23 °C Budapest

Kiakadtak a falusiak a Győzike-stílusú háztól - színes képek

2010. február 3. 16:02

"Ilyen eddig nem volt ebben a faluban! Felháborító, amit ezzel a 400 éves házzal műveltek" - kommentálta a faszerkezetes középkori ház rózsaszínre pingálását egy dühödt szomszéd az egyébként rendkívül összetartó brit kistelepülésen. A tulajdonos szerint csak irigykednek rá, hogy mert újítani és a hagyományokkal szakítva egy élénk színt választott a felújítás során.

Acton Beauchamp lakói gyönyörű vidéki környezetben élnek, de a klasszikus fehérre mázolt, téglaburkolatú, vagy kőből készült házak között feltűnt egy környezetidegen, rózsaszínre festett ház. A középkorú tulajdonosok (a jogász végzettségű James Rogers és az ápolónőként dolgozó Alison Hall) két évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy szakítanak a hagyományokkal és új színt hoznak a falu életébe a felújítás során.

Megkezdődött a panelházak visszabontása - kép a volt szovjet fővárosból

A rózsaszín ingatlan azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és hamarosan szúrni kezdte a környéken élők szemét. A körülbelül 400 éves ingatlan szomszédságában élők felháborodtak a szokatlan élénk szín láttán és a megyei tanácsnál kezdeményezték az eredeti állapotok visszaállítását.

Alison Hall az ingatlan udvarán

A megyei tanács egyetértett a panaszosokkal, és amikor a pár visszamenőleges hatályú jóváhagyást kért a felújítási (egyben a színezési) munkálatokra, azt csak azzal a feltétellel adták ki, hogy ha a házat visszafestik fehérre. A tulajdonosok fellebbeztek a döntés ellen, így az ügy egy feljebbviteli szervnél landolt, melynek döntéséig biztosan maradhat rózsaszín az épület.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Így festett a ház 20 évvel ezelőtt

A pár 1984-ben 36 ezer fontért vásárolta a házat, azóta legalább ennek az ötszörösét költötték felújításra, de ma már félmillió fontot is elkérnének érte. Véleményük szerint csak irigykednek rájuk, hogy az elmúlt években milyen jelentős fejlesztéseket hajtottak végre az eredetileg a középkorban épített ingatlanon.

A tulajdonos szerint csak irigykednek rájuk

A tulajdonosok - akik szerint az átalakítás során az ingatlan már elveszítette eredeti jellegét - várnak a végleges döntésre, amennyiben elbukják az eljárást, úgy tetemes perköltségre számíthatnak és még a házukat is vissza kell festeni fehérre (Forrás: Daily Mail).

Világvége! Katasztrófa készül Dubajban! NASA-képek

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?