2 °C Budapest

Háborús gócpontból befektetési célpont: 75 %-os áremelkedés Kabulban!

Pénzcentrum
2009. április 16. 14:00

Az igazat megvallva eléggé különös belegondolni, hogy néhány évvel a háborút követően valaki egy afgán fővárosban található ingatlannal bővítse a portfólióját, a számok mindenesetre a korábbi háborús gócpont mellett szólnak.

A kabuli ingatlanpiacról készült jelentés sokkal vonzóbb képet fest a városról, mint amilyet a korábbi hírekből gondolhattunk. Számítások szerint az átlagos négyzetméterárak 75 %-kal emelkedtek az elmúlt egy évben. Bár a helyi ingatlanpiac megsínylette a háborús időszakot, a lerombolt épületeket fokozatosan újakkal pótolják.

A lakóingatlanok mellett a segélyszervezetek és a nagykövetségek is élénkítették a város ingatlanpiacát, előbbieknek raktár- és elosztóbázisokra van szüksége, utóbbiak pedig a belvárosi rezidenciákat veszik újra birtokba.

Sok gazdag afgán, aki korábban például Dubaiban fektette a pénzét, most visszatér a fővárosba és ott vásárol ingatlanokat, fejlesztési területeket. A legfelkapottabb városrészben egy ötszobás kertes, áramfejlesztővel rendelkező családi házért ma 75 %-kal többet kérnek, mint egy évvel ezelőtt.

A helyi ügynökségek szerint sok befektető a Dubai árzuhanás közben inkább kivette a pénzét és a még mindig jóval alacsonyabb árakat kínáló Kabulban vásárolt ingatlanokat. Csak az elmúlt 5 hónapban 30 %-os áremelkedést mértek a fővárosi ingatlanok tekintetében.

A pozitív hírek mellett meg kell említeni, hogy az ország lakosságának zöme még mindig a túlélésért küzd, ezeknek az embereknek jelenleg esélyük sincs az ingatlanvásárlásra.

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 8. 11:03