A lakáspiac megnyitásával válaszoltak a válságra: vajon megmenekülnek a csehek?

Pénzcentrum
2008. november 12. 05:55

Jövő májustól lehetővé válik a külföldiek saját tulajdonú ingatlanszerzése Csehországban, amennyiben a kormány jóváhagyja az erre vonatkozó törvénytervezetet. A jelenlegi szabályozás szerint a vásárlóknak céget kell alapítani, és mint gazdasági társaság szerezhetnek tulajdonjogot a cseh ingatlanpiacon.


A táncoló tornyok (Forrás: czech.tv)

Már a kormány előtt van az a törvényjavaslat, mely engedélyezné a külföldi állampolgárok ingatlanszerzését Csehországban. Az uniós tagállamokon kívüli országok állampolgáraira is vonatkozó törvényt a jelenlegi öt éves átmeneti időszakot követően léptetnék hatályba.

Mirek Topolánek cseh kormányfő támogatja az indítványt, de a termőföld vásárlását továbbra sem engedélyezi. Erre a kérdésre az ide vonatkozó jogszabály alapján leghamarabb két év múlva térhetnek vissza a politikusok.

Az elemzők szerint a törvénymódosítás elsősorban a kelet-európai országokból érkező vásárlóknak jelent könnyítést, a legtöbb érdeklődő ebből a régióból érkezik. Az új rendelet hatályba lépését követően megkímélik őket a cégalapítástól és már a saját nevükre vásárolhatnak lakóingatlant az országban.

Az ingatlanforgalmazók szerint a külföldi vásárlók piacra lépése megélénkítheti a közép- és felső kategóriás ingatlanok iránti keresletet. A pénzpiacokon uralkodó válságos helyzet miatt nem számítanak jelentős áremelkedésre a szakértők, továbbá a cseh ingatlanárak a régió többi országával összehasonlítva már most is magasak.

A befektetők a kialakult helyzetre tekintettel meglehetősen óvatosak, még a rövid távú előrejelzések megbízhatósága is megkérdőjelezhető. Az elemzők szerint a módosítás inkább hosszabb távon lehet hatással a lakáspiacra, azonnali jelentősebb változásra nem kell számítani.

Túl optimista, aki azt hiszi, hogy a külföldi vásárlók hamarosan megrohamozzák a cseh ingatlanpiacot. Aki már nagyon akart, az céget alapított és megvásárolta azon keresztül álmai lakását, de az intézkedés mindenképpen közelebb viheti Csehországot Nyugat-Európához és az ingatlanpiac is érettebbé válhat.

A cseh statisztikák szerint a külföldi vásárlók listáját a szlovákok vezetik, őket követik a vietnámiak, az oroszok, az ukránok és a hollandok.

A lakáspiacon folyamatos, de mérsékelt áremelkedés volt megfigyelhető az elmúlt évtizedben. A többi régióban található országgal ellentétben itt nem voltak jelentősebb ingadozások, évente átlagosan 7-8 %-kal emelkedtek az árak.


Prága látképe (Forrás: bestsingletravel.com)

A főváros belső kerületei eléggé sűrűn vannak beépítve, ezért itt alig találni új projekteket. A nagyobb fejlesztéseket a peremkerületekben hajtották végre, sokan vásároltak itt bérbeadási céllal, ami a lakáshitelezésre is jó hatással volt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A külföldi vásárlók körében ennek ellenére továbbra is a belváros az elsőszámú célpont. A felső kategóriában már alig találni szabad lakást, ennek árfelhajtó hatása a bérleti díjakban is jelentkezik. Az alapterületre vetített megtérülési mutatók azonban még mindig a kisebb alapterületű lakások esetében a kedvezőbbek.

A magas bérleti díjak annak is betudhatóak, hogy az elmúlt években számos külföldi cég települt a városba és az ott dolgozó vezető beosztású alkalmazottaknak megfelelő lakhatást kívántak biztosítani. Ez az extra kereslet alábbhagyott a bérleti piacon, ahogy a cégek egyre több helyi szakembert alkalmaztak.

Az elmúlt években 25-50 %-kal bővült a cseh hitelpiac, de mivel a lakosság kevesebb, mint 10 %-a rendelkezik még csak lakáshitellel, ezért óriási rejtett kapacitások vannak még talonban. Az ingatlan értékéhez képest 85 %-os finanszírozási arány fejlett hitelezési rendszert takar, bár az átlagos hitelkamatok jelenleg magasabbak, mint néhány évvel ezelőtt.

Csehországban az erős gazdasági teljesítménynek köszönhetően a fiatal középosztály egyre nagyobb része engedheti meg magának az újépítésű lakás vásárlását. Ez a tendencia egyaránt élénkítő hatással volt az építőiparra és a jelzálogpiacra. A csehek körében nem ritka, hogy valaki a nettó jövedelmének több mint a felét lakáshitel törlesztésére fordítja.

A legfrissebb előrejelzések szerint a cseh ingatlan fejlesztők az árak csökkenésétől tartva a jövő évben a lakóingatlan fejlesztések helyett inkább az infrastrukturális beruházásokra helyeznek nagyobb hangsúlyt. A lakáspiacon megfigyelhető megtorpanás az elemzők szerint rövid időn belül eléri az iroda- és a kereskedelmi ingatlanpiacot is.

A lakásprojektek jövedelmezősége sokkal nehezebben kalkulálhatóvá vált, ezzel szemben az infrastruktúra-fejlesztésekre szánt uniós források biztosan rendelkezésre állnak. Már az elmúlt évben is növekedett az ipari ingatlanok és a logisztikai központok beruházási értéke, jövőre azonban húzóágazattá válhat.

Gyász: elhunyt Pál Mihály

Nyolcvanhat éves korában szerdán elhunyt Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész - közölte a család csütörtökön.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35