21 °C Budapest

Új módszerek eladásra: hol, mivel sózzák rád a lakást!

Pénzcentrum
2008. július 3. 09:30

Ahogy a hitelpiaci válság szélesedik, az élelmiszer- és üzemanyagárak emelkednek, európaszerte egyre inkább komoly feladat elé kerülnek azok az ingatlanosok, akik szeretnének egy-egy lakást eladni. A korábbi módszerek már nem biztos, hogy a legmegfelelőbbek arra, hogy rásózzanak egy érdeklődőre egy ingatlant, így új módokat alakítanak ki a sikeres üzlet érdekében...

Annak ellenére, hogy számos országban csökkenőben vannak az ingatlanárak, a szigorodó hitelfeltételek, és a növekedő költségek egyre nehezebbé teszik a vevőknek a finanszírozást.

Londonban az egyik legfontosabb szempont az, hogy igenis el kell adni a piacon levő lakásokat. Ennek érdekében az ügynökök azokra koncentrálnak, akiknek komoly oka van a vételre vagy eladásra. A probléma viszont az, hogy sokan nem akarnak magasabb áron venni, mikor várhatóan tovább fognak esni a lakásárak. Ilyenkor kell tennie valamit az ingatlanközvetítőnek, amivel ráveszi az illetőt, hogy vásároljon.

Ez sokszor azt jelenti, hogy az eladónak akár 10 százalékkal is az aktuális árak alá kell csökkentenie az eladási értéket, de Londonban ez akár elérheti a 15 százalékot is. Ezzel már ki lehet küszöbölni azt, hogy a vevő azt érezze, túl magas áron vette meg a szóban forgó ingatlant, így ha egy munkahelyváltás miatti költözésről van szó, akkor szinte garantált az üzlet.

Bár az is nagyon fontos, hogy a potenciális vevőt a megfelelő ingatlanba vigyék el, ezzel tovább növelve az esélyeket.

A spanyoloknál sem túl jó a helyzet a lakáspiac terén, mivel itt is a kamatemelés és a csökkenő árak hatásai érződnek. A korrupciós botrányok száma nő, a pénzmosás virágzik és az illegális építkezések is komolyan rombolják a vevők bizalmát. Van olyan terület, ahol 35 százalékkal csökkentek az árak az elmúlt időszakban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mivel korábban nem igazán volt szükség arra, hogy ügyeskedjenek az ingatlanosok az eladások növelése érdekében, most annál nehezebb a megfelelő marketing kiválasztása az eladhatóság növelése érdekében. Az utóbbi időszakban a prospektusok és részletes leírások egy-egy lakásról szinte már elengedhetetlenek lettek. A leggyakoribb trükk, hogy a vevő érdekeinek megfelelően rendezik be a lakást, ezzel sokkal otthonosabb és kedvezőbb képet mutatva az ingatlanról, ami emeli az érdeklődést.

A francia partokon idén eddig közel 5 százalékkal csökkentek az árak, az eladások ezzel szemben közel 40 százalékos csökkenést szenvedtek el, amit a korábban említett indokok mellett a fonttal és a dollárral szembeni erős euró is elősegített. Az itteni ingatlanosok leginkább azzal próbálkoznak, hogy ingyen szolgáltatásokat ajánlanak fel egy lakás mellé, mint például élethosszig tartó fürdőbérlet vagy belépő különböző golfklubokba.

A próbálkozások sokszínűek, viszont egyelőre még nem tudni, melyik lesz a nyerő. Arra viszont figyelni kell, hogy a különböző egyéb juttatások, vagy akár 10-15 százalékkal alacsonyabb árak nehogy a vásárlás rovására menjenek, és olyan ingatlant vegyünk, amit nem is szerettünk volna.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm