-1 °C Budapest

Hónapokig árulják a lakásokat: a piac 43 %-át az ingatlanközvetítők uralják

Pénzcentrum
2009. november 13. 08:47

Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója a cég piackutatási adataira hivatkozva elmondta, hogy a tavalyinál 30 %-kal kevesebb, összesen mintegy 40 ezer adásvételre számítanak 2009-ben, míg az idei eladások 43 %-a közvetítőkön keresztül zajlott - írja a Napi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A válság hatására nem változott az ingatlanközvetítők megítélése, a szűkülő piacon az érdeklődők ugyanolyan arányban fordultak tanácsadóhoz, mint egy évvel korábban. A fővárosban átlagosan a tranzakciók 43 %-a közvetítőn keresztül zajlott, egyes kerületekben 50 % feletti, a II., XI., XII. kerületben 40 % alatti ez az arány.


Kühne Kata

Az ügyfelek megfontoltabban döntenek, amit jól tükröz, hogy míg 2008-ban az összes eladás 69 %-a zárult 3 hónapon belül, addig idén a szerződések 46 %-át sikerült tető alá hozni ugyanennyi idő alatt. A statisztikák szerint az OC kétszer olyan gyorsan bonyolította le az adásvételeket, mint azok a magánszemélyek, akik nem fordultak közvetítőhöz.

Bár a családi házaknál tapasztaltak némi áresést, a piac egészére általánosságban nem jellemző ez a tendencia. A szakember erős év végét vár, az ősz egyébként is mindig mozgalmas. Idén is működött a szezonalitás, tavasszal beindultak a vásárlások, nyáron a szabadságok miatt leállt a döntéshozatal, szeptemberben lassan megélénkült az érdeklődés, s azóta egyre erősödik a piac.

A használt lakások aránya több mint 80 % az összes eladáson belül, ami a szakmát nem lepte meg az új lakások piacának drámai visszaesésének fényében. Határozottan fellendült ugyanakkor a bérleti piac, 60 ezer forintig szinte minden kiadható, a felső korlát havi 100 ezer forint, e szint fölött lényegében megszűnik az érdeklődés.

Húsosfazékról álmodó bankok: fanyalgó beruházók

A tranzakciókban nőtt az OC részesedése, a közvetítők által eladott ingatlanok közül minden negyedik rajtuk keresztül cserél gazdát, ezzel a társaság megőrizte piacvezető szerepét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?