3 °C Budapest

Pénzhiány Moszkvában: veszélybe került Európa legmagasabb épületének megvalósítása!

Pénzcentrum
2008. november 24. 15:00

Pénzhiányra hivatkozva leállították a kontinens legmagasabb felhőkarcolójának építési munkálatait az orosz fővárosban. A fejlesztő cég tulajdonosa, a világ leggazdagabb embereinek listáján is megtalálható Shalva Chigirinsky elmondta, hogy a hitelválság miatt a projekt befagyasztására kényszerül.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Russia Tower (Forrás: propertywire.com)

Hogy mikorra készülhet el a 612 méter magasra tervezett Russia Tower, arra egyelőre nem tudott válaszolnia a beruházó. Az oroszországi fejlesztések több sebből véreznek, a válság következtében a megdrágult hitelek miatt kérdésessé vált az ilyen volumenű projektek finanszírozása. Ha a problémák súlyosabbá válnak, akkor elképzelhető, hogy nem valósul meg sok moszkvai álma.

A munkálatok alig néhány hete kezdődtek el, de máris felfüggesztették őket. A fejlesztő belátta, hogy egy ekkora projekt megvalósítására nem a jelenlegi gazdasági és pénzügyi környezet a legalkalmasabb. A hitelkamatok magasak és a források nagy részét bankhitelekből teremtették volna elő.

Bár a fejlesztő szavaiból az derült ki, hogy amint a pénzügyi- és a gazdasági helyzet stabilizálódik, a munkálatokat folytatni fogják, mások szerint erre nem sok esély van a közeljövőben. Az épületet tervező londoni székhelyű iroda szerint az ilyen léptékű beruházások finanszírozása és megvalósítása bizonytalanná vált, de még nem kérték fel őket a tervek módosítására.

Lehetséges opcióként felmerült, hogy az épületegyüttes a középen található felhőkarcoló kivételével megvalósulhat. Ezzel azonban nem járulnának hozzá a Moszkva látképének átalakítására irányuló törekvésekhez. A beruházó megerősítette, hogy a másik nagyszabású projektjét (egy szibériai iparvárosba tervezett Kristályépület) is leállította.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20