25 °C Budapest

A nyugdíjválság hatása a brit ingatlanpiacra!

Pénzcentrum
2009. április 8. 11:00

A brit nyugdíj előtt álló korosztály körében végzett felmérés szerint a megkérdezettek 26 %-a úgy véli, hogy meg kell válni jelenlegi otthonától és egy kisebb lakásba kell költöznie, különben veszélybe kerül a megélhetése.

Az 55-64 év közötti válaszadók közül minden tizedik még borúsabban látja a jövőt, ők úgy gondolják, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgozniuk kell majd, mivel annyira kevés lenne a nyugdíjuk. Az ingatlanok kisebbre cserélése és pénzre váltása sokak szerint azért is sürgető, mert az elemzések szerint az árak még nem érték el a mélypontot.

A 65 év felettiek 18 %-a jelenleg is dolgozik, ennyien nem engedhetik meg maguknak, hogy a csupán nyugdíjrendszerre támaszkodjanak. Az árzuhanás miatt többszörösen is veszítenek a nyugdíj előtt állók. A nyugdíjalapok pénzének nagy százalékát már elvitte a válság, az ingatlanárak csökkenése minden lakástulajdonost érint, az alacsony jegybanki alapkamat miatt pedig semmit nem hoznak a megtakarítások.

A kedvezőtlen pénzügyi pozícióba került korosztály sokkal sebezhetőbb, a válság hatásai jóval érzékenyebben érinti őket, mint a fiatalabb korosztályt. A legfrissebb jelentések szerint volt némi élénkülés az ingatlanpiacon az elmúlt hónapban, de éves szinten még mindig kétszámjegyű az árcsökkenés.

A szakértők szerint az ingatlanjából pénzt csináló nyugdíjasok tömeges megjelenése tovább csökkentheti az ingatlanárak, a kínálati nyomás már így is jelentős a brit ingatlanpiacon. Egyelőre nem egy hirtelen végbemenő folyamatról van szó, de az emberek egyre nagyobb számban keresik a számukra legmegfelelőbb pénzügyi megoldást.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 15. hétfő
Anasztázia, Tas
16. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem