3 °C Budapest

A válság újabb jele: eltűnnek a spanyol ingatlanirodák

Pénzcentrum
2008. augusztus 26. 13:00

A spanyolországi ingatlan- és most már egyre inkább gazdasági válság újabb jeleként fogható fel, hogy sorra zárnak be az ingatlanirodák országszerte, de különösen Costa del Sol és Costa Blanca környékén, melyek korábban a brit ingatlanvásárlók által felkapott nyaraló célpontok voltak.

Mindössze hat hónap alatt az ingatlan építéssel és forgalmazással foglalkozó irodák több mint fele bezárt Spanyolországban. A 10 legnagyobb cég 2007 végén még 3000 feletti irodaszámmal rendelkezett, mostanra azonban már csak 1434 működik ezek közül - a brit Guardian magazin szerint, a többire kikerül az "eladó", vagy "megszűnt" tábla.

A két legnagyobb céget a Don Piso-t és a Fincas Corral-t már eladták, miután drasztikusan lecsökkentették üzleteik számát.

A Spanyolországban több mint 10 évig tartó építkezési hullám tehát úgy látszik, véget ért, júniusban 3,1 százalékos visszaesésről számolt be az ágazat, melynek gyengélkedése nem hagyta érintetlenül a gazdaság többi ágát sem. A GDP a második félévben ennek nyomán már csak 1,8 százalékkal tudott növekedni, szemben az előző félév 2,7 százalékával.

A munkanélküliség is 10 éves csúcson van, júliusban több mint 2,4 millió állás nélkülit regisztráltak, akik kétharmada korábban az építőiparban dolgozott.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az egyik legnagyobb munkavállalói szakszervezet vezetője szerint többségük várhatóan a szüret idejére Franciaországban keres majd állást, ahol korábbi 6 eurós órabérükkel szemben akár 8,71-et is megkaphatnak.

Szakértők szerint azonban az irodabezárási hullám az iparág átalakuló jellegére is utal, ugyanis azok a cégek, melyek iroda- és fiókhálózatok kiépítése helyett már eddig is inkább az internet-alapú tevékenységekre helyezték a hangsúlyt, jóval nagyobb eséllyel vészelik át a nehéz időszakot.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57