Magyarország a sor végén kullog: ezt is átaludtuk

Pénzcentrum
2009. november 12. 15:02

A Jones Lang LaSalle a közép-kelet-európai ingatlanpiacról szóló III. negyedéves jelentése szerint a régió országai más és más időpontokban lépnek a gazdasági növekedés útjára, így az egyes ingatlanpiacok is eltérő ütemben ébredhetnek a válság okozta Csipkerózsika álmukból.

A régióban jelentősen visszaesett a vásárlói aktivitás a válság óta eltelt időszakban, a bizalom csak neheze szivárog vissza a piacokra. A vevők sokkal körültekintőbben, sokan inkább elhalasztják a vásárlásaikat a kedvezőbb piaci pozícióra várva.

A finanszírozási gondok sem sokat enyhültek, a szigorúbb banki hitelezési politika következtében nehezebb a forrásokhoz hozzájutni. Ezzel együtt meg kell említeni, hogy a luxusingatlanok körében - amely a legkevésbé érzékeny a lakáshitelekre - nem érezhető akkora visszaesés, mint az egyéb kategóriákban.

Az albérletpiac az elemzés szerint már túl lehet a mélyponton, de a stabilizálódásra még várni kell. A cég elemzője szerint a kereslet és a kínálat valamikor a 2010-es év során egyenlítődhet ki.

Az ingatlanpiac regenerálódását nagyban befolyásolja egy adott ország gazdasági növekedése. Ennek megfelelően azt várják, hogy ezzel - a régióban elsőként, akár még az idei negyedik negyedévben - a lengyeleknél, a jövő év közepén a cseheknél, majd a románoknál és csak úgy lehet hazánkban számolni.

A gazdaság megkapta a zöld jelzést, de a pozitív jelek csak bizonyos átfutási időt követően jelennek meg az ingatlanszektorban. A régiós országok 2011-ben jöhetnek igazán lendületbe, akkor az 1 %-os kontinens átlagot meghaladó 3 %-os átlagos növekedés sem kizárt.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?