Választható portfolió: most kell döntened a nyugdíjadról!

Pénzcentrum
2008. szeptember 9. 05:40

Melyik a jó döntés? Bár 2008 január elsejével több pénztár is bevezette a választható portfoliós rendszert, az utóbbi hetekben a többieknél is elindult az ügyfelek igényeinek felmérése - mivel januártól már nekik is kötelező ezt alkalmazni -, hogy ki melyik portfoliót szeretné választani, mekkora kockázatot hajlandó vállalni. Nézzük át, mit is jelent ez pontosan...

A korábbi rendszert törvényileg csak 2009-től kötelező felváltani a választható portfoliós megoldással. Az átállást több pénztár már idén év elején megtette, a maradék viszont csak 2009-től fogja. A haladéknak részben az is lehet az oka, hogy az ügyfeleknek megvolt a lehetősége a rendszer megismerésére és a választásra, ők dönthették vagy dönthetik el, hogy mekkora kockázatot hajlandóak vállalni.

Ahogy eddig volt...

A régi rendszer szerint, amit még januárig alkalmaznak egy-két helyen, a befizetett nyugdíjjárulék összegét úgy fektették be a nyugdíjalapkezelők, hogy az alacsony kockázattal termeljen hozamot. Az általános vélekedés szerint ugyanis a magánnyugdíjpénztári megtakarítás egy biztonsági megtakarítás, amit az emberek nem szeretnének kockáztatni, mivel ezen múlik, hogy később mekkora összeget fognak nyugdíjként kapni.

A konzervatív befektetési politikának köszönhetően viszont a hozam sem emelkedett az egekbe. Ez volt az egyik oka annak, hogy született olyan javaslat, miszerint a tőkefedezeti rendszert választó 49 évesek, vagy az annál idősebbek visszaléphessenek az állami nyugdíjrendszerbe, ugyanis rosszabbul jártak az átlépéssel.

A visszalépésről bővebben: Emelt összegű nyugdíj? Van aki nem csak álmodik róla!

Ennek az az oka, hogy a megtakarítások közel 70 százalékban állampapírba voltak befektetve, így nem volt túl magas a hozam. Az 1998-as célkitűzések szerint a 4,5 százalékot kellett volna elérni, amit nem sikerült megvalósítani minden évben, vagyis csak alacsonyabb hozam volt elérhető.

Emellett, ha valaki átlépett magánnyugdíjpénzárba a korábbi állami felosztó-kirovó rendszerből, akkor az állami nyugdíjnak csak a 75 százalékát kapta meg. Viszont ha túl rövid ideje volt hátra a nyugdíjkorhatárig (becslések szerint kevesebb, mint 10 év), akkor nem tudott annyi tőkét és hozamot felhalmozni, hogy pótolja az állami nyugdíjból kiesett 25 százalékot.

Választható portfóliók

Folyamatosan értesítik az új rendszert bevezető pénztárak az ügyfeleiket a változásokról. Az értesítéssel egyidejűleg a pénztártagok arról is tájékoztatást kapnak, hogy milyen lehetőségeik vannak januártól. Három opciót ajánlanak fel ügyfeleiknek a pénztárak, a klasszikus, a kiegyensúlyozott, és a növekedési portfólót.

Az egész rendszer kialakítása azon alapul, hogy az egyes életszakaszokban más és más megtakarítási formák a jellemzőek. Hosszú távon a részvények magasabb hozamot kínálnak, így a növekedési portfólió magasabb részvényarányt kápvisel, minimum 40 százalékot. Ráadásul a részvények hozama jobban lépést tart az inflációval is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az új rendszer lényege, hogy az emberek maguk dönthetik el, hogy melyik portfólióhoz szeretnének tartozni, hogy melyik kockázati szintet hajlandóak vállalni. Abban az esetben ha a megkérdezett pénztártag nem él a választás lehetőségével, akkor automatikusan kerül besorolásra a törvényi meghatározás szerint. Ez a következőkben van meghatározva:

 

 

A választással kapcsolatban egyetlen kikötés van, mégpedig az, hogy a nyugdíjkorhatár elérése előtti 5 évben már nem lehet a növekedési portfóliót választani.

Annak ellenére, hogy a választható portfóliós rendszert még csak most vezetik be, már most is vannak újítók a piacon. Van olyan magánnyugdíjpénztár, ami a három törvényileg meghatározott mellé egy negyedik kategóriát is ajánl. Az AXA Prémium Magánnyugdíjpénztárának lényege az, hogy hosszú távon a részvények mindenképpen hozamot produkálnak, így a részvényarány a portfólióban több, mint 50 százalék.

Mennyit buktak, akik tavaly döntöttek?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm