Megbuherált villanyóra, kampós vezeték! Így lopják az áramot - képek

Pénzcentrum
2010. február 25. 10:02

Sajókaza, Nyírmihálydi és Nyíregyháza csak három település azok közül, ahol az utóbbi napokban lecsapott az áramkommandó, de az áramlopás országos jelenség, a sort még hosszan lehetne folytatni. A szolgáltatók munkatársai már csak rendőri védelemmel mernek megjelenni a helyszíneken, hogy levágják az illegálisan a hálózatot megcsapoló vezetékeket. De mi történik akkor, amikor a rendőrök és az áramkommandósok hazamennek?

Az áramkommandósokat nem úgy kell elképzelni, mint a mindenre elszánt dzsungelharcosokat, akik a cél érdekében akár az életüket is hajlandóak kockára tenni. Ők egy szolgáltató villanyszerelő munkatársai, akikkel ezt a senkinek nem hiányzó munkát elvégeztetik.

Az áramtolvajok ellen az ország több településén már csak a rendőrség közreműködésével mernek fellépni, a küzdelem az állandó visszakötések miatt szélmalomharcnak nevezhető.

A módszerek egyszerűek, de a szakértők szerint a csodával határos, hogy a csalók közül még senkit nem ért halálos áramütés. A villanyórákat megbuherálják, mérésre alkalmatlanná teszik, vagy csak egyszerűen megkerülik. Kampós végű vezetéket akasztanak a hálózatra, majd bekötik a saját rendszerükbe, ahol összetákolt villanykapcsolókkal, vagy direktbe kötött stekklámpákkal csinálnak fényt.

Nyírmihálydiban - ahol korábban a Hepatitis-A járvány miatt árnyékszék építéséhez kötötték a segélyek kifizetését - az áramszolgáltató 16 dolgozójára húsz rendőr vigyázott. A munkatársak felszámolták az áram lopására alkalmas eszközöket és az átalakított mérőberendezéseket (az akció során 17 büntetőfeljelentést is tettek).

Sajókazán két utca 60 családja maradt áram nélkül, több büntetőeljárást indítottak, ott ingatlanonként 20 ezer forintot meghaladó kárt okoztak az áramtolvajok. A lakók közül szinte kivétel nélkül mindenki a nehéz anyagi helyzetére hivatkozott, ennek némileg ellent mond, hogy amikor kaptak áramot, akkor sem mutatkoztak a fizetési hajlam jelei, sokszor még részteljesítések sem voltak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szolgáltató részletfizetési kedvezmény is felkínált, de ezzel a lehetőséggel sem éltek. A cég kommunikációs munkatársa elmondta, hogy számos ingatlan esetében a tulajdoni viszonyok sem tisztázottak, ami tovább nehezíti a helyzetet. Több érintett is úgy nyilatkozott, hogy egyszer a kommandósok és a rendőrök is hazamennek, akkor pedig újra visszakötik az áramot.

Nyíregyházán előbb 10, majd 14 áramtolvaj bukott le két ellenőrzési akció során, a tulajdonosok ellen büntetőeljárás indult. Az áramlopással okozott kárt az áramszolgáltató cég szakemberei mérik fel. A város Huszár-lakónegyedére kiterjedő akció során két körözött fiatalt is megtaláltak a rendőrök.

Becslések szerint országosan az áramlopás gyakorisága 4-5%-a az összes áramfelhasználásnak. A szolgáltatók folyamatosan az áramlopásokat, a legtöbb esetben amint távoznak az áramkommandó és a rendőrség munkatársai, máris előkerülnek a kampós végű vezetékek és kezdődik minden elölről.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?