14 °C Budapest

Megbuherált villanyóra, kampós vezeték! Így lopják az áramot - képek

Pénzcentrum
2010. február 25. 10:02

Sajókaza, Nyírmihálydi és Nyíregyháza csak három település azok közül, ahol az utóbbi napokban lecsapott az áramkommandó, de az áramlopás országos jelenség, a sort még hosszan lehetne folytatni. A szolgáltatók munkatársai már csak rendőri védelemmel mernek megjelenni a helyszíneken, hogy levágják az illegálisan a hálózatot megcsapoló vezetékeket. De mi történik akkor, amikor a rendőrök és az áramkommandósok hazamennek?

Az áramkommandósokat nem úgy kell elképzelni, mint a mindenre elszánt dzsungelharcosokat, akik a cél érdekében akár az életüket is hajlandóak kockára tenni. Ők egy szolgáltató villanyszerelő munkatársai, akikkel ezt a senkinek nem hiányzó munkát elvégeztetik.

Az áramtolvajok ellen az ország több településén már csak a rendőrség közreműködésével mernek fellépni, a küzdelem az állandó visszakötések miatt szélmalomharcnak nevezhető.

A módszerek egyszerűek, de a szakértők szerint a csodával határos, hogy a csalók közül még senkit nem ért halálos áramütés. A villanyórákat megbuherálják, mérésre alkalmatlanná teszik, vagy csak egyszerűen megkerülik. Kampós végű vezetéket akasztanak a hálózatra, majd bekötik a saját rendszerükbe, ahol összetákolt villanykapcsolókkal, vagy direktbe kötött stekklámpákkal csinálnak fényt.

Nyírmihálydiban - ahol korábban a Hepatitis-A járvány miatt árnyékszék építéséhez kötötték a segélyek kifizetését - az áramszolgáltató 16 dolgozójára húsz rendőr vigyázott. A munkatársak felszámolták az áram lopására alkalmas eszközöket és az átalakított mérőberendezéseket (az akció során 17 büntetőfeljelentést is tettek).

Sajókazán két utca 60 családja maradt áram nélkül, több büntetőeljárást indítottak, ott ingatlanonként 20 ezer forintot meghaladó kárt okoztak az áramtolvajok. A lakók közül szinte kivétel nélkül mindenki a nehéz anyagi helyzetére hivatkozott, ennek némileg ellent mond, hogy amikor kaptak áramot, akkor sem mutatkoztak a fizetési hajlam jelei, sokszor még részteljesítések sem voltak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szolgáltató részletfizetési kedvezmény is felkínált, de ezzel a lehetőséggel sem éltek. A cég kommunikációs munkatársa elmondta, hogy számos ingatlan esetében a tulajdoni viszonyok sem tisztázottak, ami tovább nehezíti a helyzetet. Több érintett is úgy nyilatkozott, hogy egyszer a kommandósok és a rendőrök is hazamennek, akkor pedig újra visszakötik az áramot.

Nyíregyházán előbb 10, majd 14 áramtolvaj bukott le két ellenőrzési akció során, a tulajdonosok ellen büntetőeljárás indult. Az áramlopással okozott kárt az áramszolgáltató cég szakemberei mérik fel. A város Huszár-lakónegyedére kiterjedő akció során két körözött fiatalt is megtaláltak a rendőrök.

Becslések szerint országosan az áramlopás gyakorisága 4-5%-a az összes áramfelhasználásnak. A szolgáltatók folyamatosan az áramlopásokat, a legtöbb esetben amint távoznak az áramkommandó és a rendőrség munkatársai, máris előkerülnek a kampós végű vezetékek és kezdődik minden elölről.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?