11 °C Budapest

Álomból rémálom: kisiklott ingatlanvásárlás nem mindennapi bukással

Pénzcentrum
2008. augusztus 13. 13:00

Rengeteg középosztálybeli spanyol álmát testesítették meg a Spanyolország keleti partján lévő Oropesa del Marban felépített ingatlanok, amíg jött a hitelválság, és az ingatlanpiaci összeomlás szimbolikus falujává tette a települést. A projektekben vásárlók pénzük harmadát már elbukták, szabadulni pedig nem tudnak ingatlanjaiktól.

A területen a Marina d'Or cégcsoport több mint 10 000 apartmant és 5 hotelt épített a spanyol gazdasági fellendülés idején, mely a kilencvenes évek közepére tehető. A Marina d'Or projektjei elsősorban a tehetősebb spanyol középosztályt célozták meg.

Mivel a komoly ingatlanpiaci szárnyalást hitel fűtötte, az eurózóna kamatemelkedése keményen sújtotta a többségében változó kamatozású konstrukciókkal eladósodó vásárlókat. Az ingatlanokat mára szinte lehetetlen értékesíteni, az árak pedig mintegy harmadukkal csökkentek az elmúlt évben.

A Gaceta gazdasági újság szerint a Marina d'Or szabadidőfalu projektjében az átlagos árszint egy év alatt 300 000 euróról 200 000-re esett vissza, nem kicsit buktak tehát akik az egykori spanyol álomban szerettek volna részt venni.

Természetesen az ingatlanos cég sem járt túl jól a válsággal: profitjuk 2007-ben felére csökkent, és csaknem 1000 alkalmazottat (többségében az építkezéseken segédkező bevándorlókat) kénytelenek voltak elküldeni. A cég ma már Marokkó, Egyiptom, Bulgária, Brazília, Panama és a Dominikai Köztársaság felé kacsintgat, ám vezetőjük szerint ezúttal óvatosabbak lesznek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?