22 °C Budapest

Tisztességtelen az energia áremelés

Pénzcentrum
2009. november 26. 08:47

Itthon a zöldenergiára való átállás költségeit a legszegényebbeken is behajtják. Igaz, a hátralékosok számára létezik már támogatási program, azonban azt csak akkor igényelhetik, ha már nagyon nagy a baj - írja a Népszabadság.

Egy uniós irányelv szerint Magyarországnak 2020-ra energiafelhasználása 13 százalékát megújuló energiaforrásból kell fedeznie, vagyis geotermikus energiából, szél- és napenergiából, biomasszából. Ennek költségei természetesen igen magasak, aminek egy része a fogyasztókat terheli.

A Zöld Baloldal szerint azonban tisztességtelen, hogy áramáremelések útján a "minimálbérből és az amúgy is alacsony nyugdíjból élő emberek millióival fizettessék ki az EU által előírt zöldenergia alkalmazásának többletköltségeit".

Az áremelkedést ráadásul egy törvényi előírás, az úgynevezett kötelező átvétel is erősíti. A hazai erőművek 15 százaléka úgy termel villamos energiát, hogy azt kötelezően át kell venni tőlük a törvényben meghatározott áron, függetlenül attól, hogy rendelkezésre áll-e olcsóbb áram.

A kötelező átvétel célja elvileg a környezetvédelem, ugyanis olyan erőművek termelik az átvett áramot, amelyek megújuló energiaforrásokat használnak, illetve termelnek hő- és villamosenergiát is.Ezzel tehát már egyszer beépült az árba a környezetvédelem.

A szociális tárcánál azt mondják, szociális szempontok nem játszhatnak szerepet az árképzésben, mert az árakat torzítanák, és azokat a családokat is támogatáshoz juttatná, amelyek nem rászorultak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ez év nyarán indult kríziskezelő program azoknak nyújt kapaszkodót, akik még nincsenek a szociális rendszerben, de közel vannak a lecsúszáshoz: a válság miatt elveszítették a munkahelyüket, vagy elviselhetetlen mértékben megnőtt a lakástörlesztő részletük.Ebbe a programba a hátralékosokat is bevonták.

A tárca számításai szerint ötnyolcezer családnak segíthet a program új szolgáltatása: a rászorultak a jegyzőnél adhatják be kérelmüket, és ha az igényt megalapozottnak látják, ötvenezer forinthoz juthatnak.Ebből harmincezret előre fizetős mérőórára tennének, húszezret pedig azonnal az adósság csökkentésére fordítanak.

A jogosultság feltételei között viszont azt olvasni: "a lakásban a vezetékes áram- és gázszolgáltatás egyaránt ki van kapcsolva". Mindez azonban nem ad választ azoknak, akiknek a kifizetetlen áramszámla miatt kikapcsolt szolgáltatással a fűtés lehetetlenné válik, mégsem kapnak segélyt, mert a gáz még jön.

NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm