19 °C Budapest

Társasházi közösköltség: egyre többen késnek vele!

Pénzcentrum
2009. július 6. 12:17

A gazdasági nehézségek hatására egyre többen késlekednek társasházi közösköltség-befizetéseikkel. Ebben a helyzetben a lakók szemléletváltása és az energiafelhasználás csökkentése segíthet. Egyebek között ez derült ki a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete és az OTP Bank együttműködésében megtartott szakmai háttérbeszélgetés-sorozaton.


A megváltozott gazdasági körülmények nemcsak az egyes ágazatokban éreztetik hatásukat, hanem a társasházak és lakásszövetkezetek pénzügyi gazdálkodásában is. Az OTP Bank a legtöbb társasházi számlát kezelő hazai bankként fontosnak tartja a párbeszédet a társasházakat és lakásszövetkezeteket érintő jelenségekről és megoldási lehetőségekről. Szakmai partnerként a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete is a kezdeményezés mellé állt, így a hitelintézettel közösen több vidéki nagyvárosba, köztük Szegedre, Pécsre és Győrbe látogattak el.

A résztvevő szakemberek abban egyetértettek, hogy az elmúlt időszakban gyakori problémaként jelentkezik a közösköltség-tartozás, ami nehezíti a társasházak és lakásszövetkezetek hatékony pénzügyi gazdálkodását. A győri viszonyokat tekintve 2008 november és december hónapban kis mértékben emelkedett a közösköltség-tartozás az előző évhez képest, Pécsett pedig közel 40 százalékkal nőtt a hátralékos állomány. A munkaerő elbocsátások következményeként a lakók első körben ugyanis olyan költségeket nem fizetnek ki, amelyek nem járnak azonnali szolgáltatás- megszűnéssel. A közösköltség-tartozás felhalmozása pedig akár évi több tízezer forintos bevételkiesést eredményezhet, így a kintlévőségek miatt nem valósulhatnak meg a szükséges felújítások és az évek alatt romolhat a házak állaga. A tartozás felhalmozása pedig nem csak a lift leállításával, vagy a lépcsőházi világítás megszüntetésével járhat, hiszen köztartozások esetén a társasházak nem indulhatnak állami pályázatokon sem.

Az eseménysorozaton megjelent előadók szerint gyakori probléma még, hogy nem megfelelően képzett szakemberek kezelik a társasházak ügyeit és nem fordítanak kellő figyelmet a pályázati lehetőségekre. A közös képviselők felelőssége felértékelődik az elkövetkező időszakban, hiszen a felújítási és egyéb munkálatok során olyan tőkeerős és megbízható kivitelezőket kell alkalmazniuk, akik a mostani nehéz gazdasági időszakot átvészelik és az esetleges garanciális javításokat is elvégzik. Pozitív változásként a szakemberek azt említették, hogy az elmúlt hónapokban érezhetően nőtt a megtakarítási hajlandóság, és a társasházak jobban odafigyelnek a pénzügyi gazdálkodásra és a költségcsökkentési lehetőségekre.

Az ország legnagyobb hitelintézete pedig a társasházak és lakásszövetkezetek igényeihez igazodó számlavezetési megoldások és felújítási hitelek mellett most egy vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó pályázattal és a www.hazforum.hu portállal segíti a hazai lakóközösségeket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete szerint a közös képviselők és a társasházkezelők felelőssége az is, hogy saját közösségükben egyfajta szemléletváltást valósítsanak meg az energia-felhasználás és a fenntarthatóság területén. Energiatakarékos lépcsőházi égők használatával, nyílászáró cserével, fűtéskorszerűsítéssel és a helyenként milliós kintlévőségek felhalmozódásának megakadályozása révén megőrzött kamatbevételekkel olyan megtakarításokat érhetnek el, melyekkel egy időre elkerülhetővé válik a közös költség emelésének szükségessége.

Csoportos díjbeszedéssel és a lakásszövetkezeteknek, valamint társasházaknak szóló megfelelő számlacsomag kiválasztásával pedig további költségcsökkentést érhetnek el a lakóközösségek.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?