6 °C Budapest

Kárpótlás Irakban: dollármilliókat kapnak a Szaddám-rezsim kárvallottjai!

Pénzcentrum
2009. március 6. 13:00

Az iraki diktatúra alatt számos állampolgárt "szabadítottak meg" Szaddám emberei a lakásától, házától, földjétől, telkétől és egyéb ingatlanától. Az ENSZ támogatásával létrehoztak egy szervezetet, melynek feladata a vitatott ingatlanok visszaszolgáltatása (amennyiben ez nem lehetséges, úgy anyagi kártérítés a jogos tulajdonosnak). Eddig több mint 150 ezer kérelmet nyújtottak be az irakiak.

A kérelmek feldolgozását a fővárosban felállított központi iroda és a vidéken kihelyezett ügyfélszolgálatok 1660 munkatársa végzi. A munka irányítása és a jogos tulajdonosok felkutatása óriási erőfeszítéseket igényel. A jogszabály számos vitát szül, mivel egyrészt elkülönülten kezelik azokat az igénylőket, akik kaptak valamilyen ellenszolgáltatást az ingatlanokért, másrészt újabb problémát vet fel a jelenlegi lakók elhelyezése és kártalanítása.

Korábban:Szaddám beájulna! Lila Akác köz Irakban! Képekkel!

Az igények települések szerinti listáját 41,5 ezer kérelemmel Kirkuk városa vezeti (Szaddám innen telepítette ki a kurd lakosságot), de előkelő helyen található Bagdad és a diktátor szülővárosa Tikrit is. A bizottság első feladata a jogos tulajdonos megállapítása és az eredeti tulajdonviszonyok visszaállításának előkészítése. Amennyiben az igénylő nem kéri az ingatlant, úgy a pénzügyminisztérium által elkülönített keretből kártérítésre jogosult.

A statisztikák szerint eddig 255 millió dollárnyi kártérítést hagytak jóvá, a munkacsoport vezetője elmondta, hogy határidőt nem jelöltek meg, a kérelmek feldolgozását addig folytatják, amíg az összes ügy végére pontot nem tudnak tenni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem