10 °C Budapest

Célegyenesbe fordult az albérleti szezon: mit kínál a piac?

2009. július 23. 12:32

A felvételi ponthatárok nyilvánosságra kerülése után néhány napon belül ismét teljes gőzzel beindul az albérlet-keresési szezon a hazai ingatlanpiacon. A válság azonban ezt a szektort is átrendezte: több lett a kiadó lakást kínáló tulajdonos, egyre inkább a minőséget keresik, az árakat pedig nemcsak a hazai, hanem a külföldi bérlők is lefelé szorítják. Vidéken már 30, Budapesten 50.000 forint a kiadó lakások bérének alsó lélektani határa, a külföldi bérlőknél pedig 400 euro a minimumszint - áll a Duna House elemzésében.

Sok kiadó lakás esetén egyértelműen érezhető a bérleti díj csökkentése, az árak 5-15%-kal estek az elmúlt hónapokban, valamint a kevésbé piacképes lakásoknál enyhültek a bérbeadási feltételek, van aki a sikeres kiadás érdekében kevesebb kauciót kér, mások az ideális bérlővel szembeni igényeikben lettek némileg rugalmasabbak. Az igazán minőségi, városközponti ingatlanoknál azonban még mindig lehetséges tartani az árat, sőt, előfordul, hogy emelni is - de ehhez gyakorlatilag hibátlan lakásra van szükség.

A hazai háztartásokat sújtó jövedelemcsökkenés miatt a több (vagy nagy) ingatlannal rendelkezők közül sokaknak jutott eszébe, hogy az eddig kvázi kihasználatlanul állt lakást kivigyék az albérleti piacra, ezzel is növelve a háztartás havi bevételét. Megfigyelhető olyan magatartás is, hogy az eladás előtt álló lakást a tényleges vevő megjelenéséig megpróbálják - akár csak néhány hónapra is - kiadni, ezzel is némi bevételt biztosítva a családi kasszának - jelzi Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője. Ritkán még, de előfordul az is, hogy a hitelre vett lakást adják ki, ezzel is mérsékelve az árfolyamon elszenvedett veszteségeket. Számos hirdetést lehet látni a különféle médiumokban, melyek a válságra hivatkozva kínálnak relatív olcsónak nevezhető kiadó lakást.

A szélesebb kínálat lehetőséget biztosít a bérlőknek a válogatásra - egyértelműen a jó közlekedéssel rendelkező, központ közeli kiadó lakások a népszerűek, de a privát szférára való egyre fokozottabb igény miatt sokan keresik a csendes, zöld környezetben lévő lakásokat is - de ezek sem lehetnek nagyon a város szélén. Jóval hangsúlyosabban számítanak a döntésnél a járulékos kiadások: nagyon sok bérlő igen alaposan utánaérdeklődik a havi rezsiköltségnek (különös tekintettel a fűtésre és a közös költségre). Éppen emiatt egyes panellakások jelentős hátrányból indulnak, hiába kínálják őket egyébként alacsony bérleti díjért.

Ellentétben a korábbi évekkel, már a fővárosban is lehet akár 40 ezer forintért is kiadó lakást bérelni, ezek azonban jellemzően a város szélén helyezkednek el, és nem egy esetben kompromisszumok megkötésére késztetik a leendő bérlőket. A jellemző tényleges bérleti díj a fővárosban 55-80, míg vidéki nagyvárosokban 35-60 ezer forint között alakul - jellemzően az ilyen típusú lakásokat diákok, illetve egyedülállók, fiatal párok veszik ki. Kisebb településeken a 25 ezer forint körüli bérleti díj sem kizárt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Más a helyzet a prémium színvonalú kiadó lakások körében, melyek elsődleges célcsoportjai az üzletemberek, multi cégek, külföldi diákok illetve vállalkozások: itt általában 120-160 ezer forint a jellemző kiadási ár. Mind a külföldi diákok, mind pedig a lakásirodába kényszerülő (vagy tudatosan azt választó) cégek elsősorban a pesti belvárost, és környékét keresik. A bérbeadók továbbra is hosszú távú ügyfeleket szeretnének, még mindig sokan ragaszkodnak a legalább egy éves kiadási időtartamhoz.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem