Üdülőhelyek ingatlanpiaca: OC elemzés

Pénzcentrum
2008. május 27. 10:29

Az elmúlt szűk két évben a Balaton körül számos nagy beruházás indult, illetve áll jelenleg is előkészítés alatt, aminek hatására újra felpezsdült a tó körüli lakóingatlan-piac. A nyugati országrész más vízparti üdülőhelyein ugyancsak folynak kisebb-nagyobb infrastrukturális és turisztikai beruházások, ami alapja lehet a piac élénkülésének. Elemzésünkben az Otthon Centrum értékesítési tapasztalatai alapján a Velencei-tó, a Dunakanyar és a Fertő-tó környékének ingatlanpiacát vizsgáltuk.

Velencei-tó

A Velencei-tó környékére, különösen a déli partra túlkínálat és túlárazás jellemző. Ez elsősorban a nyaralóingatlanok tekintetében igaz, ami azért nem indokolt, mert a magán-jellegű idegenforgalom jelentősen csökkent az elmúlt években. Több új lakóprojekt is indult mostanában a tóparti településeken. Az alábbi táblázatban látható két projekten kívül fontos még megemlíteni az északi oldalon lévő Sukorói Otthon projektet, valamint a velencei Venezia Villanegyed beruházást. Míg az első az átlagembert, a második kifejezetten a prémium kategóriát célozza meg.

Forrás: Otthon Centrum (* Éva Ház projekt, ** Rózskert projekt)

Az elmúlt tíz évben folyamatosan megvalósultak különböző infrastrukturális és szolgáltatási fejlesztések, s ennek köszönhetően mára a tó déli partja tökéletesen ellátott és kiépített. A jövőben az északi part településeinek felzárkózása várható.

Velencén a település fejlődésére minden bizonnyal komoly hatással lesz a termálfürdő és a hozzá kapcsolódó hotel építése. Ami fontos változás, hogy a kereskedelmi láncok is megjelentek a déli parton (CBA, Reál, Interspar, Aldi), ami azt mutatja, hogy az üzletláncok is komoly fejlődésre számítanak.

Dunakanyar

A Dunakanyar településein az év első negyedévére inkább a pangás volt a jellemző, a tavasz beköszöntével nőtt meg az érdeklődés. Ez lakás, ház és telek vonatkozásában egyaránt elmondható, ugyanakkor ez a szint még mindig elmarad a várakozásoktól.

Esztergomban és környékén a lakásárak 8-10 M Ft körül alakulnak a távfűtéses panel kategóriában. Családi házakat már 18 M Ft-tól lehet találni, ugyanakkor az igényes, kiváló környéken lévő ingatlanok 60 M Ft fölötti ársávban mozognak. Új lakások nem túl nagy számban és inkább csak Esztergom és Nyergesújfalu körzetében épülnek. Esztergomban az árak erősen közelítik a fővárosi szintet, ám 20 M Ft felett nagyon csökken az érdeklődés az ingatlanok iránt.

Nyugodtan kijelenthető, hogy a Dunakanyar (legalábbis az Esztergomtól Dömösig húzódó szakasza) elveszítette régi fényét. Az ingatlanárak Dömösön például hihetetlen mélységeket érnek el, 60 négyzetméter körüli nyaralót már 8-9-10 millió forintért lehet kapni. Az infrastrukturális ellátottság pedig jónak mondható, és idegenforgalmi fejlesztések is bőven vannak (szállodák, éttermek, sport- és szórakoztató létesítmények).

Szentendrén és környékén családi házak 25 M Ft-tól elérhetőek. Az elsődleges keresési célpont Budakalász, Szentendre, és esetleg Leányfalu. Akik számára a közlekedés fontos szempont, azoknál szóba jöhet még Pomáz is. Tahitótfalu kevésbé keresett, viszont a Megyeri-híd építésével párhuzamosan megnőtt az érdeklődés a Szentendrei-sziget iránt is. Itt 7,5 M Ft-tól már lehet lakható kis házakat vásárolni. Egy új építésű 100 m2 körüli ház ára itt 22-25 M Ft között van.

Szentendrén a távfűtéses panellakások ára 10-11,5 M Ft között alakul, míg a téglaépítésűek 13-18 M Ft körül adhatók el. Ám van olyan terület, ami ugyan távfűtéses, de a 70 m2 körüli lakások ára meghaladhatja a 20 M Ft-ot. Az üdülő besorolású ingatlanok - faház, téliesített faház, téglaház - 9-20 M Ft közötti áron értékesíthetők állapottól és helytől függően.

Új építésű, 90-120 m2-es iker- és sorházak 28-37 M Ft között találhatóak meg a piacon. Nagyobb beruházásokra alkalmas terület azonban továbbra is kevés van. Budakalászon, az Omszki-tó partján áll előkészítés alatt egy 34 lakásos társasház. Pomázon most készül el a Paradiso Lakópark 140 lakásos első üteme, és már elindult a második ütem értékesítése is. Hamarosan indul Piliscsaba-Magdolnavölgy harmadik ütemének építése is, melynek keretében ikerházak és családi házak épülnek majd, hasonlóan a korábbi ütemekhez.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Fertő-tó

A 90-es évek elején a Fertő-parton jelentős osztrák és német vásárlói erő jelent meg, sok ingatlant olcsón megvásárolva, azonban ma már többnyire ők is értékesíteni szeretnék az akkor vásárolt házakat. Mostanában a külföldi vásárló már nem jellemző, ehelyett a Sopronból kiköltözők (elsősorban fiatalok) adják a kereslet nagy részét, akik egy közepes soproni lakás áráért juthatnak 15-25 km-re Soprontól családi házhoz.

A Fertő-parti települések ingatlanai esetében az olcsóbb ingatlanok (15-16 M Ft-ig) iránt mutatkozik leginkább kereslet, míg a 20 M Ft felettiek esetében jóval hosszabb értékesítési időre kell felkészülni. Kivételt képeznek azok a települések, ahol valamilyen idegenforgalmi fejlesztés már megvalósult, vagy folyamatban van (pl. gyógyfürdő Hegykőn és Balfon).

Az építési telkek árai elég széles skálán mozognak, a települések fejlettségi szintjétől függően kb. 4-8 ezer Ft/m2 között alakulnak. 30-40 éves házak kb. 10-15 M Ft, 10-20 éves házak 18 M Ft felett kaphatók.

Mivel kis falvakról beszélhetünk, kevés az új építésű projekt. Hegykőn a termálfürdő mellett a Natura Vita Residence-nek jelenleg a második üteme épül. Itt, az első ütemben még üdülő apartmanok készültek, most azonban már lakások kerülnek értékesítésre. A fürdő közelsége és szolgáltatásai, valamint Hegykő turistavonzó létesítményei indokolják a területen megszokottnál magasabb, 300 ezer Ft-os négyzetméterárat. Fertődön a volt szovjet laktanya rekonstrukciójával készültek új lakások 140-170 ezer Ft-os fajlagos áron, melyek értékesítése viszonylag lassú.

A Fertő-tó rövid magyar partszakasza strandolásra csak kis részen alkalmas, így az ehhez kapcsolódó infrastruktúra sem igazán kiépített. A nemrég épült vitorláskikötőből viszont a schengeni csatlakozás óta a teljes tó szabadon bevitorlázható. A tavat körbefogó kerékpárúton tavasztól őszig jelentős számú turista fordul meg, s az erre épülő szolgáltatások (éttermek, vendégszobák) is fejlődnek. A hegykői termálfürdő további fejlődésével várható még az ottani lakóingatlan-beruházások számának emelkedése.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem