1 °C Budapest

Tisztességtelen az energia áremelés

Pénzcentrum
2009. november 26. 08:47

Itthon a zöldenergiára való átállás költségeit a legszegényebbeken is behajtják. Igaz, a hátralékosok számára létezik már támogatási program, azonban azt csak akkor igényelhetik, ha már nagyon nagy a baj - írja a Népszabadság.

Egy uniós irányelv szerint Magyarországnak 2020-ra energiafelhasználása 13 százalékát megújuló energiaforrásból kell fedeznie, vagyis geotermikus energiából, szél- és napenergiából, biomasszából. Ennek költségei természetesen igen magasak, aminek egy része a fogyasztókat terheli.

A Zöld Baloldal szerint azonban tisztességtelen, hogy áramáremelések útján a "minimálbérből és az amúgy is alacsony nyugdíjból élő emberek millióival fizettessék ki az EU által előírt zöldenergia alkalmazásának többletköltségeit".

Az áremelkedést ráadásul egy törvényi előírás, az úgynevezett kötelező átvétel is erősíti. A hazai erőművek 15 százaléka úgy termel villamos energiát, hogy azt kötelezően át kell venni tőlük a törvényben meghatározott áron, függetlenül attól, hogy rendelkezésre áll-e olcsóbb áram.

A kötelező átvétel célja elvileg a környezetvédelem, ugyanis olyan erőművek termelik az átvett áramot, amelyek megújuló energiaforrásokat használnak, illetve termelnek hő- és villamosenergiát is.Ezzel tehát már egyszer beépült az árba a környezetvédelem.

A szociális tárcánál azt mondják, szociális szempontok nem játszhatnak szerepet az árképzésben, mert az árakat torzítanák, és azokat a családokat is támogatáshoz juttatná, amelyek nem rászorultak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ez év nyarán indult kríziskezelő program azoknak nyújt kapaszkodót, akik még nincsenek a szociális rendszerben, de közel vannak a lecsúszáshoz: a válság miatt elveszítették a munkahelyüket, vagy elviselhetetlen mértékben megnőtt a lakástörlesztő részletük.Ebbe a programba a hátralékosokat is bevonták.

A tárca számításai szerint ötnyolcezer családnak segíthet a program új szolgáltatása: a rászorultak a jegyzőnél adhatják be kérelmüket, és ha az igényt megalapozottnak látják, ötvenezer forinthoz juthatnak.Ebből harmincezret előre fizetős mérőórára tennének, húszezret pedig azonnal az adósság csökkentésére fordítanak.

A jogosultság feltételei között viszont azt olvasni: "a lakásban a vezetékes áram- és gázszolgáltatás egyaránt ki van kapcsolva". Mindez azonban nem ad választ azoknak, akiknek a kifizetetlen áramszámla miatt kikapcsolt szolgáltatással a fűtés lehetetlenné válik, mégsem kapnak segélyt, mert a gáz még jön.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?