17 °C Budapest

Albérletvadászat válság idején! Mit találtunk a romok között?

Pénzcentrum
2009. február 20. 05:40

Aktuális albérleti körképünkben Budapest legnépszerűbb belső- és külső kerületeinek albérleti piacát vizsgáljuk. Elemzésünkben külön értékeljük a lakásokat alapterület, építési- és fűtési mód szerint. 30, 45 és 75 nm-es tégla-, panel- és új építésű egyedi-, gáz- és távfűtéses lakások bérleti díját vetettük össze.

A Pénzcentrum számításai szerint az elmúlt három hónapban a belső kerületekben átlagosan 8,38 %-kal, a külső kerületekben pedig 5,52 %-kal csökkentek a lakásbérleti díjak. Az egyes kerületek és a különböző ingatlantípusok között eltérő mértékű különbségek mutatkozhatnak.

Az elmúlt negyedév elsősorban a lakáshitelesekről szólt, az albérletpiac némileg háttérbe szorult. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy azok a potenciális lakásvásárlók, akik a megváltozott hitelfelvételi lehetőségek miatt kiszorultak a lakáspiacról, elsősorban az albérletpiacon kereshetnek megoldást a lakhatásuk megoldására.

Az alberlet.hu szakértője szerint az elmúlt negyedévben a klasszikus lakásoknál nincs jelentős különbség a bérleti díjakban, az 5-8 %-os eltérés egy átlagos lakásnál párezer forintot jelenthet havonta. Ugyanakkor az újépítésű lakásoknál - amelyeket 90 %-ban új bútorokkal rendeznek be, vagy a külföldi tulajdonok esetében lakáskezelő cégek bútorozóival rendeztetnek - nagyobb eltérés mutatkozik a berendezett, jól felszerelt lakások javára.

A mögöttünk álló három hónapban nem mutatkozott az ilyenkor szokásostól eltérő kereslet, vagy kínálat az albérletpiacon. Az általános gazdasági és hitelválság hatásait mindenki a saját pénztárcáján is érezheti, a fizetőképes kereslet csökkenése az albérletárakat is negatívan befolyásolta. Az őszi zsongást követően némileg lecsendesedett az albérletpiac, a hitelválság csak később mutatkozó hatásai akár ellentétesen is hathatnak az árakra.

A hitelek szűküléséből adódóan sokan elveszítették a maradék esélyüket is a lakásvásárlásra. A vevőkör szűkülése nem tesz jót a lakáspiacnak, de az önerő nélküli konstrukciók megszűntetése némi esélyt adhat az albérletpiac életben tartására.

A bérleti díjak átlagos 5-8 %-os csökkenése első hallásra túlzottnak tűnhet ilyen rövid időn belül, az átlagot azonban jelentősen rontják a 75 négyzetméter és az ettől nagyobb alapterületű lakások, amelyek körében 25-33 %-os bérleti díj csökkenés is előfordult. A táv- és a gázfűtéses lakások fűtési költségei egyaránt emelkedtek, ami tovább nehezíti az ilyen típusú lakások bérbeadását.

A belső kerületekben található gázfűtéses téglalakásokért fizetendő bérleti díjak átlagosan 9,9 %-kal csökkentek a november óta eltelt időszakban. A változás a 75 négyzetméter és az ettől nagyobb alapterülettel rendelkező lakásokat sokkal drámaibban érintette. A VI. kerületben - ebben a kategóriában - 33,53 %-os csökkenést mértük.

A nagy lakások bérleti díjai Lipótvárostól Ferencvárosig minden belső kerületben kétszámjegyű csökkenést mutattak. A másfél szobás lakások bérleti díjai kerületenként eltérően 2-7 %-kal alacsonyabbak, mint az előző negyedévben, Józsefvárosban nem változtak az árak, bár ott volt a legalacsonyabb bázis.

A növekvő számú elbocsátások és az építőipar visszaesése miatt tovább szűkülhet a kereslet, ami megnehezítheti a bérbeadók dolgát. A megmaradt lakáskeresők számára továbbra is döntő fontosságú a jó elhelyezkedés, a megfelelő közlekedés és az alacsony fenntartási költségek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A belvárosban leginkább a metróvonalak, a főbb villamos vonalak és a közlekedési csomópontok szomszédságában található ingatlanokat keresik. A legkeresettebb kategóriába tartoznak a 60-80 ezer forint között bérelhető, legalább 3-4 fő számára alkalmas, lehetőleg nem távfűtéses lakások.

A belső kerületekben található távfűtéses téglalakásokért elkért bérleti díjak számításaink szerint átlagosan 9,25 %-kal csökkentek az elmúlt negyedévben, a már említett alacsony bázisnak is betudhatóan egyedül a VIII. kerületi garzonok esetében növekedtek az árak. A másfél-három szobás lakások tekintetében a nívósabb kerületekben átlag alatti volt a visszaesés.

Az egyszobás távfűtéses panellakások havi bérleti díjai 48 ezer forint körül alakulnak, a másfél szobásokért közel 52-61 ezret is elkérnek. A kínálatot jellemzi, hogy a pesti oldalon a másfél szobások, a budai oldalon pedig a garzonlakások bérleti díja a piaci tendenciától eltérően még emelkedni is tudott.

Az ingatlanpiaci szakértők szerint a keresők többsége a kedvezőbb árak ellenére sem kér a VIII. kerületi ajánlatokból, a körút közelében lévő, felújított házakban található lakások ugyanakkor gyorsabban kiadhatóak.

A külső kerületek vizsgálatakor Zugló, Ferencváros, Angyalföld és Óbuda albérletpiacát céloztuk meg, az új építésű egyedi fűtéses és a panellakásokat hasonlítjuk össze.

Az új építésű lakásokhoz értéküknél, koruknál és felszereltségüktől fogva magasabb bérleti díj tartozik, mint a használt tégla- vagy panellakásokhoz. A nagyobb alapterületű lakásoknál még szembetűnőbb ez a különbség. Újépítésű garzonlakást nem nagyon találni 55 ezer forintos bérleti díja alatt a piacon, a másfél szobásokért pedig legalább 70 ezer forintot kérnek el havonta. A fűtési szezon kellős közepén a keresés során megfontolandó egy modern fűtésű és jó szigetelésű lakás.

Összegzésképpen megállapítható, hogy a vizsgált adatok alapján átlagosan 5-8 %-os bérleti díj csökkenés volt az elmúlt negyedévben. Az ingatlanközvetítők a lakáspiac lassulásával egyre nagyobb számban foglalkoznak bérbeadással is. A vizsgálathoz szükséges friss adatokat ez alkalommal is az alberlet.hu és az ingatlan.com szolgáltatta.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm