Európai felhőkarcolók: ebből is kimaradunk?

Pénzcentrum
2008. május 13. 12:00

A kelet-európai régióban Szófia is csatlakozik a felhőkarcolóval rendelkező nagyvárosok elit csoportjához. Egy 180 méter magas toronyház építését tervezik, a beruházás várhatóan 2010-re valósul meg. Nézzük melyek az európai kontinensen épült legmagasabb épületek és a következő években milyen toronyépületek átadását tervezik. Hazánk sem marad ki a vizsgálatból, egyre magasabb épületeket terveznek hazánkban is, de a megvalósításuk egyelőre jogszabályi akadályokba ütközik.

180 méteres felhőkarcoló építését tervezik Szófiában 2010-re!


A szófiai Eurpoe Tower látképe
A német és a bolgár mérnökök közös munkáját dicsérő épület Szófia új üzleti negyedében, az Európa Parkban épül majd fel. A korábban ipari övezetként számon tartott, rohamosan fejlődő városrész ékessége lehet a 40 emeletes 180 méter magas Europe Tower.

A beruházás tervezett összköltsége eléri a félmilliárd eurót, az új városrész többféle szolgáltatást is kínál majd az embereknek, az irodaházak mellett társasházak, szállodák, mozik, bevásárlóközpontok és egyéb szórakozási lehetőségek is elérhetőek lesznek.

A fejlesztések első szakaszában a 70 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont és a 40 ezer négyzetméteres irodaépület készül majd el, a tervek szerint felépül egy 3000 autó befogadására alkalmas parkolóház is. Az épületek várható átadási határideje 2010.

A párizsi bürokraták is rábólintottak a felhőkarcoló terveire!


A párizsi Lighthouse
Párizsban az Eiffel torony átadása óta tervezett legmagasabb épület kivitelezése van folyamatban. A görbére tervezett felhőkarcoló lehet az észak-párizsi városfejlesztés központi épülete. A városrendezési előírások 30 éven át tiltották a toronyépületeket Párizsban, ez alól kivétel volt a 210 méter magas Tour Montparnasse.

Párizs végül szabad utat engedélyezett a 300 méter magas Lighthouse (Világítótorony) névre keresztelt épület kivitelezésére. A 2012-re elkészülő toronyépület kivitelezési költsége eléri a 800 millió eurót. A csavarodó épület szélenergia hasznosításával fedezi majd a ház energiaszükségletének nagy részét. A zöld energiák hasznosítására nagy hangsúlyt fektetnek, saját hűtő mechanizmussal is felszerelik, aminek nagy hasznát veszik majd a forró nyári hónapokban.

Európa legmagasabb épületei: jönnek az oroszok!

Az alábbi táblázat Európa legmagasabb épületeinek a listáját tartalmazza. Számos nagyváros még mindig nem engedélyezi a felhőkarcolók építését, de jó néhányban előszeretettel fogadják a toronyházak felállítását. Moszkvában, Frankfurtban és Londonban több ilyen épületet is találtunk, de az utóbbi években Madridban, Rotterdamban és Kelet-Európában is megjelent, és egyre elfogadottabbá vált ez az építészeti megoldás.

Forrás: Pénzcentrum adatgyűjtés


A moszkvai Naberezhnaya Torony
A legmagasabb elkészült épület a Moszkvában található 268 méter magas Naberezhnaya Torony C épülete. Csak ebben a városban 6 másik toronyépület készül, ahogy átadják őket, egymás után döntik majd meg a magassági rekordokat. A projekt során 2009-re elkészülhet az 506 méteresre tervezett Federation Tower, 2012-re pedig átadhatják a 612 méter magas Russia Tower-t is.


Russia Tower
A Russia Tower építése már megkezdődött, a szuper-magas felhőkarcoló Moszkva nemzetközi kereskedelmi központjában épül.

A várhatóan 5 év alatt elkészülő épület magassága elérheti a 612 métert, ezzel ez lesz Európa legmagasabb épülete és a világon csak a dubai Burj Dubai előzi majd meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az épületet természetes szellőző rendszerrel és 3680 férőhelyes parkolóval is ellátják majd. A 118 emeletre 101 lift szállítja majd az utasokat, az összes alapterület eléri az 520 ezer négyzetmétert.


A frankfurti Commerzbank székház
Már több mint tíz éve átadták és mintegy 8 évig volt Európa legmagasabb épülete a Frankfurtban található Commerzbank székház. A bankközpont mindössze két méterrel magasabb a hét évvel korábban átadott, szintén a városban található MesseTurm épületénél.

A 259 méter magas 56 emeletes toronyházban 121 ezer négyzetméternyi iroda található, az épületben különleges télikerteket alakítottak ki természetes megvilágítással és levegőztetéssel. A torony tetején elhelyezett antennán 300 méter magasan villog a jelzőfény.

A frankfurti üzleti negyed látképe az amerikából ismert városközpontokra emlékezet, európai viszonylatban itt épült adott területen a legtöbb toronyház.


Az épülő Torre Caja Madrid
A listán négy madridi toronyház szerepel, a spanyol építők is egyre magasabb csúcsokra törnek. A Torre Caja Madrid, a Torre de Cristal, a Torre Espacio és a Torre Sacyr Vallehermoso is az elmúlt évben került átadásra, magasságuk meghaladja a 236 métert, a Torre Caja Madrid eléri a 250 métert.

A közeljövőben elkészülő 10 európai toronyházból 6 Moszkvában található, a nyugat-európai fejlesztések léptékben nem tudják felvenni a versenyt az Oroszországban tapasztalható beruházási hullámmal.

Forrás: Pénzcentrum adatgyűjtés

Fejlesztések az Árpád-híd lábánál!

A magyar fővárosban a Parlament és a Szent István-bazilika egyaránt 96 méter magas, mindkettő már több, mint száz éve magasodik a város fölé. Beruházói körök a budapesti szabályozás módosítását szeretnék elérni, jelenleg is folynak a szakmai egyeztetések. A beruházói profit a magasabb épületek engedélyezésével tovább nőne, ugyanakkor a szakma szerint a fővárosi telekárak még nem indokolják a további felfelé történő terjeszkedést.


A budapesti Europe Tower
Budapesten az Árpád-híd környékén több beruházás is megvalósult (Duna Tower, Europe Tower), de a Csepel-sziget északi részén is tervezik magas házak építését. A XIII. kerület támogatja, de a városépítési keretszabályzat egyelőre nem engedi a felhőkarcolók megvalósítását. A kerület törekedne az önálló arculat kialakítására, ugyanis véleményük szerint a környező országok fővárosi sorra lehagynak minket.

Sajnos egy negatív rekord a miénk, nálunk található közép-Európa legmagasabb lakatlan épülete, a 25 emeletes pécsi Magasház.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?