28 °C Budapest

Magyarország a sor végén kullog: ezt is átaludtuk

Pénzcentrum
2009. november 12. 15:02

A Jones Lang LaSalle a közép-kelet-európai ingatlanpiacról szóló III. negyedéves jelentése szerint a régió országai más és más időpontokban lépnek a gazdasági növekedés útjára, így az egyes ingatlanpiacok is eltérő ütemben ébredhetnek a válság okozta Csipkerózsika álmukból.

A régióban jelentősen visszaesett a vásárlói aktivitás a válság óta eltelt időszakban, a bizalom csak neheze szivárog vissza a piacokra. A vevők sokkal körültekintőbben, sokan inkább elhalasztják a vásárlásaikat a kedvezőbb piaci pozícióra várva.

A finanszírozási gondok sem sokat enyhültek, a szigorúbb banki hitelezési politika következtében nehezebb a forrásokhoz hozzájutni. Ezzel együtt meg kell említeni, hogy a luxusingatlanok körében - amely a legkevésbé érzékeny a lakáshitelekre - nem érezhető akkora visszaesés, mint az egyéb kategóriákban.

Az albérletpiac az elemzés szerint már túl lehet a mélyponton, de a stabilizálódásra még várni kell. A cég elemzője szerint a kereslet és a kínálat valamikor a 2010-es év során egyenlítődhet ki.

Az ingatlanpiac regenerálódását nagyban befolyásolja egy adott ország gazdasági növekedése. Ennek megfelelően azt várják, hogy ezzel - a régióban elsőként, akár még az idei negyedik negyedévben - a lengyeleknél, a jövő év közepén a cseheknél, majd a románoknál és csak úgy lehet hazánkban számolni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A gazdaság megkapta a zöld jelzést, de a pozitív jelek csak bizonyos átfutási időt követően jelennek meg az ingatlanszektorban. A régiós országok 2011-ben jöhetnek igazán lendületbe, akkor az 1 %-os kontinens átlagot meghaladó 3 %-os átlagos növekedés sem kizárt.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem