18 °C Budapest

Kiszivárgott a szomáliai kalózok titka! Erre költik a véres milliókat

Pénzcentrum
2010. január 5. 15:02

Becslések szerint a szomáliai kalózok csak az elmúlt két évben több mint 100 millió dollárnyi váltságdíjat szedtek be a foglyul ejtett külföldiek szabadon bocsátásáért cserébe, a pénzek sorsa azonban egészen eddig tisztázatlan volt.

A kalózok a mai világban elképzelhetetlennek tűnő eszközöktől alkalmazásától sem riadnak vissza. A lázadó regiment fenntartása érdekében sokat költöttek fegyverek beszerzésére, tűzerejüket bizonyítja, hogy egy olajszállító lekapcsolása sem jelent gondot nekik. A vezetők azonban gondolnak a jövőre is, ezért új hobbinak hódolnak, ingatlanokat vásárolnak a térség biztonságosabb országaiban Kenyától egészen Dubajig.

A kenyai főváros, Nairobi egyik kerületét már kis-Mogadishunak híják az ott élők, annyi szomáliai költözött a városrészbe. Hasonló jelenség figyelhető meg a kenyai főváros gazdag negyedében is, ahol feltételezések szerint a kalózok építik a jövőjüket. Kenya azért is az egyik legkedveltebb célpont, mert a térség legerősebb gazdaságával rendelkezik, 800 kilométeres közös határszakasza van Szomáliával, ráadásul már körülbelül 200 ezerre tehető az országban élő szomáliai kisebbség száma.

A külföldiek ingatlan vásárlása nincs szigorú feltételekhez kötve, ezért nincs pontos statisztika a szomáliai lakásvásárlók számáról, de az árak emelkedéséből arra lehet következtetni, hogy pénzes vevők jelentek meg a piacon. Nagy valószínűséggel a váltságdíjakból származó dollármilliók tisztára mosása nyomta fel az árakat.

Nairobi üzleti negyede (forrás: kenya-advisor.com)

Szakértők szerint korábban 10 év alatt körülbelül a kétszeresére emelkedett az ingatlanok értéke, addig az elmúlt öt évben megháromszorozódtak az árak. A kormány is felfigyelt a jelenségre és megállapították, hogy a kenyai gazdasági mutatók önmagukban nem támasztanak alá ekkora növekedést, valami más is lehet a háttérben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Tervezik a külföldiekre vonatkozó feltételek szigorítását, ennek viszont azok a szomáliaiak nem örülnek, akiknek semmi közük a kalózokhoz. Akik elmenekültek a polgárháborús viszonyok miatt az országból és új életet kezdtek Kenyában, sok esetben mindenüket pénzzé tették és hitelek felvételére kényszerültek, hogy ingatlanhoz jussanak.

Egy kenyai szakértő szerint nem a kalózpénzek, hanem a kereslet bővülése áll az áremelkedés hátterében, egy neve elhallgatását kérő ügynök szerint viszont előfordult, hogy egy szomáliai vevő a gyors üzlet reményében a kétszeresét kicsengette az előzetesen megjelölt irányárnak. Egy négyszobás házért akár félmillió dollárt is gond nélkül kifizetnek.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?