Kivégezték a volt reptéri vezérigazgatót

2009. augusztus 7. 14:02

Míg az Egyesült Államokban a világ legnagyobb csalója Bernie Madoff is megúszta börtönbüntetéssel a 60 milliárd dolláros stiklijét, addig Kínában halálra ítélták és kivégezték a pekingi reptér volt vezérigazgatóját, miután korrupciós botrányba keveredett.

A pekingi repteret és 30 másikat igazgató, állami kézben lévő vállalat volt vezérigazgatója mintegy 16 millió dolláros csalásban és vesztegetésben minősült vétkesnek: négymillió dollár értékben fogadott el kenőpénzeket különféle indokokból, míg 12 milliót a cég kasszájából sikkasztott el. Halálbüntetést általában csak erőszakos bűncselekményekért szoktak kiszabni, ám egyre gyakrabban hallani arról, hogy gazdasági bűncselekmények után is kiszabják.

A kínai hatóságok ugyanis így akarják visszaszorítani az állami cégek vezetőinek körében burjánzó korrupciót, valamint a mások vagyonával visszaélő pénzügyi csalókat. Nemrég két befektetőt végeztek ki, akik 120 millió dollár értékben károsították meg ügyfeleiket. Szintén nem sok jóra számíthat az állami atomreaktorokat építő és felügyelő vállalat volt vezérigazgatója sem, aki tőzsdére vitte az állam által rábízott három atomerőmű felépítéséhez szükséges pénzt, 260 millió dollárnyi veszteséget okozva ezzel a cégnek és az országnak. Ezen felül külföldi cégektől fogadott el kenőpénzt, akik az atomerőmű-tendert szerették volna megnyerni.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?