Terjed a veszélyes fekete töltés: súlyos baleseteket okozhat!

2010. március 3. 15:32

A Magyar PB-gázipari Egyesület jelentése szerint a háztartások igen nagy részében tartanak PB-gázpalackokat - több mint ötmillió van fogyasztói tulajdonban. A földgáz és villamos energia árak állandó növekedése miatt várható, hogy felhasználásuk, népszerűségük a közeljövőben tovább nő. A PB-gázpalackok forgalmazásával kapcsolatos törvény azonban elavult, nincs hová leadni a felesleges palackokat és terjed a veszélyes "fekete töltés".

A Magyar PB-gázipari Egyesület felmérése szerint a háztartások igen jelentős részében tartanak még PB-gázpalackot, több mint ötmillió van fogyasztói tulajdonban. Az egyesület tagvállalatai az elmúlt években nagyon sokat tettek a PB-gázpalackok biztonságának növeléséért. Így került sor többek között hárommilliónál több palackban a szelepek cseréjére. Ennek eredményeként az utóbbi három évben nem fordult elő olyan tűzeset, amit a töltőüzemekben töltött, illetve az európai normáknak megfelelően ellenőrzött PB-gázpalack hibája okozott volna.

Mindemellett - részben a gazdasági válság hatására - egyre jobban terjed a nem PB-gázforgalmazó által végzett, szabálytalan, úgynevezett "fekete palacktöltés". Sajnos az így töltött, sokszor olcsóbban kínált PB-gázpalackok nem mennek át a kötelező ellenőrzéseken, és ez súlyos baleseteket okozhat a vásárlóknál.

Mint Farkas József, az egyesület szakmai bizottságának vezetője elmondta, az elmúlt években a jogszabályok sok esetben nem követték a palackos PB-gázforgalmazás változásait. Ebből fakadnak olyan anomáliák például, hogy ha valaki meg szeretne szabadulni felesleges PB-gázpalackjától, gyakorlatilag nem talál a lakókörnyezetében helyet - beleértve a cseretelepeket is -, ahol leadhatná.

A Magyar PB-gázipari Egyesület ezért elkészítette a PB-gázpalackok Üzemeltetési Szabályzatát. Ez a javaslat a tervek szerint a PB-gáz forgalmazását szabályozó 94/2003.(XII.18.) GKM rendelet régóta esedékes, és eddig rendszeresen halogatott módosításába beépülve pótolja az eddig hiányzó jogi szabályozást.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A rendelet javasolt módosítását követően megoldódna az úgynevezett "elfekvő PB-gázpalackok" problémája is, azaz a kijelölt cseretelepeken lehetőség nyílna azon palackoknak a visszaadására és ártalmatlanítására, amelyekre már nincs szüksége a tulajdonosának.
Segítség lesz a fogyasztóknak az is, hogy a javasolt módosítás egyértelműen, közérthetően és "felhasználóbarát" megközelítéssel határozza majd meg a PB-gázpalack elhelyezésének, biztonságos használatának a szabályait.

Továbbá a rendelet módosításába várhatóan bekerülnek olyan részek is, amelyek még egyértelműbbé teszik a jogszabályokban eddig megfogalmazottakat és tételesen tiltják majd a töltőüzemen kívüli palacktöltést. Ez az általános biztonság fokozása mellett arra is alkalmas lesz, hogy az eddigiek mellett további konkrét jogi lehetőséget adjon a hatóságoknak a területen tapasztalható fekete palacktöltés és -kereskedelem visszaszorítására - hangsúlyozta Farkas József.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?