10 °C Budapest

Hónapokig árulják a lakásokat: a piac 43 %-át az ingatlanközvetítők uralják

Pénzcentrum
2009. november 13. 08:47

Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója a cég piackutatási adataira hivatkozva elmondta, hogy a tavalyinál 30 %-kal kevesebb, összesen mintegy 40 ezer adásvételre számítanak 2009-ben, míg az idei eladások 43 %-a közvetítőkön keresztül zajlott - írja a Napi.

A válság hatására nem változott az ingatlanközvetítők megítélése, a szűkülő piacon az érdeklődők ugyanolyan arányban fordultak tanácsadóhoz, mint egy évvel korábban. A fővárosban átlagosan a tranzakciók 43 %-a közvetítőn keresztül zajlott, egyes kerületekben 50 % feletti, a II., XI., XII. kerületben 40 % alatti ez az arány.


Kühne Kata

Az ügyfelek megfontoltabban döntenek, amit jól tükröz, hogy míg 2008-ban az összes eladás 69 %-a zárult 3 hónapon belül, addig idén a szerződések 46 %-át sikerült tető alá hozni ugyanennyi idő alatt. A statisztikák szerint az OC kétszer olyan gyorsan bonyolította le az adásvételeket, mint azok a magánszemélyek, akik nem fordultak közvetítőhöz.

Bár a családi házaknál tapasztaltak némi áresést, a piac egészére általánosságban nem jellemző ez a tendencia. A szakember erős év végét vár, az ősz egyébként is mindig mozgalmas. Idén is működött a szezonalitás, tavasszal beindultak a vásárlások, nyáron a szabadságok miatt leállt a döntéshozatal, szeptemberben lassan megélénkült az érdeklődés, s azóta egyre erősödik a piac.

A használt lakások aránya több mint 80 % az összes eladáson belül, ami a szakmát nem lepte meg az új lakások piacának drámai visszaesésének fényében. Határozottan fellendült ugyanakkor a bérleti piac, 60 ezer forintig szinte minden kiadható, a felső korlát havi 100 ezer forint, e szint fölött lényegében megszűnik az érdeklődés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Húsosfazékról álmodó bankok: fanyalgó beruházók

A tranzakciókban nőtt az OC részesedése, a közvetítők által eladott ingatlanok közül minden negyedik rajtuk keresztül cserél gazdát, ezzel a társaság megőrizte piacvezető szerepét.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem