14 °C Budapest

Térítés nélkül vennék át az országban góródó kétmillió gázpalackot!

Pénzcentrum
2009. április 15. 08:15

A gazdasági tárca rendelettervezete szerint térítés nélkül adhatók le a cseretelepeken a lakosságnál lévő pébégázpalackok. A begyűjtés és megsemmisítés így is csak nullszaldós lehet a forgalmazók számára.

A vezetékes gázszolgáltatás terjedésével párhuzamosan jelentősen csökkent a pébégázpalackok forgalma. Az országban nagy mennyiségű, 2-2,3 millió palack vált rövid időn belül feleslegessé. A lakosság birtokában lévő gázpalack a felhasználó tulajdona, melynek használatáért és szabályos tárolásáért a fogyasztó felelős. Aki megvásárolta a palackot, de már nincs szüksége rá, az eladhatja, vagy térítés nélkül leadhatja a gázcsere-telepen. A használaton kívüli gázpalackok leadásával, illetve az átvételi kötelezettség előírásával megindulhat a veszélyes hulladéknak minősülő pébégázpalackok begyűjtése és megsemmisítése.

A palackok ártalmatlanítása és roncsolása a pébégáz-forgalmazók tulajdonában lévő három palackjavító és töltőüzemben történhet meg. A számítások szerint a palackok megsemmisítésének költsége darabonként 1700 forint, a hulladék értéke 200 forint/kilogramm alumíniumfelvásárlási ár esetén (ami már csak 100 forint) 1400 forint körül van. A megsemmisítés költsége a palackok számától függően csökkenhet, de a térítésmentes begyűjtés is éppen csak nullszaldós lehet a forgalmazók számára. A Magyar PB Gázipari Egyesülethez tartozó tagvállalatok, valamint a szerződött viszonteladói partnerek cseretelepein - az ország mintegy 95 helységében, Budapesten pedig 5 helyen - biztosítani tudják a használaton kívüli pébégázpalackok begyűjtését.

A rendelet módosításának elkészítésekor megvizsgálták a térítési díj és a betétdíj bevezetésének lehetőségét is, ám mindkettőt elvetették.

Néhány éven belül az egész pébégáz-forgalmazás átalakul, mert 2013-tól a gyártók várhatóan bevezetik a depozitrendszert, azaz a palack a vállalat tulajdonában marad és a visszavételénél az értékcsökkenést is figyelembe fogják venni. A Magyar PB Gázipari Egyesülethez tartozó tagvállalatok az új kompozit anyagból - vagyis nem alumíniumból - készült palackokat már csak márkanévvel ellátva hozzák majd forgalomba, s ezeknél az újratöltési rendszer is megváltozik.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem