13 °C Budapest

Habzik a Balaton: árbuborék a magyar tengeren

Pénzcentrum
2009. május 18. 05:55

Eladhatatlan tákolmányok tarkítják a kínálatot A Balaton ingatlanpiacáról szóló összeállításunkban azokra a kérdésekre keressük a választ, hogy miért alakult ki túlkínálat és árbuborék a tó környéki ingatlanok tekintetében, mitől lesz eladhatatlan, vagy éppen keresett egy balatoni ház, vagy nyaraló, hogyan alakulnak az ingatlanárak az idei évben, míg végül néhány vásárlási tippet is adunk a Balatonra vágyóknak.

Annak ellenére, hogy tavasszal több Balaton környéki ingatlaniroda élénkülésről számolt be, még mindig nem kapcsolt a legmagasabb sebességi fokozatba a magyar tenger ingatlanpiaca. A tó körül továbbra is rengeteg eladó lakást, még inkább házat lehet találni a legváltozatosabb méretben és állapotban. Vevőből viszont messze nincs ennyi, még a gyengülő forint sem okozott tömeges és tartós keresletnövekedést a tó környékén, bár tény, hogy a korábbi teljesen leült állapot talán mintha kezdene elmúlni.

Miért alakult ki a túlkínálat?

Az elmúlt években veszített a vonzerejéből a Balaton, a külföldi turisták gyakorlatilag elmaradtak, az Adria pedig elszoktatta innen a hazai közönséget, mivel ugyanazért az árért a tengerparton lehetett nyaralni. A Velencei-tóhoz hasonlóan a Balatonon is jellemző lett az egynapos fürdőturizmus.

A klasszikus Zimmer Frei üzletág megszűnt, a nagy alapterületű, kifejezetten erre a célra épült házak most tömegesen eladóak. Az ilyen ingatlanok iránt a 80-as éveket idéző stílus és sok esetben aggasztó műszaki állapot miatt minimális a kereslet.

A korábbi években árbuborék alakult ki, a "boom" éveiben megdrágultak az ingatlanok, viszont ezen az áron már nincs rá kereslet. A fejlesztési problémák következtében bizonyos ingatlanokra nem éri meg költeni, az időjárás kedvezőtlenebb alakulása esetén pedig szűkösek a turisták lehetőségei.

Az úgynevezett bejárós nyaraláshoz a fővárostól még autópályán is túl messze van a Balaton, ennek költségvonzatát kevesen tudják vállalni.

Mitől eladhatatlan és mitől keresett egy balatoni ingatlan?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az elmúlt időszakban leginkább a 15-30 millió forint közötti, viszonylag jó állapotban lévő ingatlanokat keresték, ugyanakkor ebből az ingatlantípusból egyre kevesebbet találni a piacon. A vásárlók számára kiemelt jelentőséggel bír, hogy az ingatlan lehetőleg a főút és a víz között legyen, a déli parton a 7-es úttól délre fekvő ingatlanok emiatt kevesebbet érnek.

Az északi parton fontos vásárlói szempont a panoráma, ez a déli parton a földrajzi adottságok miatt nem kérdés. Vannak övezetek, ahol sok az egymáshoz közel épült kistelkes ház, ami iránt egyre kisebb a kereslet. A saját vízpart adta magánstrand nagyon menő, de ennek sem mindig adják meg az árát.

Az ingatlanok állaga mellett az építési mód is meghatározó, a téglaépítésű ingatlanok kelendőbbek, a fából és egyéb anyagokból sok esetben maszek módon összetákolt nyaralókat nehéz eladni. A vevők leginkább a csendes, kevésbé zsúfolt lakókörnyezetet kedvelik, ezért a közelben lévő diszkó, vagy más szórakozóhely elriaszthatja a vásárlókat.

Ingatlanárak alakulása, vásárlási tippek

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 29. csütörtök
Elemér
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem