12 °C Budapest

Kegyeletsértő ingatlan-biznisz: eladták a temetőt

Pénzcentrum
2009. szeptember 11. 09:02

Az ősök földi maradványai sem gátolták a soroksári önkormányzat vezetőit abban, hogy értékesítsék az egykori sváb temető területét. Ügyészségi, rendőrségi és ombudsmani vizsgálatok zajlanak, illetve zajlottak az ügyben, amely több szempontból is példátlan, hiszen a gazdasági bűncselekmény gyanúja mellett a kegyeletsértés is felmerül. Az eset feltárása elsősorban az Együtt Soroksárért Egyesületnek köszönhető, akik szerint felháborító, hogy a soroksári svábok csak utólag szereztek róla tudomást, hova szállították őseik hamvait - írja a Magyar Hírlap.

A hatályos jogszabályok szerint a temetők területét csak a sírhelyek kiürítése után lehet hasznosítani. A helyi önkormányzat ennek ellenére még azelőtt értékesítette a sírkertet egy magánszemélynek, hogy a jogszabályi feltételek teljesültek volna. A sváb temető adásvételi szerződésébe rendkívül nyomott, 1500 forintos négyzetméterár került 2003-ban.

A lap szerint a kerület a tiltakozása hatására csak 2007-ben döntött a temető kiürítéséről. A munkát az - az exhumálás terén semmilyen tapasztalattal nem rendelkező - cég nyerte el, amely 2003-ban - egy azóta semmissé vált szerződéssel - megvásárolta a területet. A munkákkal állítólag hosszú hónapokat késtek, de a százmilliós nagyságrendű kötbér helyett az önkormányzat meghosszabbította a szerződésüket.

Az egyesület elnöke szerint "aki az őseit nem becsüli, jövőjét nem érdemli" (Forrás: Magyar Hírlap)

A kisebbségi ombudsman a tavasszal folytatott vizsgálatot az ügyben, s egyértelműen megállapította a kegyeletsértést és a temetkezési jogszabályok megszegését. Az országgyűlési biztos szerint a soroksári önkormányzat a kisebbségi identitáshoz való egyéni és kollektív jogot sértette meg azzal, hogy semmit nem tett a temető megőrzése érdekében.

A történet egyik legfelháborítóbb része, hogy a soroksári svábok csak utólag, magánnyomozásuknak köszönhetően értesültek arról, hol szórták szét őseik hamvait. A Soroksári Svábok Független Egyesülete nemrég derítette ki, hogy Ságváron égették el a kihantolt maradványokat, majd Kaposváron szórták szét a hamvakat. Senki nem ellenőrizte a temető kiürítését, sem a sírnyitást, sem a hamvak égetését, szétszórását. A temető vélhetően üzleti spekuláció áldozatává vált.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?