3 °C Budapest

Folytatódik az építőipar vesszőfutása: jelentett a KSH!

2009. április 17. 09:00

Az építőipari termelés volumene 2009 februárjában mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 5,9%-kal csökkent az előző év februárjához képest. Az év első két hónapjában a termelés 10,9%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Szezonálisan kiigazítva a termelés februárban 9,6%-kal haladta meg a rendkívül alacsony januári termelést - áll a KSH tájékoztatójában.

Az elmúlt év csökkenést mutató trendje februárban tovább folytatódott.

Idén februárban mindkét építményfőcsoport termelése elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építőipari termelés5,9 %-os csökkenésén belül az épületeken végzett munkák volumene 8 %-kal, az egyéb építményeken végzetteké 1,9 %-kal volt kisebb az előző évinél. Évkezdettől az épületeken végzett munkák volumene 12,8 %-kal, az egyéb építményeken végzetteké 4,9 %-kal csökkent. Szezonálisan kiigazítva az épületek építése 0,1 %-kal nőtt, az egyéb építményeké egyötöddel magasabb volt a januári, rendkívül alacsony bázisnál.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat - amely az épületépítési projektek szervezését és az épületek szerkezetkész építését tartalmazza - 2,1 %-kal csökkent 2008 februárjához mérten. Az egyéb építmények építése ágazat termelése - amely ezen egyéb építmények szerkezetkész építését foglalja magába - 2008 februárjához képest 10 %-kal emelkedett. A speciális szaképítés ágazat termelése 15 %-kal mérséklődött az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Nagyításért kattintson a képre! Forrás: KSH

Az építőipari vállalkozások február végi szerződésállományának volumene 2,6 %-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya közel egynegyedével csökkent, az egyéb építményeké 19,2 %-kal emelkedett.
A 2009. februárban kötött szerződések volumene 7,5 %-kal alacsonyabb volt az előző évinél. Ezen belül épületek építésére egynegyedével kisebb, egyéb építményekre 20,7 %-kal nagyobb volumenű szerződést kötöttek. A növekedés egy, az energiaellátással kapcsolatos, egyedi nagy beruházásra kötött szerződésnek köszönhető.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?