Választható portfolió: most kell döntened a nyugdíjadról!

Pénzcentrum
2008. szeptember 9. 05:40

Melyik a jó döntés? Bár 2008 január elsejével több pénztár is bevezette a választható portfoliós rendszert, az utóbbi hetekben a többieknél is elindult az ügyfelek igényeinek felmérése - mivel januártól már nekik is kötelező ezt alkalmazni -, hogy ki melyik portfoliót szeretné választani, mekkora kockázatot hajlandó vállalni. Nézzük át, mit is jelent ez pontosan...

A korábbi rendszert törvényileg csak 2009-től kötelező felváltani a választható portfoliós megoldással. Az átállást több pénztár már idén év elején megtette, a maradék viszont csak 2009-től fogja. A haladéknak részben az is lehet az oka, hogy az ügyfeleknek megvolt a lehetősége a rendszer megismerésére és a választásra, ők dönthették vagy dönthetik el, hogy mekkora kockázatot hajlandóak vállalni.

Ahogy eddig volt...

A régi rendszer szerint, amit még januárig alkalmaznak egy-két helyen, a befizetett nyugdíjjárulék összegét úgy fektették be a nyugdíjalapkezelők, hogy az alacsony kockázattal termeljen hozamot. Az általános vélekedés szerint ugyanis a magánnyugdíjpénztári megtakarítás egy biztonsági megtakarítás, amit az emberek nem szeretnének kockáztatni, mivel ezen múlik, hogy később mekkora összeget fognak nyugdíjként kapni.

A konzervatív befektetési politikának köszönhetően viszont a hozam sem emelkedett az egekbe. Ez volt az egyik oka annak, hogy született olyan javaslat, miszerint a tőkefedezeti rendszert választó 49 évesek, vagy az annál idősebbek visszaléphessenek az állami nyugdíjrendszerbe, ugyanis rosszabbul jártak az átlépéssel.

A visszalépésről bővebben: Emelt összegű nyugdíj? Van aki nem csak álmodik róla!

Ennek az az oka, hogy a megtakarítások közel 70 százalékban állampapírba voltak befektetve, így nem volt túl magas a hozam. Az 1998-as célkitűzések szerint a 4,5 százalékot kellett volna elérni, amit nem sikerült megvalósítani minden évben, vagyis csak alacsonyabb hozam volt elérhető.

Emellett, ha valaki átlépett magánnyugdíjpénzárba a korábbi állami felosztó-kirovó rendszerből, akkor az állami nyugdíjnak csak a 75 százalékát kapta meg. Viszont ha túl rövid ideje volt hátra a nyugdíjkorhatárig (becslések szerint kevesebb, mint 10 év), akkor nem tudott annyi tőkét és hozamot felhalmozni, hogy pótolja az állami nyugdíjból kiesett 25 százalékot.

Választható portfóliók

Folyamatosan értesítik az új rendszert bevezető pénztárak az ügyfeleiket a változásokról. Az értesítéssel egyidejűleg a pénztártagok arról is tájékoztatást kapnak, hogy milyen lehetőségeik vannak januártól. Három opciót ajánlanak fel ügyfeleiknek a pénztárak, a klasszikus, a kiegyensúlyozott, és a növekedési portfólót.

Az egész rendszer kialakítása azon alapul, hogy az egyes életszakaszokban más és más megtakarítási formák a jellemzőek. Hosszú távon a részvények magasabb hozamot kínálnak, így a növekedési portfólió magasabb részvényarányt kápvisel, minimum 40 százalékot. Ráadásul a részvények hozama jobban lépést tart az inflációval is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az új rendszer lényege, hogy az emberek maguk dönthetik el, hogy melyik portfólióhoz szeretnének tartozni, hogy melyik kockázati szintet hajlandóak vállalni. Abban az esetben ha a megkérdezett pénztártag nem él a választás lehetőségével, akkor automatikusan kerül besorolásra a törvényi meghatározás szerint. Ez a következőkben van meghatározva:

 

 

A választással kapcsolatban egyetlen kikötés van, mégpedig az, hogy a nyugdíjkorhatár elérése előtti 5 évben már nem lehet a növekedési portfóliót választani.

Annak ellenére, hogy a választható portfóliós rendszert még csak most vezetik be, már most is vannak újítók a piacon. Van olyan magánnyugdíjpénztár, ami a három törvényileg meghatározott mellé egy negyedik kategóriát is ajánl. Az AXA Prémium Magánnyugdíjpénztárának lényege az, hogy hosszú távon a részvények mindenképpen hozamot produkálnak, így a részvényarány a portfólióban több, mint 50 százalék.

Mennyit buktak, akik tavaly döntöttek?

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. július 14. 09:04
Nincs vége a Babaváró hitellel kapcsolatos újdonságoknak. 2024-től érdemben változott a népszerű tám...
Holdblog  |  2024. július 14. 06:26
Eléggé lelassult a globális vagyon növekedése az elmúlt évtizedben. A UBS nemrég publikált Global We...
MEDIA1  |  2024. július 12. 17:24
Az Új Írás és a Tekintet folyóiratok Aranytoll Életmű-díjas egykori főszerkesztőjét 93 évesen érte a...
Kiszámoló  |  2024. július 12. 14:54
Hitelügyintéző Gáborunk új videót csinált a CSOK Pluszról, ha gondolkodtál azon, hogy igénybe vedd,...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 15. hétfő
Henrik, Roland
29. hét
Július 15.
Bíróságok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm