18 °C Budapest

Kivégezték a volt reptéri vezérigazgatót

2009. augusztus 7. 14:02

Míg az Egyesült Államokban a világ legnagyobb csalója Bernie Madoff is megúszta börtönbüntetéssel a 60 milliárd dolláros stiklijét, addig Kínában halálra ítélták és kivégezték a pekingi reptér volt vezérigazgatóját, miután korrupciós botrányba keveredett.

A pekingi repteret és 30 másikat igazgató, állami kézben lévő vállalat volt vezérigazgatója mintegy 16 millió dolláros csalásban és vesztegetésben minősült vétkesnek: négymillió dollár értékben fogadott el kenőpénzeket különféle indokokból, míg 12 milliót a cég kasszájából sikkasztott el. Halálbüntetést általában csak erőszakos bűncselekményekért szoktak kiszabni, ám egyre gyakrabban hallani arról, hogy gazdasági bűncselekmények után is kiszabják.

A kínai hatóságok ugyanis így akarják visszaszorítani az állami cégek vezetőinek körében burjánzó korrupciót, valamint a mások vagyonával visszaélő pénzügyi csalókat. Nemrég két befektetőt végeztek ki, akik 120 millió dollár értékben károsították meg ügyfeleiket. Szintén nem sok jóra számíthat az állami atomreaktorokat építő és felügyelő vállalat volt vezérigazgatója sem, aki tőzsdére vitte az állam által rábízott három atomerőmű felépítéséhez szükséges pénzt, 260 millió dollárnyi veszteséget okozva ezzel a cégnek és az országnak. Ezen felül külföldi cégektől fogadott el kenőpénzt, akik az atomerőmű-tendert szerették volna megnyerni.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?