19 °C Budapest

Véget ért az európai lakáspiac virágzása?

Pénzcentrum
2008. március 6. 13:00

2007-ben befejeződött Európában lakásárak szárnyalása. Új elemzések szerint viharfelhők kezdtek megjelenni az európai ingatlanpiac égboltján. Két szigetország - Ciprus és Izland - ingatlanárai tudták csak meghaladni az elmúlt év teljesítményét - áll az RICS elemzésében.

Az elemzést készítő szakértők szerint a 2007-es év úgy vonul be a történelembe, mint a nagy európai lakásboom vége. Az év nagy várakozásokkal kezdődött Európa-szerte, de kialakult egy általános aggodalom az év vége felé. Csökkent a kereslet, lassult a piac és a tulajdonosok már nem számolhatnak az ingatlanok értékének folyamatos emelkedésével.

Mielőtt a Lengyelországban tapasztalt 28 %-os ingatlanár növekedésre felkapjuk a fejünket, a szakértők óva intenek, hogy az ország gazdasági- és a lakáspiaci kilátásai erősen csökkentek az év második felében, ekkor a sok eladatlan lakás miatt a külföldi beruházók is kevesebb projektet indítottak.

A korábban szárnyaló ingatlanpiaccal rendelkező Írország - a balti államokkal karöltve - gyengén teljesített és a 2006-os látványos, kétszámjegyű emelkedést 7 %-os áresés követte az elmúlt évben. A hitelválság okozta árcsökkenés végeredménye még mindig nem látszik teljesen.

Az Egyesült Királyságban a "hűvös ősz" és a "pangó tél" kiváltó okai az emelkedő kamatszintre és a fizetőképes keresletben történt megtorpanásra vezethető vissza. A brit volt az egyik legerősebb ingatlanpiac a maga 8 %-os emelkedésével 2007-ben, ennek ellenére a jelzálogpiac csökkent a hitelválság miatt. A kamatlábak szigorúbb ellenőrzés alá vonása segíthet mérsékelni a jövőben a problémákat.

A spanyoloknál 3 %-ra mérséklődött az ingatlanárak növekedése, 2008-ra visszaesés várható. A francia és az olasz ingatlanárak is mindössze 4 %-ot emelkedtek. Németországban eleve nem jellemző az árak gyors emelkedése, hiba lenne az ingatlanpiac feléledést előrejelezni. A lakástulajdonosok és a befektetők hitellehetőségei és az építési kedv csökkenése 6 %-os visszaesést eredményezett az árakban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2000-től a legtöbb országban áremelkedést szült az ingatlanpiac folyamatos fejlesztése, napjainkban pedig a leglátványosabban fejlődő piacokon is szenvednek a résztvevők.

Brit befektetők a hirtelen áremelkedést kihasználva, extraprofit reményében előszeretettel indítottak új beruházásokat a balti államokban, most ők is visszaesést tapasztaltak. Észtországban a korábbi 17 %-os emelkedést 1 %-os csökkenés követte. Tallinban 6 %-kal csökkentek az árak az év második felében, de volt olyan város ahol ez a szám a 40 %-ot is elérte. Lettország is hasonló problémával küzd, mint Észtország és Litvánia, mindhárman "bővelkednek" az eladatlan új lakásokban. Ami az év második felében történt, az nem vetít jó fényt a 2008-as évre, az árak alakulását folyamatosan figyelemmel kell kísérni, csökkentve ezzel a kockázatot.

A ciprusi és az izlandi gyors növekedést az európai tapasztalatok alapján bizonytalan kilátások követhetik. Cipruson a belföldi keresletet növelte az orosz befektetők érkezése, új területeken indultak fejlesztések, ennek köszönhetően a legmagasabb európai áremelkedést figyelhettük meg. Izlandon is tovább emelkedtek az árak, fellendült a tőkepiac, de az országban mindössze 260 ezren laknak és az ingatlanpiac 50 %-a fővárosra koncentrálódik.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm