27 °C Budapest

Kartellt szervezett az Ingatlanszövetség

Pénzcentrum
2008. október 27. 12:19

Sérti a versenytörvényt, ha egy érdekképviselet ajánlott díjakat határoz meg tagjai számára - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Ingatlanszövetség ellen lefolytatott eljárás során.


A GVH tudomására jutott, hogy a Magyar Ingatlanszövetség (MAISZ) a tagjai számára ajánlásokat fogalmaz meg a honlapján a következő dokumentumokban:
- Az "Ingatlanközvetítői szolgáltatások díjszabása" című dokumentum:
o egyrészt sávos százalékos mértékű ajánlást tartalmaz a közvetítői jutalék minimumára és maximumára;
o másrészt abszolút értékű (Ft.) ajánlást tartalmaz a szakértői díjtételek minimumára, átlagára és maximumára.
- "Az értékbecslési tevékenység iránydíjszabása" címet viselő dokumentum négy kategóriára bontva határoz meg minimum rezsióradíjakat, attól függően, hogy az értékbecslő személy vagy szervezet mögött milyen képesítés, felelősségbiztosítás, stb. áll. Az Értékbecslési Ajánlás tételesen tartalmazza az "értékelési feladatok becsült időigényét" is.


A MAISZ 584 taggal rendelkező érdekképviselet, amely szervezi és összefogja az ingatlanforgalmazással, -fejlesztéssel, -kezeléssel, -értékeléssel és általában az ingatlannal, továbbá a más ingatlanalapú vagyon- és üzletértékeléssel, valamint a pénzügyi elemzéssel foglalkozó tagokat. A GVH által kifogásolt dokumentumokat a tagvállalkozások maguk dolgozták ki az érdekképviselet szakbizottságaiban, majd véleményezésre megküldték a többi tagvállalkozásnak. Ezt követően azok véleményének figyelembe vételével a szakbizottságok dolgozták ki az ajánlások végső formáját.


A versenyhatóság úgy ítélte meg, hogy a MAISZ azzal, hogy iránydíjakat határozott meg a tagjai számára, megsértette a versenytörvényt. A GVH emiatt elrendelte, hogy az érdekképviselet:
- a megnevezett dokumentumokat a határozat kézhezvételétől számított harminc napon belül távolítsa el a honlapjáról,
- tegye közzé a honlapján a GVH határozatát, és hívja fel a honlap látogatóinak figyelmét a korábbi díjajánlások jogellenes voltára,
- a Magyar Ingatlanszövetség valamennyi tagjának ajánlott levélben hívja fel a figyelmét arra, hogy a díjszabást és az iránydíjszabást nem használhatják, azokra az ügyfelekkel való kapcsolatok során nem hivatkozhatnak,
- a következő közgyűlésre készítendő írásbeli beszámolóban adjon tájékoztatást arról, hogy, az "Ingatlanközvetítői szolgáltatások díjszabása" és "Az értékbecslési tevékenység iránydíjszabása" címet viselő dokumentumaiban a tagoknak szóló díjajánlást a GVH jogsértőnek minősítette, mivel a gazdasági verseny korlátozását célozzák, ilyen hatást fejthetnek és - részben - fejtenek ki,
- jelentesse meg az "Ingatlan és befektetés" c. szakfolyóiratban a GVH határozat rendelkező részét. 


Az érdekképviselettel szemben a GVH bírságot nem szabott ki. Az eljárásban ugyanis a GVH figyelembe vette, hogy a jogszabályok még ma is több kamarának engedik meg, hogy ajánlott árat tegyen közzé. Az eljárás során enyhítő körülményként vette számításba a hatóság, hogy a MAISZ nem folytatott fegyelmi vagy etikai eljárást azok ellen, akik eltértek az ajánlásokban foglaltaktól.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ-1/2008.

NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?