17 °C Budapest

Magyar tömegtermék lesz az üvegbeton?

Pénzcentrum
2008. július 28. 09:00

Egyelőre még a luxuskategóriába tartozik az üvegbeton, azonban napokon belül megszülethet a megállapodás a tömeggyártásról, ugyanis a gyártástechnológia megváltoztatása után a remények szerint lehetővé válik a széles körű felhasználás - értesült a Napi Gazdaság.

Hazai gyártóval tárgyal a feltaláló a litracon tömeggyártásáról. Losonczi Áron, a fényáteresztő beton feltalálója egy iparművészeti installációból merítette az ötletet: üvegszálakat adott a betonhoz. A végeredménye a hagyományos beton mechanikai és statikai tulajdonságaival felvértezett, s fényáteresztő anyag, amely így az építkezéseknél is használható.

Az új építőanyag híre hamar elterjedt tudományos és építőipari berkekben, így az észak-amerikai, európai területeken és Japánban is ünnepelt litracont Losonczi 2003-ban levédette. A mérnök először az optikai szálakat előállító japán Sumita Optical Glass Inc. társasággal kötött megállapodást, a cég azonban később felbontotta azt a magas költségekből való gazdaságtalan piaci megjelenés miatt.

Az üvegszálas eljárás azóta több termék megvalósításának eszközévé is vált, azonban javarészt csupán díszítőelemeket és világítótesteket gyártanak az új metódussal. Az üvegszálak akár 20 méteres falvastagság esetén is minimális veszteséggel közvetítik a fényt, s hőleadás szempontjából is felveszi a litracon a versenyt a hagyományos építőanyagokkal.

Az, hogy mégsem vált elterjedtté az építőiparban az anyag, a magas előállítási költségek számlájára írható. A drága alapanyagokból, főleg optikai szálakból álló üvegbeton előállítási költsége 300 ezer forint négyzetméterenként, amit a feltaláló az ugyanakkora területre jutó 200 millió optikai szál felhasználásával, valamint a manufakturális gyártási körülményekkel magyarázott.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Losonczi egyébként épp egy új eljárás kidolgozásán fáradozik, mellyel a tervek szerint az eddigiek töredékére lehetne csökkenteni a gyártási költségeket. Az előállítás módja elviekben már megvan, csupán a megfelelő gyártót kell még kiválasztani.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?