9 °C Budapest

Pénzhiány Moszkvában: veszélybe került Európa legmagasabb épületének megvalósítása!

Pénzcentrum
2008. november 24. 15:00

Pénzhiányra hivatkozva leállították a kontinens legmagasabb felhőkarcolójának építési munkálatait az orosz fővárosban. A fejlesztő cég tulajdonosa, a világ leggazdagabb embereinek listáján is megtalálható Shalva Chigirinsky elmondta, hogy a hitelválság miatt a projekt befagyasztására kényszerül.


Russia Tower (Forrás: propertywire.com)

Hogy mikorra készülhet el a 612 méter magasra tervezett Russia Tower, arra egyelőre nem tudott válaszolnia a beruházó. Az oroszországi fejlesztések több sebből véreznek, a válság következtében a megdrágult hitelek miatt kérdésessé vált az ilyen volumenű projektek finanszírozása. Ha a problémák súlyosabbá válnak, akkor elképzelhető, hogy nem valósul meg sok moszkvai álma.

A munkálatok alig néhány hete kezdődtek el, de máris felfüggesztették őket. A fejlesztő belátta, hogy egy ekkora projekt megvalósítására nem a jelenlegi gazdasági és pénzügyi környezet a legalkalmasabb. A hitelkamatok magasak és a források nagy részét bankhitelekből teremtették volna elő.

Bár a fejlesztő szavaiból az derült ki, hogy amint a pénzügyi- és a gazdasági helyzet stabilizálódik, a munkálatokat folytatni fogják, mások szerint erre nem sok esély van a közeljövőben. Az épületet tervező londoni székhelyű iroda szerint az ilyen léptékű beruházások finanszírozása és megvalósítása bizonytalanná vált, de még nem kérték fel őket a tervek módosítására.

Lehetséges opcióként felmerült, hogy az épületegyüttes a középen található felhőkarcoló kivételével megvalósulhat. Ezzel azonban nem járulnának hozzá a Moszkva látképének átalakítására irányuló törekvésekhez. A beruházó megerősítette, hogy a másik nagyszabású projektjét (egy szibériai iparvárosba tervezett Kristályépület) is leállította.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?