16 °C Budapest

Elkezdődött: újabb ingatlan-lufi pukkadt ki!

Pénzcentrum
2008. március 27. 13:00

A napokban közzétett hivatalos statisztikák azt mutatják, hogy a nemrég még virágzó spanyol ingatlanpiac is komoly problémákkal küzd. A kormány reméli, hogy a gazdaság kilábal az gödörből és csökkenhet a visszaesés. A spanyol statisztikai hivatal tegnapi közleménye szerint a lakás adásvételek száma 27 %-kal csökkent januárban az elmúlt év hasonló időszakához képest. A visszaesés egybevág a hitelfelvételekkel is, ahol a 25 %-os csökkenés a legnagyobb visszalépés 2004 óta.


A hitelezők egyre kockázatosabbnak ítélik meg a piacot és a feltételek szigorításával válaszolnak az ingatlanpiaci csapásra. A spanyol ingatlanpiacról megállapítható, hogy nem csak kihűlt, hanem elindult lefelé, állami szektor résztvevői is megerősítették, hogy terjed az aggodalom a lakosság körében is. A nemzeti beruházó cégek abban reménykednek, hogy a visszaesés nem lesz nagymértékű és tart majd sokáig.

A spanyol állampolgárok mellett a brit és más észak-európai országok lakói is megijedtek a hírek hallatán, annak idején nagy erőfeszítések árán, sokan hitel igénybevételével vásároltak itt ingatlanokat a nagy üzlet reményében.

Spanyolország második legnagyobb hitelintézetének elnöke szerint a dolgok még rosszabbra is fordulhatnak. A következő hónapokban még több gond lehet az ingatlan szektorban, ami az új lakások piacának megbénulását is jelentheti. Sok vásárló befektetési céllal, második, vagy harmadik ingatlannak vett lakást az országban, profitszerzés céljából. Most azt figyelhető meg, hogy sorba adják el ezeket a lakásokat.

A hitelintézet Bécsben nyitotta meg új központját, ahonnan megcélozhatják a kelet-európai nagyvállalati finanszírozási piacot. A finanszírozók válasza egyértelmű, a kipukkadó félben lévő spanyol ingatlan lufi elől átcsoportosítják erőiket a fellendülőben lévő piacok felé. A beruházók elfordultak a belföldi piactól, az adásvételek visszaesése következtében egyes új ingatlanok árát 30 %-kal is kénytelenek voltak csökkenteni.

A másik probléma, hogy sok ember nem ismeri fel időben a válságot, több, mint egy éve kivárnak és közben az ingatlan pedig folyamatosan veszít az értékéből. Az emberek legnagyobb félelme most bekövetkezett, a piac válságban van, ha pánikhangulat alakul ki az katasztrófához vezethet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Földközi tenger partvidéke mágnesként vonzotta a brit vásárlókat, akik nagy reményekkel érkeztek. Napjainkban egyes városokban drasztikusan csökkent az eladások száma, egyre nehezebb az ingatlanok értékesítése. Piackutatók szerint a kereslet még mindig jelen van a piacon, de az eladók helyett most már a vevő határozzák meg a vételárat, ezzel jelentős árengedményeket érnek el.

Ilyen még nem történt korábban Spanyolországban, a befektetők kivárnak, a további csökkenés reményébe a következő hónapokban eljöhet az ő idejük, amikor potom áron juthatnak majd jó ingatlanokhoz. A spanyol állam adócsökkentéssel próbálja ösztönözni a vásárlások fellendülését, számos befektető tönkrement az elmúlt hónapokban, mert az értékesítések nem fedezték a magas hitelköltségeket.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 4. 19:21
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm