2009 legolcsóbb és legdrágább házai és lakásai

Pénzcentrum
2009. július 21. 09:32

Idén, Magyarországon a legolcsóbb ingatlan alig több mint 1 millió Ft-ért kelt el, míg a legdrágább 130 millió Ft-ba került új tulajdonosának. Bár önmagában nem ad a piac működéséről érdemi információt, az Otthon Centrum megvizsgálta, hogy hálózata által az év első felében eladott, ezres nagyságrendű lakóingatlan közül melyek voltak a legolcsóbbak és legdrágábbak.

Legolcsóbb családi házak
Talán nem meglepő, hogy a legolcsóbb ingatlanokat a vidéki, kis falvakban található családi házak között kell keresni, s itt nem feltétlenül érvényes az ország nyugat-kelet irányú árlejtése. Ennek megfelelően, az olcsósági sorrend élén egy Lentitől 10 km-re található kisközségben, 1940-ben épült olyan ház áll, amely 1,2 millió Ft-ért kelt el, és ahová a közművek közül csak a villany van bevezetve. Viszonylag nagy mérete (74 m²) miatt a legalacsonyabb fajlagos árral is ez a ház rendelkezik: alig több mint 16 ezer forint négyzetméterenként.

A hárommilliós értékhatáron belül a falvak mellett két vidéki városban is adott el az Otthon Centrum családi házat. Nagykanizsán egy kétszobás, bontandó állapotú családi ház talált új tulajdonosra 1,5 millió Ft-ért, míg Komárom külterületén kétszer ennyiért kelt el bútorozottan egy jó állapotú, alápincézett 32 m²-es kis ház, hatalmas, 2000 m²-es telekkel.

Budapesten 10 millió Ft alatt négy családi ház is vevőre talált. Ezek közül - meglepő módon - a legolcsóbb egy budai, a XXII. kerületi, 48 m²-es, kétszobás, Budafokon található ingatlan volt, amelyet 6 millió Ft-ért adtak el. A másik három ingatlan a pesti oldalon található, s mindhárom esetében a m² ár meghaladta a 140 ezer Ft-ot.

Legolcsóbb társasházi téglalakás
A legolcsóbb társasházi téglalakást Budapesten, a VIII. kerületben adta el az Otthon Centrum. A Teleki tér környéki, földszinti lakás mindössze egy 16 m²-es szobából, valamint 2 m²-en konyha-fürdőből áll, és 3,2 millió Ft volt a vételára. Az alacsonynak tűnő összeg ellenére viszonylag magas, 178 ezer forint volt a négyzetméterár.

5 millió Ft alatt még egy tucatnyi téglaépítésű lakást tartalmaz az eladási lista, és ebből vidéki közép- és nagyvárosok mellett öt Budapesten; a IV., VIII., XIII és XX. kerületben található.

Legolcsóbb panellakások
A legolcsóbb panellakások árban teljesen összevethetőek a téglalakásokkal, viszont átlagban valamivel tágasabbak, hiszen 28 m² a legkisebb házgyári panel típus. Egy ilyen méretű erkélyes ingatlan Miskolcon 4,2 millió Ft-ért kelt el. A településméret itt is meghatározónak tűnik, hiszen a Veszprém megyei Hajmáskéren ugyanilyen áron egy felújított, kétszobás, erkélyes, 52 m²-es lakás talált vevőre.

Budapesten a legolcsóbb panellakást a XX. kerületben adták el. Itt 6 millió Ft-ot ért a vevőnek egy VIII. emeleti, 37 m²-es, felújítandó garzonlakás nagy loggiával. 7 millió Ft alatt még Csepelen, illetve a VIII. és XV. kerületben keltek el panellakások a fővárosban.

Legdrágább panellakások
Panelek esetében valójában nem lehet drágaságról beszélni; az Otthon Centrum adatbázisa szerint 15 millió Ft környékén van az árrekord. Ezt a limitet az első félévben egyetlen lakás lépte csak túl: egy 59 m²-es, 1+2 félszobás zuglói, II. emeleti lakás, melyért 15,4 milliót fizetett új tulajdonosa. A lakótelepi lakások árát nagyban meghatározza a ház állapota, ebben az esetben az épület átesett a Panel Plusz programon, ráadásul a lakás is igényesen felújított.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legdrágább vidéki panellakás egy székesfehérvári, 2+2 félszobás, felújított otthon volt, amely 13,5 millió Ft-ért talált vevőre. A fajlagos árak az említett lakásoknál mindenhol magasabbak 200 ezer Ft/ m²-nél.

Legdrágább téglalakások
Lényegesen magasabb árakkal találkozhatunk a legdrágább téglalakások listáján. Az élen egy II. kerületi, néhány éve átadott társasház I. emeletén található, 132 m²-es lakás áll, melyhez veranda és 29 m²-es terasz tartozik; ez 125 millió Ft-ot ért új tulajdonosának.

90 millió Ft felett még két új építésű lakás szerepel az Otthon Centrum listáján. Egy 126 m²-es, 33 m² terasszal a Budai Vár oldalában, illetve egy pasaréti 100 m2-es (113 m² terasszal).

A legdrágább vidéki lakás egy siófoki új építésű, tetőtéri ingatlan, melynek 66 m²-éért és majdnem ugyanekkora teraszáért "mindössze" 31 millióért jutott hozzá vevője.

Legdrágább családi házak
A legdrágább családi ház csupán ötmillió Ft-tal drágábban, 130 millió Ft-ért kelt el a lista élén álló társasházi lakáshoz képest. A háromszintes, majdnem 400 m²-es ház 1400 m² telken található a III. kerületi Tábor-hegyen. Ilyen kategóriában természetesen alap a panoráma, a hatalmas, 71 m²-es nappali és hozzá a 107 m² terasz.

A lista második helyén álló, XII. kerületi, felújítandó, és "csak" 176 m²-es ház viszont arra bizonyíték, hogy gyakran önmagában a helyszínt kell megfizetni az árban. Ebben az esetben 90 millió Ft-ot.
Vidéken, Pest megyén kívül, Szombathelyen találjuk a legdrágább eladott házat. Ennek 40 milliós ára ugyanakkor önmagában nem sok, különösen, ha figyelembe vesszük a méreteket - 140 m²es ház 1600 m²-es telken -, és az ingatlan újszerű állapotát.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem