14 °C Budapest

A jövő energiatakarékos házai: te mikor vágsz bele?

Pénzcentrum
2008. április 15. 05:55

Sokan hallottunk már róla. De mi is valójában az a passzív ház, épült-e már hazánkban és egyáltalán mivel tud többet, mint egy hagyományos lakóépület? A válasz megérkezett, a passzív házak közé soroljuk az olyan épületeket, amelyek négyzetméterenként kevesebb, mint 15 kWh energiát használnak fel évente. Összehasonlításképpen a hagyományos téglaépítésű házak ennek körülbelül a húszszorosát is felhasználtatják.

Az energiabarát passzív házak a külső energiák felhasználásával maguktól gondoskodnak a kellemes hőmérsékletről még a hideg téli hónapokban is. Tartalékrendszerrel ugyan ellátják a házakat, de azokat csak nagyon ritkán kell bekapcsolni és a fogyasztásuk is csak egy kisebb háztartási gép energiafelhasználásával vetekszik.


Környezetszennyezés
Számítások szerint a hazai épületállomány az összes felhasznált energia felét fogyasztja el, jelentősen hozzájárulva ezzel a légkör szén-dioxid szennyezéséhez, hosszú távon pedig a klímaváltozáshoz. A passzív házak fűtési energiaszükséglete a kiváló hőszigetelésnek köszönhetően olyan alacsony, hogy a hagyományos fűtési rendszerek alkalmazása, a radiátorok és a kémények kiépítése feleslegessé válik. A szigorú előírások következtében magasabb építési költségek az évek során megtérülnek az alacsony energiaköltségeken keresztül. A környezetbarát technológia elterjedése a káros anyag kibocsátás csökkentésével pedig a természetvédelemhez is jelentősen hozzájárulhat.


Forrás: www.passzivhaz.info.hu
Az alacsony energiaigény akkor tartható fenn, ha a tudatos építészeti előírásokat maradéktalanul betartjuk. A 30 centiméteres szigetelés alapos munkát igényel, a 3 rétegű nyílászárók kiválasztásakor ügyelni kell az alacsony hő-átbocsátási, úgynevezett k-tényezőre. Fontos, hogy a hőszigetelő burok és a nyílászárók beszerelés után lég-tömör legyen a ház, mert egy hagyományos épületből annyi meleg levegő távozik, hogy a tulajdonos gyakorlatilag az utcát fűti. A falazat, a nyílászárók és a tetőszerkezet megépítésekor a cél a hő-veszteség minimálisra csökkentése.


Napkollektorok
A ház tervezésekor lényeges, hogy lehetőség szerint a teljes ablakfelület többsége déli tájolású legyen. A Föld és a Nap energiáit is fel kell használni nap- és föld-kollektorok segítségével. Az áramtermelést napelemekkel, szélgenerátorral, gázmotorral, vagy tüzelőanyag-cellával is meg lehet oldani. Az elszívott levegő hőtartalmának hasznosítása 80 %-os hatásfok felett történik, fontos az áramtakarékos elektromos készülékek és világítótestek alkalmazása. A legkedvezőbbek a szélvédett helyeken található, lehetőleg déli fekvésű telkek.


Csövek a falban
A lakóknak is át kell állni az új rendszerre, tudni kell, hogy a passzív házaknál télen és nyáron kifejezetten hátrányos a sok szellőztetés. A ház levegő ellátásának a lényege, hogy szellőztetés helyett egy ventilátor gondoskodik a légcseréről, a ventilátor által beszívott levegő a földbe vezetett csőrendszeren keresztül jut el a lakásig. 2 méteres mélységben, a talajban évszaktól függetlenül 6-9 Celsius-fok van, így fordulhat elő, hogy a legnagyobb kánikulában a földbe vezetett levegő 20-25 fokra hűl, a téli súlyos mínuszok esetén nulla fok felé melegszik a levegő. Az elhasznált levegő egy hőcserélőn keresztül átadja a melegét a friss levegőnek, majd távozik. A beáramló levegő előtti pollenszűrő megakadályozza a nem kívánt pollenek zárt térbe jutását, ami főleg az allergiásoknak hasznos megoldás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Passzív irodaház Fótligeten (Forrás www.ingatlanok.hu)
A házak vízfelhasználását is lehet csökkenteni biológiai tisztítók beszerelésével, ennek alkalmazásával a korábbi mosdóvíz még felhasználható például WC öblítésre, valamint az esővíz felfogásával és tisztításával nyert vizet öntözésre használhatják. Európában több ezer ház épült ezzel a technológiával és bár hazánkban a kivitelezés még gyerekcipőben jár, a számítások szerint nem kerül sokkal többe egy passzív ház felépítése, mint egy hagyományos ház. Az építők körében is egyre nagyobb az érdeklődés a passzív házak iránt. A hatékony energiafelhasználás és a korszerű ingatlan állomány növekedése miatt közérdek a passzív házak elterjedése.

Egy 100 négyzetméteres családi ház fűtési energia igénye egy évben maximum 1 500 kWh, amely a mai elektromos energia árakon körülbelül 60 ezer forintot jelent, ez egy hagyományos ház nagyságrendileg másfél-kéthavi gázszámlájával egyenlő. Ezek alapján kiszámítható, hogy a többletberuházás mennyi idő alatt térül meg.

A rövid távon árérzékeny hazai piac még csak most kezdi felismerni ezt a lehetőséget, családi ház építése esetén 5-6 év alatt megtérülhet a többletbefektetés, jellemezte a passzív házak piacát Murány Ákos a Duna House vezető elemzője. A tőlünk nyugatabbra már bevált támogatási rendszer átvétele folyamatban van, a hatályba léptetése felgyorsíthatja a passzív házak elterjedését hazánkban.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm