14 °C Budapest

Habzik a Balaton: árbuborék a magyar tengeren

Pénzcentrum
2009. május 18. 05:55

Eladhatatlan tákolmányok tarkítják a kínálatot A Balaton ingatlanpiacáról szóló összeállításunkban azokra a kérdésekre keressük a választ, hogy miért alakult ki túlkínálat és árbuborék a tó környéki ingatlanok tekintetében, mitől lesz eladhatatlan, vagy éppen keresett egy balatoni ház, vagy nyaraló, hogyan alakulnak az ingatlanárak az idei évben, míg végül néhány vásárlási tippet is adunk a Balatonra vágyóknak.

Annak ellenére, hogy tavasszal több Balaton környéki ingatlaniroda élénkülésről számolt be, még mindig nem kapcsolt a legmagasabb sebességi fokozatba a magyar tenger ingatlanpiaca. A tó körül továbbra is rengeteg eladó lakást, még inkább házat lehet találni a legváltozatosabb méretben és állapotban. Vevőből viszont messze nincs ennyi, még a gyengülő forint sem okozott tömeges és tartós keresletnövekedést a tó környékén, bár tény, hogy a korábbi teljesen leült állapot talán mintha kezdene elmúlni.

Miért alakult ki a túlkínálat?

Az elmúlt években veszített a vonzerejéből a Balaton, a külföldi turisták gyakorlatilag elmaradtak, az Adria pedig elszoktatta innen a hazai közönséget, mivel ugyanazért az árért a tengerparton lehetett nyaralni. A Velencei-tóhoz hasonlóan a Balatonon is jellemző lett az egynapos fürdőturizmus.

A klasszikus Zimmer Frei üzletág megszűnt, a nagy alapterületű, kifejezetten erre a célra épült házak most tömegesen eladóak. Az ilyen ingatlanok iránt a 80-as éveket idéző stílus és sok esetben aggasztó műszaki állapot miatt minimális a kereslet.

A korábbi években árbuborék alakult ki, a "boom" éveiben megdrágultak az ingatlanok, viszont ezen az áron már nincs rá kereslet. A fejlesztési problémák következtében bizonyos ingatlanokra nem éri meg költeni, az időjárás kedvezőtlenebb alakulása esetén pedig szűkösek a turisták lehetőségei.

Az úgynevezett bejárós nyaraláshoz a fővárostól még autópályán is túl messze van a Balaton, ennek költségvonzatát kevesen tudják vállalni.

Mitől eladhatatlan és mitől keresett egy balatoni ingatlan?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az elmúlt időszakban leginkább a 15-30 millió forint közötti, viszonylag jó állapotban lévő ingatlanokat keresték, ugyanakkor ebből az ingatlantípusból egyre kevesebbet találni a piacon. A vásárlók számára kiemelt jelentőséggel bír, hogy az ingatlan lehetőleg a főút és a víz között legyen, a déli parton a 7-es úttól délre fekvő ingatlanok emiatt kevesebbet érnek.

Az északi parton fontos vásárlói szempont a panoráma, ez a déli parton a földrajzi adottságok miatt nem kérdés. Vannak övezetek, ahol sok az egymáshoz közel épült kistelkes ház, ami iránt egyre kisebb a kereslet. A saját vízpart adta magánstrand nagyon menő, de ennek sem mindig adják meg az árát.

Az ingatlanok állaga mellett az építési mód is meghatározó, a téglaépítésű ingatlanok kelendőbbek, a fából és egyéb anyagokból sok esetben maszek módon összetákolt nyaralókat nehéz eladni. A vevők leginkább a csendes, kevésbé zsúfolt lakókörnyezetet kedvelik, ezért a közelben lévő diszkó, vagy más szórakozóhely elriaszthatja a vásárlókat.

Ingatlanárak alakulása, vásárlási tippek

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17