20 °C Budapest

Terjed a veszélyes fekete töltés: súlyos baleseteket okozhat!

2010. március 3. 15:32

A Magyar PB-gázipari Egyesület jelentése szerint a háztartások igen nagy részében tartanak PB-gázpalackokat - több mint ötmillió van fogyasztói tulajdonban. A földgáz és villamos energia árak állandó növekedése miatt várható, hogy felhasználásuk, népszerűségük a közeljövőben tovább nő. A PB-gázpalackok forgalmazásával kapcsolatos törvény azonban elavult, nincs hová leadni a felesleges palackokat és terjed a veszélyes "fekete töltés".

A Magyar PB-gázipari Egyesület felmérése szerint a háztartások igen jelentős részében tartanak még PB-gázpalackot, több mint ötmillió van fogyasztói tulajdonban. Az egyesület tagvállalatai az elmúlt években nagyon sokat tettek a PB-gázpalackok biztonságának növeléséért. Így került sor többek között hárommilliónál több palackban a szelepek cseréjére. Ennek eredményeként az utóbbi három évben nem fordult elő olyan tűzeset, amit a töltőüzemekben töltött, illetve az európai normáknak megfelelően ellenőrzött PB-gázpalack hibája okozott volna.

Mindemellett - részben a gazdasági válság hatására - egyre jobban terjed a nem PB-gázforgalmazó által végzett, szabálytalan, úgynevezett "fekete palacktöltés". Sajnos az így töltött, sokszor olcsóbban kínált PB-gázpalackok nem mennek át a kötelező ellenőrzéseken, és ez súlyos baleseteket okozhat a vásárlóknál.

Mint Farkas József, az egyesület szakmai bizottságának vezetője elmondta, az elmúlt években a jogszabályok sok esetben nem követték a palackos PB-gázforgalmazás változásait. Ebből fakadnak olyan anomáliák például, hogy ha valaki meg szeretne szabadulni felesleges PB-gázpalackjától, gyakorlatilag nem talál a lakókörnyezetében helyet - beleértve a cseretelepeket is -, ahol leadhatná.

A Magyar PB-gázipari Egyesület ezért elkészítette a PB-gázpalackok Üzemeltetési Szabályzatát. Ez a javaslat a tervek szerint a PB-gáz forgalmazását szabályozó 94/2003.(XII.18.) GKM rendelet régóta esedékes, és eddig rendszeresen halogatott módosításába beépülve pótolja az eddig hiányzó jogi szabályozást.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A rendelet javasolt módosítását követően megoldódna az úgynevezett "elfekvő PB-gázpalackok" problémája is, azaz a kijelölt cseretelepeken lehetőség nyílna azon palackoknak a visszaadására és ártalmatlanítására, amelyekre már nincs szüksége a tulajdonosának.
Segítség lesz a fogyasztóknak az is, hogy a javasolt módosítás egyértelműen, közérthetően és "felhasználóbarát" megközelítéssel határozza majd meg a PB-gázpalack elhelyezésének, biztonságos használatának a szabályait.

Továbbá a rendelet módosításába várhatóan bekerülnek olyan részek is, amelyek még egyértelműbbé teszik a jogszabályokban eddig megfogalmazottakat és tételesen tiltják majd a töltőüzemen kívüli palacktöltést. Ez az általános biztonság fokozása mellett arra is alkalmas lesz, hogy az eddigiek mellett további konkrét jogi lehetőséget adjon a hatóságoknak a területen tapasztalható fekete palacktöltés és -kereskedelem visszaszorítására - hangsúlyozta Farkas József.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem