21 °C Budapest

A válság újabb jele: eltűnnek a spanyol ingatlanirodák

Pénzcentrum
2008. augusztus 26. 13:00

A spanyolországi ingatlan- és most már egyre inkább gazdasági válság újabb jeleként fogható fel, hogy sorra zárnak be az ingatlanirodák országszerte, de különösen Costa del Sol és Costa Blanca környékén, melyek korábban a brit ingatlanvásárlók által felkapott nyaraló célpontok voltak.

Mindössze hat hónap alatt az ingatlan építéssel és forgalmazással foglalkozó irodák több mint fele bezárt Spanyolországban. A 10 legnagyobb cég 2007 végén még 3000 feletti irodaszámmal rendelkezett, mostanra azonban már csak 1434 működik ezek közül - a brit Guardian magazin szerint, a többire kikerül az "eladó", vagy "megszűnt" tábla.

A két legnagyobb céget a Don Piso-t és a Fincas Corral-t már eladták, miután drasztikusan lecsökkentették üzleteik számát.

A Spanyolországban több mint 10 évig tartó építkezési hullám tehát úgy látszik, véget ért, júniusban 3,1 százalékos visszaesésről számolt be az ágazat, melynek gyengélkedése nem hagyta érintetlenül a gazdaság többi ágát sem. A GDP a második félévben ennek nyomán már csak 1,8 százalékkal tudott növekedni, szemben az előző félév 2,7 százalékával.

A munkanélküliség is 10 éves csúcson van, júliusban több mint 2,4 millió állás nélkülit regisztráltak, akik kétharmada korábban az építőiparban dolgozott.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az egyik legnagyobb munkavállalói szakszervezet vezetője szerint többségük várhatóan a szüret idejére Franciaországban keres majd állást, ahol korábbi 6 eurós órabérükkel szemben akár 8,71-et is megkaphatnak.

Szakértők szerint azonban az irodabezárási hullám az iparág átalakuló jellegére is utal, ugyanis azok a cégek, melyek iroda- és fiókhálózatok kiépítése helyett már eddig is inkább az internet-alapú tevékenységekre helyezték a hangsúlyt, jóval nagyobb eséllyel vészelik át a nehéz időszakot.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?