5 °C Budapest

A magyar Havanna már nem káros az egészségre: indulás a XVIII. kerületbe!

Pénzcentrum
2008. április 18. 05:40

A XVIII. kerület sokáig híres (hírhedt) volt a Havanna lakótelepről, azonban a térfigyelő kamerák felszerelését követően a javuló közbiztonságnak köszönhetően egyre dinamikusabbá vált a kerület ingatlanpiaca. Nem mellékes, hogy ma is a fővárosi átlag alatt vannak a lakásárak, egyre több az új beruházás, a kerület önkormányzati lakáskoncepciója is a városrész megújítását tűzte ki célul.


A kerület címere
A kerület a főváros dél-keleti részén fekszik, területe 38,61 négyzetkilométer, lakossága százezer fő. A lakosság 17-17 %-a 18 év alatti, illetve 62 év feletti, a maradék 66 % a két korosztály közötti aktív korú lakos. A lakójellegű peremkerület két részből áll, Pestszentlőrinc és Pestszentimre alacsony szintszámú társasházakkal, családi házas övezetekkel és lakótelepekkel egyaránt rendelkezik. Itt található a Ferihegyi repülőtér és az Országos Meteorológiai Szolgálat is. A kerületben 36 ezer lakás található, ezek 95 %-a magántulajdonban van, az ingatlanok 32 %-a lakótelepi lakás, 68 %-a családi ház.


A Havanna-lakótelep látképe
A használt lakások átlagára 230-270 ezer forint között változik, a 17 ezres lélekszámú Havanna-lakótelep lakásainak átlagára jellemzően 150-170 ezer forint között alakul. A Duna House helyi irodái cáfolták, hogy eladhatatlanok lennének a lakások a kerületben, az utóbbi idők tapasztalatai alapján viszonylag jó forgalomról számoltak be. A hálózat szerint panel-kategóriában népszerűek még a volt KISZ- és a Lakatos-lakótelep, itt már 200 ezer forint magasságában alakulnak az átlagos négyzetméterárak.


Az ingatlan.com adatbázisában 2098 családi házra, illetve házrészre vonatkozó hirdetést találtunk, az ingatlantípusok között ebben a kategóriában a legnagyobb a szórás. A többi külső kerülethez hasonlóan itt is a 30-35 millió forint közötti házakat keresik a legtöbben, de a kínálat ettől sokkal szélesebb.
Forrás: www.origoingatlan.hu

Az adatbázisban több tucat 100 millió és 200 millió forint között hirdetett ház is szerepel, a rekorder egy a kor minden követelményének megfelelően kialakított 420 millió forintos 540 négyzetméteres luxusvilla. A kerület az olcsó családi házat keresők paradicsoma, már 20 millió forint körül is lehet viszonylag jó minőségű házakat találni. A kereslet a nyugodt környéken található zöldövezeti ingatlanok iránt a legmagasabb, a repülőtérhez közeli területeken viszont sokáig is eltarthat az értékesítés.


Új fejlesztések a kerületben
A beruházók közül egyre többen fedezték fel a kerületet az utóbbi időben, sorra épülnek a mediterrán hangzású nevekre keresztelt lakóparkok és társasházak. A kisebb lakásszámú sorházak és az ikerházak kertvárosi nyugalmat kínálnak a vásárlóknak. Az új építésű lakások négyzetméterára 300-350 ezer forint között alakul, de találni olyan projekteket is, ahol még a lélektani 300 ezer forintos négyzetméterár alatt is lakáshoz juthatunk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Forrás: www.origoingatlan.hu

Összességében a kerületben élénkebb az ingatlanpiac, mint a kerületet övező sztereotípiákból gondolnánk, a keresletet különösen az alacsony árak, valamint a kellemes, kertvárosias környezet vonzza.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem