16 °C Budapest

Minden gyereknek laptop: India az élre tör?

Pénzcentrum
2008. augusztus 5. 18:00

Hét évnyi sikertelen próbálkozást követően megkezdte működését a "Minden gyereknek egy laptopot" program Indiában! A szervezet atyja a neves informatikai szakember, Nicholas Negroponte, akinek a nevéhez fűződik az úgynevezett "kurblis" laptop kifejlesztése. A fejlesztők úgy vélik, hogy hozzájárulhatnak a szegénység csökkentéséhez az olcsó számítástechnikai eszköz széles körben történő megismertetésével.


Nicholas Negroponte
A szakember 2001-ben járt először Indiában, de az ötlet nem nyerte el az indiai kormány támogatását. Öt évvel később újra találkoztak a felek, de az oktatási minisztérium pedagógiailag indokolatlannak találta a 100 dolláros laptopok elterjesztését a mélyszegénységben élő gyermekek körében.

A kutató szerint nem könnyű betörni az indiai piacra, de miután megalapította nonprofit szervezetét, felvette a kapcsolatot az indiai milliárdos Ambani családdal, akik a támogatásukról biztosították.

A számítástechnikailag képzetlen rétegekkel az olcsó készüléken keresztül próbálják megismertetni az informatika világát. Ha a megállapodások megszületnek, akkor valószínűleg Kínában kezdődhet meg a tömeggyártás.

A szakember javaslatát már kétszer is elutasította a helyi kormány, ezért egy magáncéggel együttműködve a politikai befolyástól mentesen Új-Delhiben megkezdte működését a nonprofit szervezet. Negroponte amellett, hogy különös vágyat érzett az indiai szegénygyerekek megsegítésére, azt is fontosnak tartja, hogy a cége jelen legyen egy ekkora bázissal rendelkező országban.


"Kurblis" laptop
A nemzetközi kapcsolatok kiépítése megkezdődött, előbb-utóbb várhatóan a kormányzat is felismeri a program jelentőségét.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fejlesztő gárda kész mindent megtenni annak érdekében, hogy a gyerekekkel megismertessék a számítógépek kezelését, ugyanakkor a kormányzat még úgy véli, hogy a nyomorban nevelkedő gyermekeket elsősorban nem számítógépezni, hanem írni, olvasni és számolni kell megtanítani.

A fejlesztő nyilván azt is számításba vette, hogy az országban 1,2 millió oktatási intézményben jelenleg összesen 370 millió gyermek tanul, ami a későbbiekben óriási piacot jelentene az informatikai cége számára is.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?