11 °C Budapest

Gondban a lakásmaffia! 2010-től betiltják a készpénzes adásvételi szerződéseket a bolgárok

2009. november 18. 18:32

A már működő francia minta alapján a polgári törvénykönyv módosítását indítványozta a bolgár igazságügyi miniszter. Az előterjesztés hatályon kívül helyezi a készpénzes adásvételiket, így jövő január elsejétől minden ingatlan adásvételiben szereplő vételár kiegyenlítése kizárólag banki átutalással lenne teljesíthető. A javaslat az országgyűlés jóváhagyására vár.

A törvénymódosítás célja az ingatlan szektorban eluralkodott visszaélések, a csalások, a korrupció és a pénzmosás visszaszorítása. A javaslat egy a hatékonyabb adó- és illetékbeszedésekre irányuló átfogó terv keretében már korábban is felmerült, de a részleteket csak mára dolgozták ki. A tranzakciók lebonyolítására létrehoznának egy állami tulajdonban lévő letéteményes bankot.


Hazánkban is gyakran előfordul, hogy a felek kevesebbet írnak az adásvételibe, a különbözetet pedig készpénzben rendezik

A bank nem rendelkezne kereskedelmi banki funkciókkal, a pénzre nem számítanának fel kamatot, ugyanakkor összegtől függően eltérő mértékű kezelési költséget kellene fizetni az ügyfeleknek. A tervek szerint - amennyiben a rendszer beváltja a hozzá fűzött reményeket - a jogszabályt az ingatlanok mellett az autó adásvételekre is kiterjesztik.

Az eladók hosszabb várakozási idővel számolhatnak, a franciáknál átlagosan 25 nap alatt megy végig a rendszeren pénz. Sokan attól tartanak, hogy emiatt és az adókerülés érdekében a felek alacsonyabb összeget írnak majd a szerződésekbe, a különbözetet pedig készpénzben rendezik majd. Ezt a franciáknál is tapasztalták (hazánkban is előfordult már ilyen), de ott egy idő után az embereknek többet ért az, hogy biztonságban van a pénzük, mint amennyit az adón spórolhatnának.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 20. hétfő
Klaudia
12. hét
Március 20.
A verebek világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?