18 °C Budapest

Tízezer euró egy villanyóra eurósításáért

Pénzcentrum
2008. június 5. 15:24

Semmilyen hivatalos intézmény és bank nem gyűjt adatokat a lakosságtól az euró bevezetése előtt, tette világossá a szlovák kormány miután egyre több embert húztak le az euróra való átállásra hivatkozva. Egy néni villanyóráját 10 ezer euróért eurósították, marketing vállalkozások pedig pilóta játékra készülnek, immár eurós-alapon - írja az Index.hu.

Ahogy közeleg az euró szlovákiai bevezetésének január elsején esedékes napja, úgy bukkannak fel egyre nagyobb számban az euróval üzérkedő nepperek és csalók. Martin Korch, az országos rendőrfőkapitányság szóvivője szerint a spekulánsok és a tolvajok elsősorban az idős embereket célozzák meg, amikor magukat valamilyen hivatalos személynek, vagy közműdíj-beszedőnek kiadva lopják meg a hiszékenyebbeket, mondván, hogy az euróra való átállással kapcsolatos teendőiket végzik.

Egy villanyóra-leíró például a napokban ilyen a trükkel lopott el tízezer eurónak megfelelő összeget, 300 ezer koronát egy gyanútlan, idős nőtől, akihez azért csöngetett be, hogy "eurósítsa" a villanyóráját. pedig az euró bevezetése kapcsán sem a kormánynak, sem más hivatalos intézménynek, így a pénzintézetnek sem áll szándékában, hogy bármilyen adatgyűjtőket küldjön az emberek lakóhelyére. A szlovák koronát január elsején a hivatalosan bejegyzett bankok és beváltóhelyek cserélik euróra az aktuális árfolyamon.

Az átállásban azok is jó alkalmat látnak azok, akik különféle törvénytelen pénzeket készülnek tisztára mosni, ezért a bankok egy bizonyos felső összeghatárt meghaladó beváltásokról kötelesek jelentést tenni. Tudni lehet, hogy különféle "marketing-vállalkozások" és kétes pilótajátékokkal készülnek lecsapni az átállással kínálkozó alkalmakra.

Dolgoznak a pénzhamisítók is. Noha Szlovákiában egyelőre elsősorban a szlovák koronát és az amerikai dollárt hamisítják, várható, hogy e tekintetben majd az euró lép az élre, jóllehet, 2007-ben még "csak" 112 esetben találtak hamis eurót. A jegybank eurókampánya során egyebek között a hamis-és valódi euró-bankjegyek megkülönböztetésének módszereit is népszerűsíteni fogja.

NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 23. csütörtök
Emőke
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?