3 °C Budapest

Választható portfolió: most kell döntened a nyugdíjadról!

Pénzcentrum
2008. szeptember 9. 05:40

Melyik a jó döntés? Bár 2008 január elsejével több pénztár is bevezette a választható portfoliós rendszert, az utóbbi hetekben a többieknél is elindult az ügyfelek igényeinek felmérése - mivel januártól már nekik is kötelező ezt alkalmazni -, hogy ki melyik portfoliót szeretné választani, mekkora kockázatot hajlandó vállalni. Nézzük át, mit is jelent ez pontosan...

A korábbi rendszert törvényileg csak 2009-től kötelező felváltani a választható portfoliós megoldással. Az átállást több pénztár már idén év elején megtette, a maradék viszont csak 2009-től fogja. A haladéknak részben az is lehet az oka, hogy az ügyfeleknek megvolt a lehetősége a rendszer megismerésére és a választásra, ők dönthették vagy dönthetik el, hogy mekkora kockázatot hajlandóak vállalni.

Ahogy eddig volt...

A régi rendszer szerint, amit még januárig alkalmaznak egy-két helyen, a befizetett nyugdíjjárulék összegét úgy fektették be a nyugdíjalapkezelők, hogy az alacsony kockázattal termeljen hozamot. Az általános vélekedés szerint ugyanis a magánnyugdíjpénztári megtakarítás egy biztonsági megtakarítás, amit az emberek nem szeretnének kockáztatni, mivel ezen múlik, hogy később mekkora összeget fognak nyugdíjként kapni.

A konzervatív befektetési politikának köszönhetően viszont a hozam sem emelkedett az egekbe. Ez volt az egyik oka annak, hogy született olyan javaslat, miszerint a tőkefedezeti rendszert választó 49 évesek, vagy az annál idősebbek visszaléphessenek az állami nyugdíjrendszerbe, ugyanis rosszabbul jártak az átlépéssel.

A visszalépésről bővebben: Emelt összegű nyugdíj? Van aki nem csak álmodik róla!

Ennek az az oka, hogy a megtakarítások közel 70 százalékban állampapírba voltak befektetve, így nem volt túl magas a hozam. Az 1998-as célkitűzések szerint a 4,5 százalékot kellett volna elérni, amit nem sikerült megvalósítani minden évben, vagyis csak alacsonyabb hozam volt elérhető.

Emellett, ha valaki átlépett magánnyugdíjpénzárba a korábbi állami felosztó-kirovó rendszerből, akkor az állami nyugdíjnak csak a 75 százalékát kapta meg. Viszont ha túl rövid ideje volt hátra a nyugdíjkorhatárig (becslések szerint kevesebb, mint 10 év), akkor nem tudott annyi tőkét és hozamot felhalmozni, hogy pótolja az állami nyugdíjból kiesett 25 százalékot.

Választható portfóliók

Folyamatosan értesítik az új rendszert bevezető pénztárak az ügyfeleiket a változásokról. Az értesítéssel egyidejűleg a pénztártagok arról is tájékoztatást kapnak, hogy milyen lehetőségeik vannak januártól. Három opciót ajánlanak fel ügyfeleiknek a pénztárak, a klasszikus, a kiegyensúlyozott, és a növekedési portfólót.

Az egész rendszer kialakítása azon alapul, hogy az egyes életszakaszokban más és más megtakarítási formák a jellemzőek. Hosszú távon a részvények magasabb hozamot kínálnak, így a növekedési portfólió magasabb részvényarányt kápvisel, minimum 40 százalékot. Ráadásul a részvények hozama jobban lépést tart az inflációval is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az új rendszer lényege, hogy az emberek maguk dönthetik el, hogy melyik portfólióhoz szeretnének tartozni, hogy melyik kockázati szintet hajlandóak vállalni. Abban az esetben ha a megkérdezett pénztártag nem él a választás lehetőségével, akkor automatikusan kerül besorolásra a törvényi meghatározás szerint. Ez a következőkben van meghatározva:

 

 

A választással kapcsolatban egyetlen kikötés van, mégpedig az, hogy a nyugdíjkorhatár elérése előtti 5 évben már nem lehet a növekedési portfóliót választani.

Annak ellenére, hogy a választható portfóliós rendszert még csak most vezetik be, már most is vannak újítók a piacon. Van olyan magánnyugdíjpénztár, ami a három törvényileg meghatározott mellé egy negyedik kategóriát is ajánl. Az AXA Prémium Magánnyugdíjpénztárának lényege az, hogy hosszú távon a részvények mindenképpen hozamot produkálnak, így a részvényarány a portfólióban több, mint 50 százalék.

Mennyit buktak, akik tavaly döntöttek?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 29. 21:48
Idén is átadták a Televíziós Újságírók Díját. Az elismeréseket nem sokkal cikkünk élesítése előtt, s...
Bankmonitor  |  2023. március 29. 14:25
Megtakarítási szakértőnk most bemutatja, milyen tényezők okozzák a pénzügyi döntéseink halogatását,...
Holdblog  |  2023. március 29. 13:05
Biztosítás. Évtizedekkel korábban, ha gyermeki énem meghallotta ezt a szót, bizony komoly fejtörést...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét