Albérletvadászat válság idején! Mit találtunk a romok között?

Pénzcentrum
2009. február 20. 05:40

Aktuális albérleti körképünkben Budapest legnépszerűbb belső- és külső kerületeinek albérleti piacát vizsgáljuk. Elemzésünkben külön értékeljük a lakásokat alapterület, építési- és fűtési mód szerint. 30, 45 és 75 nm-es tégla-, panel- és új építésű egyedi-, gáz- és távfűtéses lakások bérleti díját vetettük össze.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Pénzcentrum számításai szerint az elmúlt három hónapban a belső kerületekben átlagosan 8,38 %-kal, a külső kerületekben pedig 5,52 %-kal csökkentek a lakásbérleti díjak. Az egyes kerületek és a különböző ingatlantípusok között eltérő mértékű különbségek mutatkozhatnak.

Az elmúlt negyedév elsősorban a lakáshitelesekről szólt, az albérletpiac némileg háttérbe szorult. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy azok a potenciális lakásvásárlók, akik a megváltozott hitelfelvételi lehetőségek miatt kiszorultak a lakáspiacról, elsősorban az albérletpiacon kereshetnek megoldást a lakhatásuk megoldására.

Az alberlet.hu szakértője szerint az elmúlt negyedévben a klasszikus lakásoknál nincs jelentős különbség a bérleti díjakban, az 5-8 %-os eltérés egy átlagos lakásnál párezer forintot jelenthet havonta. Ugyanakkor az újépítésű lakásoknál - amelyeket 90 %-ban új bútorokkal rendeznek be, vagy a külföldi tulajdonok esetében lakáskezelő cégek bútorozóival rendeztetnek - nagyobb eltérés mutatkozik a berendezett, jól felszerelt lakások javára.

A mögöttünk álló három hónapban nem mutatkozott az ilyenkor szokásostól eltérő kereslet, vagy kínálat az albérletpiacon. Az általános gazdasági és hitelválság hatásait mindenki a saját pénztárcáján is érezheti, a fizetőképes kereslet csökkenése az albérletárakat is negatívan befolyásolta. Az őszi zsongást követően némileg lecsendesedett az albérletpiac, a hitelválság csak később mutatkozó hatásai akár ellentétesen is hathatnak az árakra.

A hitelek szűküléséből adódóan sokan elveszítették a maradék esélyüket is a lakásvásárlásra. A vevőkör szűkülése nem tesz jót a lakáspiacnak, de az önerő nélküli konstrukciók megszűntetése némi esélyt adhat az albérletpiac életben tartására.

A bérleti díjak átlagos 5-8 %-os csökkenése első hallásra túlzottnak tűnhet ilyen rövid időn belül, az átlagot azonban jelentősen rontják a 75 négyzetméter és az ettől nagyobb alapterületű lakások, amelyek körében 25-33 %-os bérleti díj csökkenés is előfordult. A táv- és a gázfűtéses lakások fűtési költségei egyaránt emelkedtek, ami tovább nehezíti az ilyen típusú lakások bérbeadását.

A belső kerületekben található gázfűtéses téglalakásokért fizetendő bérleti díjak átlagosan 9,9 %-kal csökkentek a november óta eltelt időszakban. A változás a 75 négyzetméter és az ettől nagyobb alapterülettel rendelkező lakásokat sokkal drámaibban érintette. A VI. kerületben - ebben a kategóriában - 33,53 %-os csökkenést mértük.

A nagy lakások bérleti díjai Lipótvárostól Ferencvárosig minden belső kerületben kétszámjegyű csökkenést mutattak. A másfél szobás lakások bérleti díjai kerületenként eltérően 2-7 %-kal alacsonyabbak, mint az előző negyedévben, Józsefvárosban nem változtak az árak, bár ott volt a legalacsonyabb bázis.

A növekvő számú elbocsátások és az építőipar visszaesése miatt tovább szűkülhet a kereslet, ami megnehezítheti a bérbeadók dolgát. A megmaradt lakáskeresők számára továbbra is döntő fontosságú a jó elhelyezkedés, a megfelelő közlekedés és az alacsony fenntartási költségek.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A belvárosban leginkább a metróvonalak, a főbb villamos vonalak és a közlekedési csomópontok szomszédságában található ingatlanokat keresik. A legkeresettebb kategóriába tartoznak a 60-80 ezer forint között bérelhető, legalább 3-4 fő számára alkalmas, lehetőleg nem távfűtéses lakások.

A belső kerületekben található távfűtéses téglalakásokért elkért bérleti díjak számításaink szerint átlagosan 9,25 %-kal csökkentek az elmúlt negyedévben, a már említett alacsony bázisnak is betudhatóan egyedül a VIII. kerületi garzonok esetében növekedtek az árak. A másfél-három szobás lakások tekintetében a nívósabb kerületekben átlag alatti volt a visszaesés.

Az egyszobás távfűtéses panellakások havi bérleti díjai 48 ezer forint körül alakulnak, a másfél szobásokért közel 52-61 ezret is elkérnek. A kínálatot jellemzi, hogy a pesti oldalon a másfél szobások, a budai oldalon pedig a garzonlakások bérleti díja a piaci tendenciától eltérően még emelkedni is tudott.

Az ingatlanpiaci szakértők szerint a keresők többsége a kedvezőbb árak ellenére sem kér a VIII. kerületi ajánlatokból, a körút közelében lévő, felújított házakban található lakások ugyanakkor gyorsabban kiadhatóak.

A külső kerületek vizsgálatakor Zugló, Ferencváros, Angyalföld és Óbuda albérletpiacát céloztuk meg, az új építésű egyedi fűtéses és a panellakásokat hasonlítjuk össze.

Az új építésű lakásokhoz értéküknél, koruknál és felszereltségüktől fogva magasabb bérleti díj tartozik, mint a használt tégla- vagy panellakásokhoz. A nagyobb alapterületű lakásoknál még szembetűnőbb ez a különbség. Újépítésű garzonlakást nem nagyon találni 55 ezer forintos bérleti díja alatt a piacon, a másfél szobásokért pedig legalább 70 ezer forintot kérnek el havonta. A fűtési szezon kellős közepén a keresés során megfontolandó egy modern fűtésű és jó szigetelésű lakás.

Összegzésképpen megállapítható, hogy a vizsgált adatok alapján átlagosan 5-8 %-os bérleti díj csökkenés volt az elmúlt negyedévben. Az ingatlanközvetítők a lakáspiac lassulásával egyre nagyobb számban foglalkoznak bérbeadással is. A vizsgálathoz szükséges friss adatokat ez alkalommal is az alberlet.hu és az ingatlan.com szolgáltatta.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?