Ne vegyél lakást, vidd inkább a pénzt a bankba!

Pénzcentrum
2009. február 12. 05:55

A budapesti ingatlan megtérülési index (BIMEX) segítségével azt kívánjuk bemutatni, hogy az aktuális lakásárak és bérleti díjak alapján ingatlanbefektetéssel, vagy a pénzünk bankban történő lekötésével érhetünk el magasabb hozamot. Számításaink szerint az elmúlt időszakhoz képest emelkedtek a bérbeadásból származó bevételek és a lekötött betétekkel elérhető hozamok, ugyanakkor némileg csökkent a lakások átlagos négyzetméterára. A vizsgálat alapjául a cikkben megjelölt ingatlanközvetítő cégek adatbázisai, valamint a kereskedelmi bankok honlapján található lakossági hirdetmények szolgáltak. Az előző vizsgálatunk óta eltelt időszakban tovább billent a mérleg a bankbetétek felé.

A BIMEX-módszer segítségével megállapíthatjuk, hogy egy adott időszakban az ingatlanpiacon elérhető hozamok milyen viszonyban vannak a kereskedelmi bankok által kínált lekötött betétek átlagos kamataival. A mutató 1-es érték esetén azonos megtérülést feltételez, felette az ingatlanpiac teljesít jobban, alatta a banki lekötések hoznak nagyobb hasznot.

Első lépésben megvizsgáltuk a fővárosi albérlet árakat. A bérleti díjak mértékéből és a mintavétel alapjául szolgáló ingatlanok alapterületéből megállapítottuk az évente egy négyzetméterre eső átlagos bérleti díj összegét. Az ingatlanközvetítők használt lakásokra vonatkozó adatbázisaiból számított kínálati átlagárat összevetve a bérleti díjakkal, megkaptuk az éves bérleti hozamot.

Az ingatlanbefektetésünk hozamát a lakásárak változása és az albérleti hozam összege adja, csökkentve az amortizációval. A banki összehasonlításhoz szükségünk volt a piacon elérhető lekötött betétek átlagos kamatára, mely adatokat a banki honlapokon található hirdetményekből gyűjtöttük össze. A két mutatót hányadosa megmutatja, hogy a banki- vagy az ingatlanbefektetés kínál kedvezőbb lehetőséget a számunkra.

Tovább nőtt a bankbetétek előnye!

Az ingatlanpiac vizsgálatakor említést érdemel az a tény, hogy az adatbázisokban szereplő kínálati árakat az eladó határozza meg, de a majdani tényleges vételár az esetleges alku mértékének megfelelően változhat. Az index-számítás átlagok alapján történik, végeredményben piaci tendenciákra utal. Ingatlanbefektetésünket több tényező is egyedileg befolyásolhatja, ilyenek a lakás elhelyezkedése, mérete, fekvése, kiadhatósága.

A BIMEX értéke a legutóbbi vizsgálat óta eltelt időszakban 0,82-ről 0,72-re csökkent. Az elmúlt negyedévben az átlagos bérleti díjak közel 10 %-kal emelkedtek. A hitelválság miatt lassult az ingatlanpiac, amit az átlagos négyzetméterárak 0,52 %-os csökkenése is jelez. Amíg a vizsgált időszakban az ingatlanpiacon ez a két tendencia mutatkozott, addig a betéti kamatok a vágások ellenére is magas jegybanki alapkamatnak köszönhetően tovább szárnyaltak: Ez azt eredményezte, hogy a tovább nőtt a bankbetétek előnye az ingatlanokkal szemben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az albérleti piacon, az októberben mért 2 320 Ft-os egy négyzetméterre eső átlagos havi bérleti díj 2 547 Ft-ra emelkedett, miközben a fővárosi lakások átlagos kínálati négyzetméterára 335 986 Ft-ról 334 235 Ft-ra csökkent. Az amortizációs tényező mértékével (2 %) minden esetben korrigáljuk az ingatlanhozamot.

Sokan úgy vélik, hogy ilyenkor érdemes csak igazán lakást vásárolni, de ezúttal a magas banki hozamok a betétek mellett szólnak. A pénzintézetek által kínált kedvező ajánlatok számos ügyfelet csábítanak a bankfiókokba. Aki mégis ingatlanban fialtatja a pénzét, annak számolni kell még a bérbeadáshoz kapcsolódó kötelezettségekkel. A lekötött betétek és a megtakarítási számlák sokkal komolyabb alternatívát jelentenek az ingatlanbefektetéssel szemben, mint a korábbi időszakokban.

A számításokhoz az Otthon Centrum, az ingatlan.com és az OrigoIngatlan.hu adatbázisait használtuk fel. A felhasznált adatokat február 9-11. között gyűjtöttük.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem