Gondban a lakásmaffia! 2010-től betiltják a készpénzes adásvételi szerződéseket a bolgárok

2009. november 18. 18:32

A már működő francia minta alapján a polgári törvénykönyv módosítását indítványozta a bolgár igazságügyi miniszter. Az előterjesztés hatályon kívül helyezi a készpénzes adásvételiket, így jövő január elsejétől minden ingatlan adásvételiben szereplő vételár kiegyenlítése kizárólag banki átutalással lenne teljesíthető. A javaslat az országgyűlés jóváhagyására vár.

A törvénymódosítás célja az ingatlan szektorban eluralkodott visszaélések, a csalások, a korrupció és a pénzmosás visszaszorítása. A javaslat egy a hatékonyabb adó- és illetékbeszedésekre irányuló átfogó terv keretében már korábban is felmerült, de a részleteket csak mára dolgozták ki. A tranzakciók lebonyolítására létrehoznának egy állami tulajdonban lévő letéteményes bankot.


Hazánkban is gyakran előfordul, hogy a felek kevesebbet írnak az adásvételibe, a különbözetet pedig készpénzben rendezik

A bank nem rendelkezne kereskedelmi banki funkciókkal, a pénzre nem számítanának fel kamatot, ugyanakkor összegtől függően eltérő mértékű kezelési költséget kellene fizetni az ügyfeleknek. A tervek szerint - amennyiben a rendszer beváltja a hozzá fűzött reményeket - a jogszabályt az ingatlanok mellett az autó adásvételekre is kiterjesztik.

Az eladók hosszabb várakozási idővel számolhatnak, a franciáknál átlagosan 25 nap alatt megy végig a rendszeren pénz. Sokan attól tartanak, hogy emiatt és az adókerülés érdekében a felek alacsonyabb összeget írnak majd a szerződésekbe, a különbözetet pedig készpénzben rendezik majd. Ezt a franciáknál is tapasztalták (hazánkban is előfordult már ilyen), de ott egy idő után az embereknek többet ért az, hogy biztonságban van a pénzük, mint amennyit az adón spórolhatnának.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem