8 °C Budapest

A világ legdrágább utcái - őket is elérte a válság

2009. július 23. 12:02

A világot megrázó pénzügyi válság szinte mindenhol érzékenyen érintette az ingatlanpiacot, nincs olyan utca a világon, ahol ne csökkentek volna a lakásárak. De mi a helyzet a legdrágább utcákkal?

Monacóban, azon belül is a Princesse Grace sugárúton a legmagasabbak a világon a négyzetméterárak, szám szerint átlagosan 22 millió forint körül mozognak - a Wealth Bulletin elemzői szerint.

Azonban a Grace Kellyről elnevezett sugárutat szintén nem kerülte el a válság szele: a főleg orosz oligarchák által uralt ingatlanok értéke egy év alatt közel 37 százalékot zuhant.

Az elemzés szerint a világ legdrágább városrészeiben átlagosan 12 százalékot zuhant az ingatlanok ára, de Európát kevésbé érintette érzékenyen a válság, mint USA-t, vagy Oroszországot.

A svájci síparadicsom, St Moritz Via Suvretta nevű utcája volt az egyetlen a listán, ahol az árak 2008-hoz képest emelkedtek, méghozzá átlagosan 18 százalékkal, 8,6 millió forintra négyzetméterenként.

A második legdrágább utca szintén Monacóban található, pontosabban Cap Ferraton tekereg keresztül: Chemin de Saint-Hospice. Ebben mindösszesen 15 ház található, amiből egyetlen egy eladó, azonban az áráról nem voltak hajlandók nyilatkozni az ügynökök. Becslések szerint az ottani négyzetméterárak 19 millió forint körül mozognak.

New York ötödik sugárútja a harmadik helyen végzett a ragsorban (13,8 millió forint/négyzetméter), maga mögé szorítva a Londonban található Kensington Palace Gardenst (12,5 millió forint/négyzetméter). Utóbbiban több nagykövetség, így az orosz is megtalálható, az árak azonban itt is 15-20 százalékot zuhantak egy év alatt.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16