20 °C Budapest

Habzik a Balaton: árbuborék a magyar tengeren

Pénzcentrum
2009. május 18. 05:55

Eladhatatlan tákolmányok tarkítják a kínálatot A Balaton ingatlanpiacáról szóló összeállításunkban azokra a kérdésekre keressük a választ, hogy miért alakult ki túlkínálat és árbuborék a tó környéki ingatlanok tekintetében, mitől lesz eladhatatlan, vagy éppen keresett egy balatoni ház, vagy nyaraló, hogyan alakulnak az ingatlanárak az idei évben, míg végül néhány vásárlási tippet is adunk a Balatonra vágyóknak.

Annak ellenére, hogy tavasszal több Balaton környéki ingatlaniroda élénkülésről számolt be, még mindig nem kapcsolt a legmagasabb sebességi fokozatba a magyar tenger ingatlanpiaca. A tó körül továbbra is rengeteg eladó lakást, még inkább házat lehet találni a legváltozatosabb méretben és állapotban. Vevőből viszont messze nincs ennyi, még a gyengülő forint sem okozott tömeges és tartós keresletnövekedést a tó környékén, bár tény, hogy a korábbi teljesen leült állapot talán mintha kezdene elmúlni.

Miért alakult ki a túlkínálat?

Az elmúlt években veszített a vonzerejéből a Balaton, a külföldi turisták gyakorlatilag elmaradtak, az Adria pedig elszoktatta innen a hazai közönséget, mivel ugyanazért az árért a tengerparton lehetett nyaralni. A Velencei-tóhoz hasonlóan a Balatonon is jellemző lett az egynapos fürdőturizmus.

A klasszikus Zimmer Frei üzletág megszűnt, a nagy alapterületű, kifejezetten erre a célra épült házak most tömegesen eladóak. Az ilyen ingatlanok iránt a 80-as éveket idéző stílus és sok esetben aggasztó műszaki állapot miatt minimális a kereslet.

A korábbi években árbuborék alakult ki, a "boom" éveiben megdrágultak az ingatlanok, viszont ezen az áron már nincs rá kereslet. A fejlesztési problémák következtében bizonyos ingatlanokra nem éri meg költeni, az időjárás kedvezőtlenebb alakulása esetén pedig szűkösek a turisták lehetőségei.

Az úgynevezett bejárós nyaraláshoz a fővárostól még autópályán is túl messze van a Balaton, ennek költségvonzatát kevesen tudják vállalni.

Mitől eladhatatlan és mitől keresett egy balatoni ingatlan?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az elmúlt időszakban leginkább a 15-30 millió forint közötti, viszonylag jó állapotban lévő ingatlanokat keresték, ugyanakkor ebből az ingatlantípusból egyre kevesebbet találni a piacon. A vásárlók számára kiemelt jelentőséggel bír, hogy az ingatlan lehetőleg a főút és a víz között legyen, a déli parton a 7-es úttól délre fekvő ingatlanok emiatt kevesebbet érnek.

Az északi parton fontos vásárlói szempont a panoráma, ez a déli parton a földrajzi adottságok miatt nem kérdés. Vannak övezetek, ahol sok az egymáshoz közel épült kistelkes ház, ami iránt egyre kisebb a kereslet. A saját vízpart adta magánstrand nagyon menő, de ennek sem mindig adják meg az árát.

Az ingatlanok állaga mellett az építési mód is meghatározó, a téglaépítésű ingatlanok kelendőbbek, a fából és egyéb anyagokból sok esetben maszek módon összetákolt nyaralókat nehéz eladni. A vevők leginkább a csendes, kevésbé zsúfolt lakókörnyezetet kedvelik, ezért a közelben lévő diszkó, vagy más szórakozóhely elriaszthatja a vásárlókat.

Ingatlanárak alakulása, vásárlási tippek

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?