Házat csirketollból: a flúgos feltaláló dilis ötlete!

Pénzcentrum
2008. augusztus 7. 10:30

Egy a Fülöp-szigeteken élő tudós érdekes ötlettel állt elő, hogy az országa hogyan szabadulhatna meg gazdaságosabban és környezetbarát módon a baromfi gazdaságokból tonnaszámra a szeméttelepekre hordott csirketolltól. A javaslat lényege, hogy a préselt deszkalapok előállításakor a professzor csirketollal helyettesítené a faforgácsot és szerinte a megfelelő kötőanyagnak köszönhetően ugyanolyan masszív deszkákat kapunk.

A csirketollból préselt deszkák előnye, hogy mivel a szerves anyag keratint tartalmaz - amit a rovarok nem tudnak megemészteni - az építőanyagunk ellenállna a termeszek és egyéb kártevők támadásának. A tudós szerint az új összetevőkből előállított deszka áttörést hozhat az építőiparban.

Menandro Acda professzor úgy véli, hogy az eljárás egyaránt gazdaságos és környezetbarát, mivel az ország könnyen megszabadulhatna évi 2,4 millió tonna csirketolltól, az építkezéseken pedig burkolásra, mennyezetfedésre és szigetelésre is kiválóan alkalmazható anyagot kapnának. Az anyag szilárdsága ezeknek a felhasználási módoknak megfelel, ugyanakkor tartószerkezeti elemként nem alkalmazható.

A kísérletek azt mutatták, hogy a csirketollból préselési technikával előállított deszka kevésbé tűzveszélyes, mint a hagyományos módon faforgácsból készített társai. A tudós elégedett az eddigi eredményekkel, de még további kutatásokra van szüksége, mivel a hagyományos hulladékkezelési eljárások (égetés, elásás) rendkívül nagy környezeti károkat okoznak.

A professzort sokan őrültnek tartják, ő mindenesetre szabadalmaztatta az ötletét és partnereket keres, akik segítenek neki piacra dobni a csirketoll-deszkát.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?