Terjed a veszélyes fekete töltés: súlyos baleseteket okozhat!

2010. március 3. 15:32

A Magyar PB-gázipari Egyesület jelentése szerint a háztartások igen nagy részében tartanak PB-gázpalackokat - több mint ötmillió van fogyasztói tulajdonban. A földgáz és villamos energia árak állandó növekedése miatt várható, hogy felhasználásuk, népszerűségük a közeljövőben tovább nő. A PB-gázpalackok forgalmazásával kapcsolatos törvény azonban elavult, nincs hová leadni a felesleges palackokat és terjed a veszélyes "fekete töltés".

A Magyar PB-gázipari Egyesület felmérése szerint a háztartások igen jelentős részében tartanak még PB-gázpalackot, több mint ötmillió van fogyasztói tulajdonban. Az egyesület tagvállalatai az elmúlt években nagyon sokat tettek a PB-gázpalackok biztonságának növeléséért. Így került sor többek között hárommilliónál több palackban a szelepek cseréjére. Ennek eredményeként az utóbbi három évben nem fordult elő olyan tűzeset, amit a töltőüzemekben töltött, illetve az európai normáknak megfelelően ellenőrzött PB-gázpalack hibája okozott volna.

Mindemellett - részben a gazdasági válság hatására - egyre jobban terjed a nem PB-gázforgalmazó által végzett, szabálytalan, úgynevezett "fekete palacktöltés". Sajnos az így töltött, sokszor olcsóbban kínált PB-gázpalackok nem mennek át a kötelező ellenőrzéseken, és ez súlyos baleseteket okozhat a vásárlóknál.

Mint Farkas József, az egyesület szakmai bizottságának vezetője elmondta, az elmúlt években a jogszabályok sok esetben nem követték a palackos PB-gázforgalmazás változásait. Ebből fakadnak olyan anomáliák például, hogy ha valaki meg szeretne szabadulni felesleges PB-gázpalackjától, gyakorlatilag nem talál a lakókörnyezetében helyet - beleértve a cseretelepeket is -, ahol leadhatná.

A Magyar PB-gázipari Egyesület ezért elkészítette a PB-gázpalackok Üzemeltetési Szabályzatát. Ez a javaslat a tervek szerint a PB-gáz forgalmazását szabályozó 94/2003.(XII.18.) GKM rendelet régóta esedékes, és eddig rendszeresen halogatott módosításába beépülve pótolja az eddig hiányzó jogi szabályozást.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A rendelet javasolt módosítását követően megoldódna az úgynevezett "elfekvő PB-gázpalackok" problémája is, azaz a kijelölt cseretelepeken lehetőség nyílna azon palackoknak a visszaadására és ártalmatlanítására, amelyekre már nincs szüksége a tulajdonosának.
Segítség lesz a fogyasztóknak az is, hogy a javasolt módosítás egyértelműen, közérthetően és "felhasználóbarát" megközelítéssel határozza majd meg a PB-gázpalack elhelyezésének, biztonságos használatának a szabályait.

Továbbá a rendelet módosításába várhatóan bekerülnek olyan részek is, amelyek még egyértelműbbé teszik a jogszabályokban eddig megfogalmazottakat és tételesen tiltják majd a töltőüzemen kívüli palacktöltést. Ez az általános biztonság fokozása mellett arra is alkalmas lesz, hogy az eddigiek mellett további konkrét jogi lehetőséget adjon a hatóságoknak a területen tapasztalható fekete palacktöltés és -kereskedelem visszaszorítására - hangsúlyozta Farkas József.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20