Lakáshiány a régióban: tülekednek a vevők!

Pénzcentrum
2008. május 20. 10:08

Felmérések szerint a közép- és kelet-európai régióban végbement ingatlanpiaci fejlesztések ellenére az új építésű lakások piacán a kereslet még mindig meghaladja a kínálatot. A régióban nagyon magas a saját tulajdonú ingatlanok aránya, a lakástulajdonosok próbálnak egyre jobb életkörülményeket teremteni maguknak.

A következő években várhatóan a lakással rendelkezők ötöde tervezi, hogy új lakást vásárol, ami figyelemre méltó arány. Kelet- és Közép-Európában a lakóingatlanok 77 %-a van magántulajdonban, nyugaton ehhez képest csak átlagosan 64 % rendelkezik saját lakással. Romániában az emberek 96 %-a, Horvátországban a 92 %-a és Bulgáriában pedig a 91 %-a él saját tulajdonú házban, vagy lakásban, de hazánkban is 90 % körüli ez az arány.

A lakások minősége meglehetősen alacsony és eléggé elmaradnak a nyugati követelményektől, ennek egyik oka, hogy a lakásállomány 70 %-a a szocialista rendszer idején, házgyári technológiával épült. A régió lakosságának 56 %-a családi házban, 44 %-a társasházi, vagy lakótelepi lakásban él.

Az ezer főre eső lakóingatlanok száma nem tér el jelentősen a nyugati átlagtól, ebben a vonatkozásban Bulgária áll az élen. A bolgároknál ezer lakosra 486 lakóingatlan jut, a nyugat-európai átlag 472 darab. A bolgárok vállalkozó szellemére jellemző, hogy a lakosság 6 %-a szándékozik a közeljövőben befektetési céllal lakást vásárolni.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 4. 19:21
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem