Célegyenesbe fordult az albérleti szezon: mit kínál a piac?

2009. július 23. 12:32

A felvételi ponthatárok nyilvánosságra kerülése után néhány napon belül ismét teljes gőzzel beindul az albérlet-keresési szezon a hazai ingatlanpiacon. A válság azonban ezt a szektort is átrendezte: több lett a kiadó lakást kínáló tulajdonos, egyre inkább a minőséget keresik, az árakat pedig nemcsak a hazai, hanem a külföldi bérlők is lefelé szorítják. Vidéken már 30, Budapesten 50.000 forint a kiadó lakások bérének alsó lélektani határa, a külföldi bérlőknél pedig 400 euro a minimumszint - áll a Duna House elemzésében.

Sok kiadó lakás esetén egyértelműen érezhető a bérleti díj csökkentése, az árak 5-15%-kal estek az elmúlt hónapokban, valamint a kevésbé piacképes lakásoknál enyhültek a bérbeadási feltételek, van aki a sikeres kiadás érdekében kevesebb kauciót kér, mások az ideális bérlővel szembeni igényeikben lettek némileg rugalmasabbak. Az igazán minőségi, városközponti ingatlanoknál azonban még mindig lehetséges tartani az árat, sőt, előfordul, hogy emelni is - de ehhez gyakorlatilag hibátlan lakásra van szükség.

A hazai háztartásokat sújtó jövedelemcsökkenés miatt a több (vagy nagy) ingatlannal rendelkezők közül sokaknak jutott eszébe, hogy az eddig kvázi kihasználatlanul állt lakást kivigyék az albérleti piacra, ezzel is növelve a háztartás havi bevételét. Megfigyelhető olyan magatartás is, hogy az eladás előtt álló lakást a tényleges vevő megjelenéséig megpróbálják - akár csak néhány hónapra is - kiadni, ezzel is némi bevételt biztosítva a családi kasszának - jelzi Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője. Ritkán még, de előfordul az is, hogy a hitelre vett lakást adják ki, ezzel is mérsékelve az árfolyamon elszenvedett veszteségeket. Számos hirdetést lehet látni a különféle médiumokban, melyek a válságra hivatkozva kínálnak relatív olcsónak nevezhető kiadó lakást.

A szélesebb kínálat lehetőséget biztosít a bérlőknek a válogatásra - egyértelműen a jó közlekedéssel rendelkező, központ közeli kiadó lakások a népszerűek, de a privát szférára való egyre fokozottabb igény miatt sokan keresik a csendes, zöld környezetben lévő lakásokat is - de ezek sem lehetnek nagyon a város szélén. Jóval hangsúlyosabban számítanak a döntésnél a járulékos kiadások: nagyon sok bérlő igen alaposan utánaérdeklődik a havi rezsiköltségnek (különös tekintettel a fűtésre és a közös költségre). Éppen emiatt egyes panellakások jelentős hátrányból indulnak, hiába kínálják őket egyébként alacsony bérleti díjért.

Ellentétben a korábbi évekkel, már a fővárosban is lehet akár 40 ezer forintért is kiadó lakást bérelni, ezek azonban jellemzően a város szélén helyezkednek el, és nem egy esetben kompromisszumok megkötésére késztetik a leendő bérlőket. A jellemző tényleges bérleti díj a fővárosban 55-80, míg vidéki nagyvárosokban 35-60 ezer forint között alakul - jellemzően az ilyen típusú lakásokat diákok, illetve egyedülállók, fiatal párok veszik ki. Kisebb településeken a 25 ezer forint körüli bérleti díj sem kizárt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Más a helyzet a prémium színvonalú kiadó lakások körében, melyek elsődleges célcsoportjai az üzletemberek, multi cégek, külföldi diákok illetve vállalkozások: itt általában 120-160 ezer forint a jellemző kiadási ár. Mind a külföldi diákok, mind pedig a lakásirodába kényszerülő (vagy tudatosan azt választó) cégek elsősorban a pesti belvárost, és környékét keresik. A bérbeadók továbbra is hosszú távú ügyfeleket szeretnének, még mindig sokan ragaszkodnak a legalább egy éves kiadási időtartamhoz.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem