3 °C Budapest

Átvert ügyfelek, elcsaklizott lakások - nyomoznak a hatóságok

Pénzcentrum
2009. szeptember 10. 10:17

A Nemzeti Nyomozó Iroda több mint száz olyan ügyben indított vizsgálatot, ahol a feltételezések szerint a pénzügyi vállalkozások eleve azért adtak kölcsönt, hogy megszerezzék az ügyfelek ingatlanát - írja a Népszabadság.

Az esetet a PSZÁF is megerősítette: tavasszal már ők is vizsgálatot indítottak néhány kisebb, lakossági hitelezéssel foglalkozó cég ellen, akik tisztességtelen feltételek mellett adtak kölcsönt.

Ezek a vállalkozások refinanszírozott hitelnyújtók, vagyis egy nagyobb banktól felvett hitelt adják tovább ügyfeleiknek, enyhébb feltételekkel, olyanoknak, akik bankoktól nem kaphattak kölcsönt.

A megállapodásokat úgy kötötték, hogy ha az ügyfél két hónapig nem fizette a törlesztőrészletet, a cég bármikor felmondhatta a szerződést, miközben a hitel fedezetéül szolgáló ingatlanra vételi opciót jegyeztek be. Ha nem fizetett az ügyfél, általában a forgalmi érték 45-50 százalékáért került a vállalkozás tulajdonába az ingatlan, ami sokszor még a felvett hitelt sem fedezte, tehát a kilakoltatás után még több millió forint tartozása maradhatott az ügyfeleknek.

A Magyar Hitelszövetség becslése szerint tucatnyi társaság az utóbbi két-három évben három-ötezer ilyen megállapodást üthetett nyélbe.

Ha a pénzügyi felügyelet és a nyomozó hatóság vizsgálata a károsultakat igazolja is, akkor sem lesznek könnyebb helyzetben, hiszen az ingatlanokat jellemzően továbbadták a cégek, így a harmadik-negyedik tulajdonostól már nehéz lesz visszakövetelni a lakást.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?