11 °C Budapest

Ingyenhitel más kárára! Téged is lehúzhatnak a trükköző lakáshitelesek!

Pénzcentrum
2009. február 9. 05:40

A forint gyengülésének hatására megemelkedett havi törlesztőrészletek következtében egyre több az olyan magyar háztartás, amelynek teljesen felborult a családi költségvetése. Vannak olyan hiteladósok, akik az egyéb közüzemi számlák tologatásával trükköznek, mások valóban fizetésképtelenné váltak. A pénzügyi gondokkal küzdő családok számára a jelzáloghitel törlesztése után nem mindig marad elég pénz minden számla befizetésére, ekkor indul a számolgatás.

A közüzemi számlák összegyűjtését követően fontossági sorrendet kell felállítani. A háztartások döntő többségéről elmondható, hogy érkezik villanyszámla, víz- és csatornadíj, gázszámla, az otthon jellegétől függően pedig közös költség, kábeltévé, szemétszállítás és egyéb rezsiköltségek.

A szolgáltató vállalatok nem jótékonysági intézmények, de bizonyos szolgáltatások természetüknél fogva nem kapcsolhatóak ki egyik napról a másokra, ezért a prioritás meghatározásakor beindulhat a trükközés.

Kézenfekvő megoldás lehet a mulasztóknak a közös költség befizetésének elhalasztása, mivel a legtöbb társasház évente csak egy közgyűlést tart, így a mulasztásra csak később derül fény. A lakóközösség becsületes és olyan tagjai számára, akik még soha nem vettek fel semmilyen hitelt elfogadhatatlan és felháborító ez a megoldás.

Mindenkinek csak javasolni tudjuk, hogy hívja fel a közös képviselő figyelmét arra, hogy a megváltozott körülményekre tekintettel sűrűbben ellenőrizzék a befizetéseket, valamint szigorúbban járjanak el a hátralékosokkal. Az a "szerencsétlen" devizahiteles szomszéd, aki plazmatévét vett és a tengerparton nyaralt a szabad felhasználású jelzáloghiteléből ne a lakóközösség kárára spórolja össze a megnövekedett törlesztőjét.

A társasházak többsége a hátralékosok számának növekedése miatt véget akar venni a viszonylagos ingyen hitelezésnek. A "többi lakó befizetéséből úgyis meglesz valahogy a társasház" hozzáállásnak késedelmi kamat bevezetésével parancsolnának megálljt.

A polgári törvénykönyv szerint a mindenkori jegybanki alapkamat mértékének megfelelő késedelem számítható fel, de a társasház szervezeti és működési szabályzata 50 % feletti szavazattal ettől magasabb büntetés is megállapíthat. Ahol nem rendelkeznek a késedelmi kamatról, ott a megszorult tulajdonosok olcsó hitellehetőségnek tekinthetik a közös költséget.

Ellenben a szolgáltatások lemondásával, vagy korlátozásával is sokat lehet spórolni. Az internetet, vezetékes telefont, illetve kábeltelevíziót tartalmazó csomagokat le lehet szűkíteni az új körülményekhez alkalmazkodó igényeinknek megfelelően. A mobiltelefonálási szokásaink megváltoztatásával ezreket takaríthatunk meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A lakossági közműszolgáltatások közül a tél közepén a gáz- és a távhő-szolgáltatás mindenképpen előtérbe kerül. A szolgáltatók igyekeznek a szolgáltatás korlátozását, vagy a gáz kikapcsolását az enyhébb hónapokra halasztani. Akik késedelembe esnek, azok mindenképpen keressék fel a szolgáltatót, hogy közösen kidolgozhassanak egy részletfizetési módozatot.

A villanyszámla halogatásával sem érdemes sokat várni, mert a szolgáltató a késedelem esetén könnyedén leválaszthatja lakásunkat a hálózatról. A visszakapcsolás sok esetben magasabb költségekkel is járhat, mint akár a kamatokkal növelt késedelem összege.

A víz- és csatornadíj befizetésének elmulasztása esetén a szolgáltatás jellegéből adódóan valamivel nehezebben iktatható ki a késedelemmel rendelkező fogyasztási egység. A befizetés halogatása mégsem jelent megoldást, mert gondoljunk csak arra, ha egy leolvasás, vagy egy óraállás bediktálás elmarad, akkor a következő dupla időszakra vonatkozó számla befizetése milyen nehézséget jelent.

Szögezzük le, hogy nincs ingyen hitel, sem a lakóközösség, sem a szolgáltatók kárára. A notórius tartozók késedelmeinek kezelésére, illetve annak részbeni elengedésére létrehozott támogatási alapok rengeteg jól fizető fogyasztó szerint igazságtalanok. Aki évtizedeken keresztül késedelem nélkül, mindig időben fizet nehéz megérteni és dühítő, hogy részben vagy egészben miért engedik el a hanyag nemfizetők régen lejárt tartozásait.

A szolgáltatókkal valaki csak kísérletezik, mások rákényszerülnek a számlák tologatására. Valójában nem érdemes a fizetési határidő után sokáig halogatni a tartozás rendezését, mert a szolgáltató megelőzhet, ez pedig könnyen kikapcsolással járhat. Tudatos kiadástervezéssel elkerülhetővé válik a fizetésképtelenség és könnyebben átvészelhető a jelenlegi nehéz időszak.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm