21 °C Budapest

A világ legdrágább utcái - őket is elérte a válság

2009. július 23. 12:02

A világot megrázó pénzügyi válság szinte mindenhol érzékenyen érintette az ingatlanpiacot, nincs olyan utca a világon, ahol ne csökkentek volna a lakásárak. De mi a helyzet a legdrágább utcákkal?

Monacóban, azon belül is a Princesse Grace sugárúton a legmagasabbak a világon a négyzetméterárak, szám szerint átlagosan 22 millió forint körül mozognak - a Wealth Bulletin elemzői szerint.

Azonban a Grace Kellyről elnevezett sugárutat szintén nem kerülte el a válság szele: a főleg orosz oligarchák által uralt ingatlanok értéke egy év alatt közel 37 százalékot zuhant.

Az elemzés szerint a világ legdrágább városrészeiben átlagosan 12 százalékot zuhant az ingatlanok ára, de Európát kevésbé érintette érzékenyen a válság, mint USA-t, vagy Oroszországot.

A svájci síparadicsom, St Moritz Via Suvretta nevű utcája volt az egyetlen a listán, ahol az árak 2008-hoz képest emelkedtek, méghozzá átlagosan 18 százalékkal, 8,6 millió forintra négyzetméterenként.

A második legdrágább utca szintén Monacóban található, pontosabban Cap Ferraton tekereg keresztül: Chemin de Saint-Hospice. Ebben mindösszesen 15 ház található, amiből egyetlen egy eladó, azonban az áráról nem voltak hajlandók nyilatkozni az ügynökök. Becslések szerint az ottani négyzetméterárak 19 millió forint körül mozognak.

New York ötödik sugárútja a harmadik helyen végzett a ragsorban (13,8 millió forint/négyzetméter), maga mögé szorítva a Londonban található Kensington Palace Gardenst (12,5 millió forint/négyzetméter). Utóbbiban több nagykövetség, így az orosz is megtalálható, az árak azonban itt is 15-20 százalékot zuhantak egy év alatt.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05