9 °C Budapest

Felejtsd el a lakásárakat, az angoloknál a földben van a nagy pénz!

Pénzcentrum
2008. június 27. 13:00

Régen is úgy tartották, hogy a föld örök érték, de napjainkban reneszánszát éli a földvásárlás. Hiába csökkennek a lakásárak, vagy veszítenek az értékükből az irodák és az üzletek, a földárak igazi szárnyalása sokak szerint még csak most következik.


Szárnyalnak a földárak Angliában
Egy brit ingatlanügynökség szerint a termőföldek ára 30 %-kal emelkedett az elmúlt fél évben, jelenleg másfélszer annyiba kerül egy hektár föld, mint tavaly ilyenkor. A szakértők szerint az év végéig további 15 %-os emelkedésre lehet számítani.

A kínálat szűk, de a növekvő élelmiszerárak miatt a kereslet egyre csak nő. A búza világpiaci ára egy év alatt megháromszorozódott, ennek megfelelően a termőföldek ára is emelkedni kezdett. A növekvő árak bizonyítják, hogy egyre nehezebb a mezőgazdaság számára lépést tartani a népesség számának növekedésével.

A Föld lakossága átlépte a 6 milliárd főt és az előrejelzések szerint 2050-re elérheti a 9 milliárdot. A világ két legnépesebb országa Kína és India a legnagyobb búza importőr és fogyasztó. A termelőkre erős nyomás nehezedik a kukoricából készített bioüzemenyagok gyártói felöl is. A termőföldek innen kezdve már nem csak a gazdálkodók számára fontosak.

A briteknél a földek öröklése illetékmentes, ezért a befektetés a jövő generációinak is előnyére válik. A befektetők a pénzügyi piacokról a termőföldek felé fordították a figyelmüket. Egy a befektetés hosszú távon biztonságos és értékálló lehet, és nem befolyásolják az olajárak sem.

Számos beruházó a növekvő élelmiszerigények és a bioüzemanyagok előállítása miatt egyaránt rendkívül kedvező lehetőségnek tartja a termőföld vásárlását. Nem valószínű, hogy a következő néhány évben ebből az üzletből fogják a legnagyobb hasznot húzni, de csődbe sem fognak menni, az biztos.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Brit befektetők szerint a termőföldek még mindig sokkal olcsóbbak, mint Európa több országában. Hektáronként 4400 fontot (1,3 millió forintot) kérnek érte átlagosan, de a legjobb minőségű területek ennek több mint a kétszeresébe kerülnek. Ezek az árak még mindig a dán, az ír, a holland, a belga és a német földárak alatt vannak.

Mások szerint a földüzlet csak egy másik lufi, amely bármikor kipukkanhat. A befektetőknek növekvő művelési, szállítási és betakarítási költségekkel kell számolni, mely jelentősen csökkentheti az előre kalkulált nyereséget. Senki nem várja, hogy ismét megduplázódnak a földárak egy év alatt, de a szakértők szerint nyereségessé tehető a befektetés.

A piacot a kereslet és a kínálat irányítja, az árak szárnyalása alacsony bázisról indult, ezért nem tartanak a lakáspiacon tapasztalt krízishelyzet kialakulásától.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40