15 °C Budapest

Balatoni reneszánsz: OC elemzés

Pénzcentrum
2008. június 17. 08:50

2007 második felében felívelő időszak kezdődött a balatoni ingatlanpiacon. A pezsgés egyelőre a nagyobb városok és főbb turisztikai célpontok piacán látványos, ám várható, hogy a már régóta beharangozott nagyszabású idegenforgalmi és egyéb fejlesztések megindulására egyre nagyobb területet érint majd.

Simon Amarilla, az Otthon Centrum siófoki franchise partnere szerint nagyok a piaci fellendüléshez kötődő elvárások, főként az SCD egész Balatont érintő területfejlesztési programját illetően. Ám a vevők körében nem erre vonatkozik az optimizmus, hanem általánosan népszerűbbnek tűnik a Balaton, mint néhány éve, elsősorban néhány kitüntetett település (Siófok, Balatonlelle, Zamárdi, Balatonalmádi, illetve az északi parton Balatonfüred, Keszthely, Badacsony, Szigliget, Tihany). Sokan keresnek tóparti nyaralót, sőt, egyre több fővárosi is gondolkodik a végleges ideköltözésben, hiszen a közlekedési hálózat fejlődésével egyre "közelebb" kerül a tó.

A vízközeli ingatlanok a legkeresettebbek

Az új építésű lakóingatlanok szinte minden kategóriában keresettek, az olcsótól az exkluzívig. Emellett népszerűek az újszerű, víz közeli családi házak (30-55 millió Ft között), a sorházak kis kerttel (20 millió Ft körül), illetve - főleg a déli parton - az egyedi, kis telken álló, esetleg felújításra szoruló nyaralók is (4-600 m2-es telken 50-60 m2-es ház), minél közelebb a parthoz, de maximum 20 millió forintos értékhatárig.

A kereslet élénkülése egyelőre nem hozott érzékelhető áremelkedést, inkább csak eladhatóbbá tette a piacon lévő ingatlanokat. Az árak emelése kockázatos is lenne, hiszen a viszonylagos túlkínálat és sok épülő projekt miatt lassulna az értékesítés. A közvetlen vízparton lévő telkek, családi házak, egyedi nyaralók esetében azonban még mindig kielégítetlen keresletről beszélhetünk. Az árakban - a víztől való távolság függvényében - nagyon nagy különbségek mutatkoznak egyébként egy településen belül is, s ugyanígy a vízparti és távolabbi települések között is.

Mindezekkel ellentétben, nagyon nehezen eladhatóak a korszerűtlen, rossz elosztású (sok kis szoba több szinten), nagyméretű - akár 200-400 négyzetméteres -, jellemzően 1970-1980-as években fizetővendéglátásra épült családi házak, nagyméretű villák, forgalmas főút mellett fekvő lakóingatlanok, illetve átlagos környéken lévő régi típusú ikerházak.

Jellemző, hogy a lakóingatlan piacon tapasztalható élénkülés fokozódó érdeklődést (illetve egyelőre inkább csak "puhatolózást") váltott ki az üzlethelyiségek, és általában a fejlesztési területek iránt. A magyarok mellett holland, spanyol, izraeli cégek aktívak leginkább a lakáspiac beruházói oldalán.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kovács Tibor, az Otthon Centrum keszthelyi partnere szerint az északi parton is sláger a part közeliség, illetve ezen a területen a távolabb, a Balaton-felvidék településein fekvő ingatlanok örökpanorámája lehet még nagyon vonzó tényező. Ilyen adottságú ingatlanoknál mérettől és ártól függetlenül folyamatos az érdeklődés. Az élénkülő kereslet azonban jellemzően itt sem hozott áremelkedést.

A nagy árkülönbségekre jellemző, hogy míg Keszthelyen már lehet panellakást kapni 130 ezer Ft-os fajlagos áron, Balatonfüreden találkozhatunk 500 ezer Ft feletti árral új építésű, víz közeli apartman esetében. A családi házak, nyaralók árai ugyancsak rendkívül széles skálán mozognak: településtől, minőségtől és elhelyezkedéstől függően 50 ezer Ft-tól egészen 800 ezer Ft-ig is elmennek az árak.

Összességében elmondható, hogy az élénkülő, és részben az egész térséget átfogó fejlesztési programok által érintett tóparti ingatlanpiac esetében egy új reneszánsz eljöveteléről beszélhetünk. Ebben a piaci környezetben pedig érdemes ingatlanvásárlásban gondolkodni Közép-Európa legnagyobb tavának partján.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem