Folytatódik az építőipar vesszőfutása: jelentett a KSH!

2009. április 17. 09:00

Az építőipari termelés volumene 2009 februárjában mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 5,9%-kal csökkent az előző év februárjához képest. Az év első két hónapjában a termelés 10,9%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Szezonálisan kiigazítva a termelés februárban 9,6%-kal haladta meg a rendkívül alacsony januári termelést - áll a KSH tájékoztatójában.

Az elmúlt év csökkenést mutató trendje februárban tovább folytatódott.

Idén februárban mindkét építményfőcsoport termelése elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építőipari termelés5,9 %-os csökkenésén belül az épületeken végzett munkák volumene 8 %-kal, az egyéb építményeken végzetteké 1,9 %-kal volt kisebb az előző évinél. Évkezdettől az épületeken végzett munkák volumene 12,8 %-kal, az egyéb építményeken végzetteké 4,9 %-kal csökkent. Szezonálisan kiigazítva az épületek építése 0,1 %-kal nőtt, az egyéb építményeké egyötöddel magasabb volt a januári, rendkívül alacsony bázisnál.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat - amely az épületépítési projektek szervezését és az épületek szerkezetkész építését tartalmazza - 2,1 %-kal csökkent 2008 februárjához mérten. Az egyéb építmények építése ágazat termelése - amely ezen egyéb építmények szerkezetkész építését foglalja magába - 2008 februárjához képest 10 %-kal emelkedett. A speciális szaképítés ágazat termelése 15 %-kal mérséklődött az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Nagyításért kattintson a képre! Forrás: KSH

Az építőipari vállalkozások február végi szerződésállományának volumene 2,6 %-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya közel egynegyedével csökkent, az egyéb építményeké 19,2 %-kal emelkedett.
A 2009. februárban kötött szerződések volumene 7,5 %-kal alacsonyabb volt az előző évinél. Ezen belül épületek építésére egynegyedével kisebb, egyéb építményekre 20,7 %-kal nagyobb volumenű szerződést kötöttek. A növekedés egy, az energiaellátással kapcsolatos, egyedi nagy beruházásra kötött szerződésnek köszönhető.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem