22 °C Budapest

Hazai ingatlanpiaci körkép: AXA Országos Lakóingatlan Értékindex

Pénzcentrum
2008. szeptember 24. 17:01

Az elmúlt időszakban egyre többet lehetett arról olvasni, hogy az USA metropoliszaiban hogyan csuklottak össze az ingatlanárak. Arról is sokat hallhattunk, hogy az ingatlanpiaci válság hogyan vetette meg a lábát Európa nyugati partjain és Angliában vagy Spanyolországban az ingatlanszektor milyen drámai árzuhanást volt kénytelen elszenvedni. Azonban arról csak anekdotikus találgatások hangzottak el, hogy mindeközben itthon milyen fejlemények zajlottak le a lakossági ingatlanpiacon.

LEHETETLEN HELYZET: PONT A LAKÁSÁRAKRÓL NEM TUDTUNK EDDIG SEMMI BIZTOSAT?
A válasz egyszerű. Eddig Magyarországon nem volt olyan publikált és referenciaként használt lakóingatlan-piaci index, ami országos szinten mérte volna az árváltozásokat. Viszonylag áttekinthető és igen jól nyomon követhető a mindennapjainkban, hogyan változnak az élelmiszerárak, mennyibe kerül egy mozijegy vagy egy magántáncóráért mennyit kérnek az iskolák.


Egy kis tájékozódással, még az autóvásárlással is viszonylag magabiztosan elboldogulunk. Azonban az ingatlanárak pontos meghatározása már szaktudást, de minimum szakértői véleményt igényel. Meglátásunk szerint tarthatatlan az a helyzet, hogy ilyen követhetetlen legyen a lakásárak változása és ennyire átláthatatlan legyen a lakáspiac. Annál is inkább, mivel a lakás a háztartások vagyontartási formái között a legnagyobb súllyal szerepel és a lakosság a havi jövedelmének igen jelentős hányadát a lakáshitel törlesztő részleteire és lakásfenntartással kapcsolatos kiadásokra fordítja.

Ezzel az ingatlanpiaci elemzésünkkel a jelenlegi lehetetlen helyzeten szándékozunk változtatni és a lakáspiaci indexszel - mindenki számára - a lehető leghitelesebb képet nyújtani arról, hogy milyen tendenciák zajlanak a lakossági ingatlanpiacon. Az AXA lakáspiaci indexe abban próbál segítséget nyújtani a jelenlegi vagy jövőbeli lakástulajdonosok számára, hogy betekintést nyerhessenek a lakásárak alakulásába és pontos adatok alapján hozhassák meg ehhez kapcsolódó döntéseiket. 

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?