3 °C Budapest

Nagyobb kilengések az új projektek értékesítésénél

Pénzcentrum
2008. július 1. 12:05

Bár a lakáspiac lassulása az új építésű szegmenst sem kerülte el, az Otthon Centrum Project Consulting (OCPC) több új nagyszabású projekt, vagy régebbiek újabb ütemeinek értékesítését kezdheti meg a közeljövőben. Visszafogottabban indult a 2008-as esztendő az új lakások piacán, s hónapról-hónapra nagy kilengések lehetnek az értékesítésben; idén például az április hozott kiugró eredményeket. "Ez a kiszámíthatatlanság óvatosabbá tette a beruházókat is" - mondja Moskovits Pál, az Otthon Centrum Project Consulting ügyvezetője.

A tavalyi évhez képest visszafogottabban indult a 2008-as esztendő az új lakások piacán. A korábban megszokott szezonalitás eltűnőben van, s hónapról-hónapra nagy kilengések lehetnek az értékesítésben; idén például az április hozott kiugró eredményeket. Még ha a kereslet konstans szinten is marad, a vevők egyre hosszabb idő alatt és körültekintőbben döntenek a tényleges vásárlásról. Ez a kiszámíthatatlanság óvatosabbá tette a beruházókat is.

"Egy-egy elhamarkodott áremelés, vagy akció jelentős veszteséget okozhat a fejlesztőknek" - mondja Moskovits Pál, az Otthon Centrum Project Consulting (OCPC) ügyvezetője. "A sikeres akciók következtében az alacsonyabb árú lakások túl gyorsan kelhetnek el, ami a haszon csökkenését okozza a projekt tulajdonosának. Ezért a beruházók manapság rövidebb akciós időszakokat alkalmaznak, így érdemes jobban figyelni ezek beharangozására, és időben lecsapni a kiszemelt lakásokra."

Nem minden projekt eladásához van szükség természetesen akciókra, vannak e nélkül is keresett termékek, területek. Általában igaz az is, hogy az értékesítés üteme, a havi eladások száma a projekt életciklusától függ. Az értékesítés indításakor a bevezető akciók, kedvezmények, alacsonyabb ár segíti az érdeklődés felkeltését. Az ezt követő csendesebb időszakot követően a kereslet általában a szerkezetkész állapot elérése után élénkül meg újra, illetve a projekt átadása szokott még ilyen pozitív hatással járni.

Nagyprojektek Budapesten

A belvárosi telkek fogyása és hihetetlen megdrágulása miatt keresettek lettek a beruházók körében a felújítandó épületek, vagy akár egész tömbök. Bár teljes épülettömbök felújítása, illetve ennek megszervezése, előkészítése rengeteg időbe és pénzbe kerül, ideális lehetőséget nyújtanak a fejlesztőknek, hogy vegyes funkciós épületkomplexummal lépjenek piacra. Egy ilyen projekttel kockázatukat mérsékelhetik, illetve lehetőségük adódik nagy terület rehabilitációjával látványos épületeket építeni. Az OCPC jelenleg két ilyen, a Városliget közelében lévő (VII., illetve XIV. kerületi) projekt előkészítésében van jelen tanácsadóként.

Egy másik slágerterületnek az egyedi lehetőségeket rejtő Duna-partok számítanak. A XI. kerületi részen jelenleg 4-5, egyenként több ezer lakás volumenű fejlesztés áll előkészítés alatt. Az OCPC a megvalósuláshoz legközelebb álló, Lágymányosi-öbölben épülő multifunkciós projekt tervezési fázisába került bevonásra. Ezen a területen a piacra lépés időzítése döntő lehet a fejlesztés további sikerében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A zöldövezeti részek kedveltsége folyamatos, és itt még jócskán vannak lakásépítésre alkalmas telkek. Hamarosan indulhat a zuglói Paskál-fürdő közelében egy 700 lakásos beruházás, melynek első, 120 lakásos ütemében a lakásokat 380-400 ezer Ft/m2 közötti áron kínálja majd az OCPC. Zajlik a XI. kerületi Sasad Liget második ütemének értékesítése, és már a harmadik ütem van tervezési fázisban. Az első ütem lakásai idén szeptemberben már költözhetők. Az év végén költözhetnek be a Sasad Resort első ütemének lakói is, a második ütem értékesítése már javában zajlik, a lakások már 400 ezer forintos négyzetméteráron elérhetők.

A III. kerület is egyre több beruházás színtere. A III. kerületi Csillaghegyen a Forest Hill Natura lakópark első 92 lakása lesz beköltözhető, itt a második ütemben 156 lakás építése van előkészületben. Átadáshoz közeli állapotban van a Sun Palace második üteme, illetve a Csillagkert Teraszház, míg a Jazz Loft építése a közelmúltban kezdődött meg. Teljesen új projekt viszont a Nánási úton, a Rómaiparton megépülő Római Terrasse, ahol öt épületben 109 apartman épül, várhatóan 2009. II. félévi átadással. A beruházó spanyol Bruesa első magyar projektjével a prémium kategóriát célozta meg, számos extrával és minőségi anyagokkal.

Jól megválasztott új lakás vásárlásával többféle hozamra tehetünk szert. Egyrészt az értékesítés legelejétől a projekt átadásáig eltelt másfél-két év alatt átlagosan 10-15, de a legkeresettebb helyeken akár 40%-kal nőhet a lakás értéke. Emellett, ha kiadjuk a lakást, a bérleti díjból évente értékének 5%-a jöhet vissza. Egy harmadik tényező pedig az ingatlanár-emelkedés általános trendje. Ezt számszerűsíteni elég nehéz, de becslések szerint tíz év alatt több mint megkétszereződhet a magyar lakások értéke.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57