2 °C Budapest

Európai felhőkarcolók: ebből is kimaradunk?

Pénzcentrum
2008. május 13. 12:00

A kelet-európai régióban Szófia is csatlakozik a felhőkarcolóval rendelkező nagyvárosok elit csoportjához. Egy 180 méter magas toronyház építését tervezik, a beruházás várhatóan 2010-re valósul meg. Nézzük melyek az európai kontinensen épült legmagasabb épületek és a következő években milyen toronyépületek átadását tervezik. Hazánk sem marad ki a vizsgálatból, egyre magasabb épületeket terveznek hazánkban is, de a megvalósításuk egyelőre jogszabályi akadályokba ütközik.

180 méteres felhőkarcoló építését tervezik Szófiában 2010-re!


A szófiai Eurpoe Tower látképe
A német és a bolgár mérnökök közös munkáját dicsérő épület Szófia új üzleti negyedében, az Európa Parkban épül majd fel. A korábban ipari övezetként számon tartott, rohamosan fejlődő városrész ékessége lehet a 40 emeletes 180 méter magas Europe Tower.

A beruházás tervezett összköltsége eléri a félmilliárd eurót, az új városrész többféle szolgáltatást is kínál majd az embereknek, az irodaházak mellett társasházak, szállodák, mozik, bevásárlóközpontok és egyéb szórakozási lehetőségek is elérhetőek lesznek.

A fejlesztések első szakaszában a 70 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont és a 40 ezer négyzetméteres irodaépület készül majd el, a tervek szerint felépül egy 3000 autó befogadására alkalmas parkolóház is. Az épületek várható átadási határideje 2010.

A párizsi bürokraták is rábólintottak a felhőkarcoló terveire!


A párizsi Lighthouse
Párizsban az Eiffel torony átadása óta tervezett legmagasabb épület kivitelezése van folyamatban. A görbére tervezett felhőkarcoló lehet az észak-párizsi városfejlesztés központi épülete. A városrendezési előírások 30 éven át tiltották a toronyépületeket Párizsban, ez alól kivétel volt a 210 méter magas Tour Montparnasse.

Párizs végül szabad utat engedélyezett a 300 méter magas Lighthouse (Világítótorony) névre keresztelt épület kivitelezésére. A 2012-re elkészülő toronyépület kivitelezési költsége eléri a 800 millió eurót. A csavarodó épület szélenergia hasznosításával fedezi majd a ház energiaszükségletének nagy részét. A zöld energiák hasznosítására nagy hangsúlyt fektetnek, saját hűtő mechanizmussal is felszerelik, aminek nagy hasznát veszik majd a forró nyári hónapokban.

Európa legmagasabb épületei: jönnek az oroszok!

Az alábbi táblázat Európa legmagasabb épületeinek a listáját tartalmazza. Számos nagyváros még mindig nem engedélyezi a felhőkarcolók építését, de jó néhányban előszeretettel fogadják a toronyházak felállítását. Moszkvában, Frankfurtban és Londonban több ilyen épületet is találtunk, de az utóbbi években Madridban, Rotterdamban és Kelet-Európában is megjelent, és egyre elfogadottabbá vált ez az építészeti megoldás.

Forrás: Pénzcentrum adatgyűjtés


A moszkvai Naberezhnaya Torony
A legmagasabb elkészült épület a Moszkvában található 268 méter magas Naberezhnaya Torony C épülete. Csak ebben a városban 6 másik toronyépület készül, ahogy átadják őket, egymás után döntik majd meg a magassági rekordokat. A projekt során 2009-re elkészülhet az 506 méteresre tervezett Federation Tower, 2012-re pedig átadhatják a 612 méter magas Russia Tower-t is.


Russia Tower
A Russia Tower építése már megkezdődött, a szuper-magas felhőkarcoló Moszkva nemzetközi kereskedelmi központjában épül.

A várhatóan 5 év alatt elkészülő épület magassága elérheti a 612 métert, ezzel ez lesz Európa legmagasabb épülete és a világon csak a dubai Burj Dubai előzi majd meg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az épületet természetes szellőző rendszerrel és 3680 férőhelyes parkolóval is ellátják majd. A 118 emeletre 101 lift szállítja majd az utasokat, az összes alapterület eléri az 520 ezer négyzetmétert.


A frankfurti Commerzbank székház
Már több mint tíz éve átadták és mintegy 8 évig volt Európa legmagasabb épülete a Frankfurtban található Commerzbank székház. A bankközpont mindössze két méterrel magasabb a hét évvel korábban átadott, szintén a városban található MesseTurm épületénél.

A 259 méter magas 56 emeletes toronyházban 121 ezer négyzetméternyi iroda található, az épületben különleges télikerteket alakítottak ki természetes megvilágítással és levegőztetéssel. A torony tetején elhelyezett antennán 300 méter magasan villog a jelzőfény.

A frankfurti üzleti negyed látképe az amerikából ismert városközpontokra emlékezet, európai viszonylatban itt épült adott területen a legtöbb toronyház.


Az épülő Torre Caja Madrid
A listán négy madridi toronyház szerepel, a spanyol építők is egyre magasabb csúcsokra törnek. A Torre Caja Madrid, a Torre de Cristal, a Torre Espacio és a Torre Sacyr Vallehermoso is az elmúlt évben került átadásra, magasságuk meghaladja a 236 métert, a Torre Caja Madrid eléri a 250 métert.

A közeljövőben elkészülő 10 európai toronyházból 6 Moszkvában található, a nyugat-európai fejlesztések léptékben nem tudják felvenni a versenyt az Oroszországban tapasztalható beruházási hullámmal.

Forrás: Pénzcentrum adatgyűjtés

Fejlesztések az Árpád-híd lábánál!

A magyar fővárosban a Parlament és a Szent István-bazilika egyaránt 96 méter magas, mindkettő már több, mint száz éve magasodik a város fölé. Beruházói körök a budapesti szabályozás módosítását szeretnék elérni, jelenleg is folynak a szakmai egyeztetések. A beruházói profit a magasabb épületek engedélyezésével tovább nőne, ugyanakkor a szakma szerint a fővárosi telekárak még nem indokolják a további felfelé történő terjeszkedést.


A budapesti Europe Tower
Budapesten az Árpád-híd környékén több beruházás is megvalósult (Duna Tower, Europe Tower), de a Csepel-sziget északi részén is tervezik magas házak építését. A XIII. kerület támogatja, de a városépítési keretszabályzat egyelőre nem engedi a felhőkarcolók megvalósítását. A kerület törekedne az önálló arculat kialakítására, ugyanis véleményük szerint a környező országok fővárosi sorra lehagynak minket.

Sajnos egy negatív rekord a miénk, nálunk található közép-Európa legmagasabb lakatlan épülete, a 25 emeletes pécsi Magasház.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm