdaság részaránya az összes vízfogyasztásbanForrás: OECD


Világszerte egymilliárd ember nem jut biztonságos vízforráshoz és 2,6 milliárdan élnek az alapvető csatornázottság nélkül. Az OECD kutatói szerint a mostani - 15 milliárd dolláros - évi befektetés megduplázása ezeken az alapvetően elmaradott területeken nem csak nagy segítséget jelentene, de jó befektetést is, mely az eredetileg elköltött összeg 5-10-szeresét képes hozamként kitermelni a gazdájának.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem