16 °C Budapest

Háborús gócpontból befektetési célpont: 75 %-os áremelkedés Kabulban!

Pénzcentrum
2009. április 16. 14:00

Az igazat megvallva eléggé különös belegondolni, hogy néhány évvel a háborút követően valaki egy afgán fővárosban található ingatlannal bővítse a portfólióját, a számok mindenesetre a korábbi háborús gócpont mellett szólnak.

A kabuli ingatlanpiacról készült jelentés sokkal vonzóbb képet fest a városról, mint amilyet a korábbi hírekből gondolhattunk. Számítások szerint az átlagos négyzetméterárak 75 %-kal emelkedtek az elmúlt egy évben. Bár a helyi ingatlanpiac megsínylette a háborús időszakot, a lerombolt épületeket fokozatosan újakkal pótolják.

A lakóingatlanok mellett a segélyszervezetek és a nagykövetségek is élénkítették a város ingatlanpiacát, előbbieknek raktár- és elosztóbázisokra van szüksége, utóbbiak pedig a belvárosi rezidenciákat veszik újra birtokba.

Sok gazdag afgán, aki korábban például Dubaiban fektette a pénzét, most visszatér a fővárosba és ott vásárol ingatlanokat, fejlesztési területeket. A legfelkapottabb városrészben egy ötszobás kertes, áramfejlesztővel rendelkező családi házért ma 75 %-kal többet kérnek, mint egy évvel ezelőtt.

A helyi ügynökségek szerint sok befektető a Dubai árzuhanás közben inkább kivette a pénzét és a még mindig jóval alacsonyabb árakat kínáló Kabulban vásárolt ingatlanokat. Csak az elmúlt 5 hónapban 30 %-os áremelkedést mértek a fővárosi ingatlanok tekintetében.

A pozitív hírek mellett meg kell említeni, hogy az ország lakosságának zöme még mindig a túlélésért küzd, ezeknek az embereknek jelenleg esélyük sincs az ingatlanvásárlásra.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05