25 °C Budapest

Átvert ügyfelek, elcsaklizott lakások - nyomoznak a hatóságok

Pénzcentrum
2009. szeptember 10. 10:17

A Nemzeti Nyomozó Iroda több mint száz olyan ügyben indított vizsgálatot, ahol a feltételezések szerint a pénzügyi vállalkozások eleve azért adtak kölcsönt, hogy megszerezzék az ügyfelek ingatlanát - írja a Népszabadság.

Az esetet a PSZÁF is megerősítette: tavasszal már ők is vizsgálatot indítottak néhány kisebb, lakossági hitelezéssel foglalkozó cég ellen, akik tisztességtelen feltételek mellett adtak kölcsönt.

Ezek a vállalkozások refinanszírozott hitelnyújtók, vagyis egy nagyobb banktól felvett hitelt adják tovább ügyfeleiknek, enyhébb feltételekkel, olyanoknak, akik bankoktól nem kaphattak kölcsönt.

A megállapodásokat úgy kötötték, hogy ha az ügyfél két hónapig nem fizette a törlesztőrészletet, a cég bármikor felmondhatta a szerződést, miközben a hitel fedezetéül szolgáló ingatlanra vételi opciót jegyeztek be. Ha nem fizetett az ügyfél, általában a forgalmi érték 45-50 százalékáért került a vállalkozás tulajdonába az ingatlan, ami sokszor még a felvett hitelt sem fedezte, tehát a kilakoltatás után még több millió forint tartozása maradhatott az ügyfeleknek.

A Magyar Hitelszövetség becslése szerint tucatnyi társaság az utóbbi két-három évben három-ötezer ilyen megállapodást üthetett nyélbe.

Ha a pénzügyi felügyelet és a nyomozó hatóság vizsgálata a károsultakat igazolja is, akkor sem lesznek könnyebb helyzetben, hiszen az ingatlanokat jellemzően továbbadták a cégek, így a harmadik-negyedik tulajdonostól már nehéz lesz visszakövetelni a lakást.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?