Térítés nélkül vennék át az országban góródó kétmillió gázpalackot!

Pénzcentrum
2009. április 15. 08:15

A gazdasági tárca rendelettervezete szerint térítés nélkül adhatók le a cseretelepeken a lakosságnál lévő pébégázpalackok. A begyűjtés és megsemmisítés így is csak nullszaldós lehet a forgalmazók számára.

A vezetékes gázszolgáltatás terjedésével párhuzamosan jelentősen csökkent a pébégázpalackok forgalma. Az országban nagy mennyiségű, 2-2,3 millió palack vált rövid időn belül feleslegessé. A lakosság birtokában lévő gázpalack a felhasználó tulajdona, melynek használatáért és szabályos tárolásáért a fogyasztó felelős. Aki megvásárolta a palackot, de már nincs szüksége rá, az eladhatja, vagy térítés nélkül leadhatja a gázcsere-telepen. A használaton kívüli gázpalackok leadásával, illetve az átvételi kötelezettség előírásával megindulhat a veszélyes hulladéknak minősülő pébégázpalackok begyűjtése és megsemmisítése.

A palackok ártalmatlanítása és roncsolása a pébégáz-forgalmazók tulajdonában lévő három palackjavító és töltőüzemben történhet meg. A számítások szerint a palackok megsemmisítésének költsége darabonként 1700 forint, a hulladék értéke 200 forint/kilogramm alumíniumfelvásárlási ár esetén (ami már csak 100 forint) 1400 forint körül van. A megsemmisítés költsége a palackok számától függően csökkenhet, de a térítésmentes begyűjtés is éppen csak nullszaldós lehet a forgalmazók számára. A Magyar PB Gázipari Egyesülethez tartozó tagvállalatok, valamint a szerződött viszonteladói partnerek cseretelepein - az ország mintegy 95 helységében, Budapesten pedig 5 helyen - biztosítani tudják a használaton kívüli pébégázpalackok begyűjtését.

A rendelet módosításának elkészítésekor megvizsgálták a térítési díj és a betétdíj bevezetésének lehetőségét is, ám mindkettőt elvetették.

Néhány éven belül az egész pébégáz-forgalmazás átalakul, mert 2013-tól a gyártók várhatóan bevezetik a depozitrendszert, azaz a palack a vállalat tulajdonában marad és a visszavételénél az értékcsökkenést is figyelembe fogják venni. A Magyar PB Gázipari Egyesülethez tartozó tagvállalatok az új kompozit anyagból - vagyis nem alumíniumból - készült palackokat már csak márkanévvel ellátva hozzák majd forgalomba, s ezeknél az újratöltési rendszer is megváltozik.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm