11 °C Budapest

Spórolj akár 1,5 milliót! Támogatás lakásfelújításra

2009. december 16. 14:02

Már lehet pályázni a Klímabarát Otthon 2 programra A Klímabarát Otthon Program részeként a zöldtárca pályázatot írt ki hagyományos lakóépületek klímavédelmi célú energiahatékonysági felújításra, megújuló energiaforrások alkalmazására, valamint új építésű energiatakarékos lakóépületek támogatására. Az előző, panel épületek klímabaráttá tételére kiírt pályázatra eddig több mint ezer lakóközösség nyújtott be pályázatot, és már 13 milliárd forintnyi támogatásról született döntés. A tárca ugyancsak a klímavédelmi csomag részeként elindította az izzócsere programot, következő lépésként pedig a Klímabarát Intézmény Programot hirdeti majd meg közintézmények energiahatékonysági felújítására, és a tervek között szerepel klímaerdő telepítése is.

A Klímabarát Otthon program nyáron meghirdetett panelpályázata után a tárca most a hagyományos építésű épületekre és lakásokra is kiterjesztette a klímavédelmi célú pályázatot. Ezen olyan beruházások támogathatóak, amelyek mérhető széndioxid-kibocsátáscsökkentést eredményeznek, és igazolhatóan javul az épület energiahatékonysága. Komplex felújítás esetén a KlímaBónusznak köszönhetően akár 60 %-os támogatás is elérhető. Az épület felújításokra hazánkban a Klímabarát Otthon Programmal először vezettek be speciális klímavédelmi elemet, szigorú CO2 emisszió számítással. A lakóépületek energiahatékony felújítása pillanatnyilag az egyik leghatékonyabbnak tartott klímavédelmi eszköz, az épületekhez kapcsolódó kibocsátások adják ugyanis a teljes hazai széndioxid-kibocsátások 30 százalékát.

A Klímabarát Otthon panel pályázatára eddig több mint ezer pályázat érkezett milliárdos értékben, elbírálásuk folyamatos. Pozitív döntés eddig 860 pályázatról született, mintegy 13 milliárd forint támogatásról. A kifizetések a támogatási szerződés megkötését követően azonnal megkezdődhetnek. A tárca következő lépésként a Klímabarát Intézmény Programot hirdeti majd meg közintézmények energiahatékonysági felújítására.

Klímavédelmi csomagja részeként a zöldtárca szintén decemberben uniós forrásból 230 millió forint keretösszegű izzócsere pályázatot írt ki energiatakarékos izzók cseréjére az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése érdekében. Az energiatakarékos izzók vásárlására az időseket és a nagycsaládosokat támogató közhasznú alapítványok és egyesületek, valamint óvodák pályázhatnak. Az izzócsere program során mintegy 220 ezer hagyományos, 100 wattos izzót cserélnek ki, ez éves szinten a fogyasztóknál mintegy 780 millió forint költségmegtakarítást, évi 23 900 tonnányi szén-dioxid megtakarítást és 3,14 megawatt erőművi kapacitásigény csökkenést eredményez. A pályázatok benyújtására 2009. december 15. és 2010. január 15. között van lehetőség.

A tárca további klímavédelmi tervei között szerepel klímaerdő telepítése uniós forrásból a nemzeti parkok területén. Az őshonos fafajokból álló, mintegy 220 ezer hektárnyi klímaerdőt az üvegházhatású gázok csökkentésével globálisan hat az éghajlatváltozás ellen. Csaknem 300 millió Ft-ból évi 2700 tonna széndioxid megtakarítás érhető el.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szintén uniós forrásból rövidesen mintegy 300 millió forint értékben ír ki pályázatot a tárca a régi, bezárt hulladéklerakók rekultivációjára, valamint az illegális hulladéklerakatok felszámolására.

A Klímabarát Otthon 2 pályázat részletei

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm