27 °C Budapest

Kivégezték a volt reptéri vezérigazgatót

2009. augusztus 7. 14:02

Míg az Egyesült Államokban a világ legnagyobb csalója Bernie Madoff is megúszta börtönbüntetéssel a 60 milliárd dolláros stiklijét, addig Kínában halálra ítélták és kivégezték a pekingi reptér volt vezérigazgatóját, miután korrupciós botrányba keveredett.

A pekingi repteret és 30 másikat igazgató, állami kézben lévő vállalat volt vezérigazgatója mintegy 16 millió dolláros csalásban és vesztegetésben minősült vétkesnek: négymillió dollár értékben fogadott el kenőpénzeket különféle indokokból, míg 12 milliót a cég kasszájából sikkasztott el. Halálbüntetést általában csak erőszakos bűncselekményekért szoktak kiszabni, ám egyre gyakrabban hallani arról, hogy gazdasági bűncselekmények után is kiszabják.

A kínai hatóságok ugyanis így akarják visszaszorítani az állami cégek vezetőinek körében burjánzó korrupciót, valamint a mások vagyonával visszaélő pénzügyi csalókat. Nemrég két befektetőt végeztek ki, akik 120 millió dollár értékben károsították meg ügyfeleiket. Szintén nem sok jóra számíthat az állami atomreaktorokat építő és felügyelő vállalat volt vezérigazgatója sem, aki tőzsdére vitte az állam által rábízott három atomerőmű felépítéséhez szükséges pénzt, 260 millió dollárnyi veszteséget okozva ezzel a cégnek és az országnak. Ezen felül külföldi cégektől fogadott el kenőpénzt, akik az atomerőmű-tendert szerették volna megnyerni.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm