Hazai ingatlanpiaci körkép: AXA Országos Lakóingatlan Értékindex

Pénzcentrum
2008. szeptember 24. 17:01

Az elmúlt időszakban egyre többet lehetett arról olvasni, hogy az USA metropoliszaiban hogyan csuklottak össze az ingatlanárak. Arról is sokat hallhattunk, hogy az ingatlanpiaci válság hogyan vetette meg a lábát Európa nyugati partjain és Angliában vagy Spanyolországban az ingatlanszektor milyen drámai árzuhanást volt kénytelen elszenvedni. Azonban arról csak anekdotikus találgatások hangzottak el, hogy mindeközben itthon milyen fejlemények zajlottak le a lakossági ingatlanpiacon.

LEHETETLEN HELYZET: PONT A LAKÁSÁRAKRÓL NEM TUDTUNK EDDIG SEMMI BIZTOSAT?
A válasz egyszerű. Eddig Magyarországon nem volt olyan publikált és referenciaként használt lakóingatlan-piaci index, ami országos szinten mérte volna az árváltozásokat. Viszonylag áttekinthető és igen jól nyomon követhető a mindennapjainkban, hogyan változnak az élelmiszerárak, mennyibe kerül egy mozijegy vagy egy magántáncóráért mennyit kérnek az iskolák.


Egy kis tájékozódással, még az autóvásárlással is viszonylag magabiztosan elboldogulunk. Azonban az ingatlanárak pontos meghatározása már szaktudást, de minimum szakértői véleményt igényel. Meglátásunk szerint tarthatatlan az a helyzet, hogy ilyen követhetetlen legyen a lakásárak változása és ennyire átláthatatlan legyen a lakáspiac. Annál is inkább, mivel a lakás a háztartások vagyontartási formái között a legnagyobb súllyal szerepel és a lakosság a havi jövedelmének igen jelentős hányadát a lakáshitel törlesztő részleteire és lakásfenntartással kapcsolatos kiadásokra fordítja.

Ezzel az ingatlanpiaci elemzésünkkel a jelenlegi lehetetlen helyzeten szándékozunk változtatni és a lakáspiaci indexszel - mindenki számára - a lehető leghitelesebb képet nyújtani arról, hogy milyen tendenciák zajlanak a lakossági ingatlanpiacon. Az AXA lakáspiaci indexe abban próbál segítséget nyújtani a jelenlegi vagy jövőbeli lakástulajdonosok számára, hogy betekintést nyerhessenek a lakásárak alakulásába és pontos adatok alapján hozhassák meg ehhez kapcsolódó döntéseiket. 

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 22. csütörtök
Gerzson
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem