14 °C Budapest

Hónapokig árulják a lakásokat: a piac 43 %-át az ingatlanközvetítők uralják

Pénzcentrum
2009. november 13. 08:47

Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója a cég piackutatási adataira hivatkozva elmondta, hogy a tavalyinál 30 %-kal kevesebb, összesen mintegy 40 ezer adásvételre számítanak 2009-ben, míg az idei eladások 43 %-a közvetítőkön keresztül zajlott - írja a Napi.

A válság hatására nem változott az ingatlanközvetítők megítélése, a szűkülő piacon az érdeklődők ugyanolyan arányban fordultak tanácsadóhoz, mint egy évvel korábban. A fővárosban átlagosan a tranzakciók 43 %-a közvetítőn keresztül zajlott, egyes kerületekben 50 % feletti, a II., XI., XII. kerületben 40 % alatti ez az arány.


Kühne Kata

Az ügyfelek megfontoltabban döntenek, amit jól tükröz, hogy míg 2008-ban az összes eladás 69 %-a zárult 3 hónapon belül, addig idén a szerződések 46 %-át sikerült tető alá hozni ugyanennyi idő alatt. A statisztikák szerint az OC kétszer olyan gyorsan bonyolította le az adásvételeket, mint azok a magánszemélyek, akik nem fordultak közvetítőhöz.

Bár a családi házaknál tapasztaltak némi áresést, a piac egészére általánosságban nem jellemző ez a tendencia. A szakember erős év végét vár, az ősz egyébként is mindig mozgalmas. Idén is működött a szezonalitás, tavasszal beindultak a vásárlások, nyáron a szabadságok miatt leállt a döntéshozatal, szeptemberben lassan megélénkült az érdeklődés, s azóta egyre erősödik a piac.

A használt lakások aránya több mint 80 % az összes eladáson belül, ami a szakmát nem lepte meg az új lakások piacának drámai visszaesésének fényében. Határozottan fellendült ugyanakkor a bérleti piac, 60 ezer forintig szinte minden kiadható, a felső korlát havi 100 ezer forint, e szint fölött lényegében megszűnik az érdeklődés.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Húsosfazékról álmodó bankok: fanyalgó beruházók

A tranzakciókban nőtt az OC részesedése, a közvetítők által eladott ingatlanok közül minden negyedik rajtuk keresztül cserél gazdát, ezzel a társaság megőrizte piacvezető szerepét.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 20. hétfő
Klaudia
12. hét
Március 20.
A verebek világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?