Nagyobb kilengések az új projektek értékesítésénél

Pénzcentrum
2008. július 1. 12:05

Bár a lakáspiac lassulása az új építésű szegmenst sem kerülte el, az Otthon Centrum Project Consulting (OCPC) több új nagyszabású projekt, vagy régebbiek újabb ütemeinek értékesítését kezdheti meg a közeljövőben. Visszafogottabban indult a 2008-as esztendő az új lakások piacán, s hónapról-hónapra nagy kilengések lehetnek az értékesítésben; idén például az április hozott kiugró eredményeket. "Ez a kiszámíthatatlanság óvatosabbá tette a beruházókat is" - mondja Moskovits Pál, az Otthon Centrum Project Consulting ügyvezetője.

A tavalyi évhez képest visszafogottabban indult a 2008-as esztendő az új lakások piacán. A korábban megszokott szezonalitás eltűnőben van, s hónapról-hónapra nagy kilengések lehetnek az értékesítésben; idén például az április hozott kiugró eredményeket. Még ha a kereslet konstans szinten is marad, a vevők egyre hosszabb idő alatt és körültekintőbben döntenek a tényleges vásárlásról. Ez a kiszámíthatatlanság óvatosabbá tette a beruházókat is.

"Egy-egy elhamarkodott áremelés, vagy akció jelentős veszteséget okozhat a fejlesztőknek" - mondja Moskovits Pál, az Otthon Centrum Project Consulting (OCPC) ügyvezetője. "A sikeres akciók következtében az alacsonyabb árú lakások túl gyorsan kelhetnek el, ami a haszon csökkenését okozza a projekt tulajdonosának. Ezért a beruházók manapság rövidebb akciós időszakokat alkalmaznak, így érdemes jobban figyelni ezek beharangozására, és időben lecsapni a kiszemelt lakásokra."

Nem minden projekt eladásához van szükség természetesen akciókra, vannak e nélkül is keresett termékek, területek. Általában igaz az is, hogy az értékesítés üteme, a havi eladások száma a projekt életciklusától függ. Az értékesítés indításakor a bevezető akciók, kedvezmények, alacsonyabb ár segíti az érdeklődés felkeltését. Az ezt követő csendesebb időszakot követően a kereslet általában a szerkezetkész állapot elérése után élénkül meg újra, illetve a projekt átadása szokott még ilyen pozitív hatással járni.

Nagyprojektek Budapesten

A belvárosi telkek fogyása és hihetetlen megdrágulása miatt keresettek lettek a beruházók körében a felújítandó épületek, vagy akár egész tömbök. Bár teljes épülettömbök felújítása, illetve ennek megszervezése, előkészítése rengeteg időbe és pénzbe kerül, ideális lehetőséget nyújtanak a fejlesztőknek, hogy vegyes funkciós épületkomplexummal lépjenek piacra. Egy ilyen projekttel kockázatukat mérsékelhetik, illetve lehetőségük adódik nagy terület rehabilitációjával látványos épületeket építeni. Az OCPC jelenleg két ilyen, a Városliget közelében lévő (VII., illetve XIV. kerületi) projekt előkészítésében van jelen tanácsadóként.

Egy másik slágerterületnek az egyedi lehetőségeket rejtő Duna-partok számítanak. A XI. kerületi részen jelenleg 4-5, egyenként több ezer lakás volumenű fejlesztés áll előkészítés alatt. Az OCPC a megvalósuláshoz legközelebb álló, Lágymányosi-öbölben épülő multifunkciós projekt tervezési fázisába került bevonásra. Ezen a területen a piacra lépés időzítése döntő lehet a fejlesztés további sikerében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A zöldövezeti részek kedveltsége folyamatos, és itt még jócskán vannak lakásépítésre alkalmas telkek. Hamarosan indulhat a zuglói Paskál-fürdő közelében egy 700 lakásos beruházás, melynek első, 120 lakásos ütemében a lakásokat 380-400 ezer Ft/m2 közötti áron kínálja majd az OCPC. Zajlik a XI. kerületi Sasad Liget második ütemének értékesítése, és már a harmadik ütem van tervezési fázisban. Az első ütem lakásai idén szeptemberben már költözhetők. Az év végén költözhetnek be a Sasad Resort első ütemének lakói is, a második ütem értékesítése már javában zajlik, a lakások már 400 ezer forintos négyzetméteráron elérhetők.

A III. kerület is egyre több beruházás színtere. A III. kerületi Csillaghegyen a Forest Hill Natura lakópark első 92 lakása lesz beköltözhető, itt a második ütemben 156 lakás építése van előkészületben. Átadáshoz közeli állapotban van a Sun Palace második üteme, illetve a Csillagkert Teraszház, míg a Jazz Loft építése a közelmúltban kezdődött meg. Teljesen új projekt viszont a Nánási úton, a Rómaiparton megépülő Római Terrasse, ahol öt épületben 109 apartman épül, várhatóan 2009. II. félévi átadással. A beruházó spanyol Bruesa első magyar projektjével a prémium kategóriát célozta meg, számos extrával és minőségi anyagokkal.

Jól megválasztott új lakás vásárlásával többféle hozamra tehetünk szert. Egyrészt az értékesítés legelejétől a projekt átadásáig eltelt másfél-két év alatt átlagosan 10-15, de a legkeresettebb helyeken akár 40%-kal nőhet a lakás értéke. Emellett, ha kiadjuk a lakást, a bérleti díjból évente értékének 5%-a jöhet vissza. Egy harmadik tényező pedig az ingatlanár-emelkedés általános trendje. Ezt számszerűsíteni elég nehéz, de becslések szerint tíz év alatt több mint megkétszereződhet a magyar lakások értéke.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem