-1 °C Budapest

Tisztességtelen az energia áremelés

Pénzcentrum
2009. november 26. 08:47

Itthon a zöldenergiára való átállás költségeit a legszegényebbeken is behajtják. Igaz, a hátralékosok számára létezik már támogatási program, azonban azt csak akkor igényelhetik, ha már nagyon nagy a baj - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egy uniós irányelv szerint Magyarországnak 2020-ra energiafelhasználása 13 százalékát megújuló energiaforrásból kell fedeznie, vagyis geotermikus energiából, szél- és napenergiából, biomasszából. Ennek költségei természetesen igen magasak, aminek egy része a fogyasztókat terheli.

A Zöld Baloldal szerint azonban tisztességtelen, hogy áramáremelések útján a "minimálbérből és az amúgy is alacsony nyugdíjból élő emberek millióival fizettessék ki az EU által előírt zöldenergia alkalmazásának többletköltségeit".

Az áremelkedést ráadásul egy törvényi előírás, az úgynevezett kötelező átvétel is erősíti. A hazai erőművek 15 százaléka úgy termel villamos energiát, hogy azt kötelezően át kell venni tőlük a törvényben meghatározott áron, függetlenül attól, hogy rendelkezésre áll-e olcsóbb áram.

A kötelező átvétel célja elvileg a környezetvédelem, ugyanis olyan erőművek termelik az átvett áramot, amelyek megújuló energiaforrásokat használnak, illetve termelnek hő- és villamosenergiát is.Ezzel tehát már egyszer beépült az árba a környezetvédelem.

A szociális tárcánál azt mondják, szociális szempontok nem játszhatnak szerepet az árképzésben, mert az árakat torzítanák, és azokat a családokat is támogatáshoz juttatná, amelyek nem rászorultak.

Az ez év nyarán indult kríziskezelő program azoknak nyújt kapaszkodót, akik még nincsenek a szociális rendszerben, de közel vannak a lecsúszáshoz: a válság miatt elveszítették a munkahelyüket, vagy elviselhetetlen mértékben megnőtt a lakástörlesztő részletük.Ebbe a programba a hátralékosokat is bevonták.

A tárca számításai szerint ötnyolcezer családnak segíthet a program új szolgáltatása: a rászorultak a jegyzőnél adhatják be kérelmüket, és ha az igényt megalapozottnak látják, ötvenezer forinthoz juthatnak.Ebből harmincezret előre fizetős mérőórára tennének, húszezret pedig azonnal az adósság csökkentésére fordítanak.

A jogosultság feltételei között viszont azt olvasni: "a lakásban a vezetékes áram- és gázszolgáltatás egyaránt ki van kapcsolva". Mindez azonban nem ad választ azoknak, akiknek a kifizetetlen áramszámla miatt kikapcsolt szolgáltatással a fűtés lehetetlenné válik, mégsem kapnak segélyt, mert a gáz még jön.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?